veikkohuovinen1978helgeheinonenmv
Veikko Huovinen kotonaan vuonna 1978. Kuva: Helge Heinonen / Museovirasto

Ohjaaja Markku Pölönen ja MRP Matila Röhr Productions Oy valmistelevat elokuvasovitusta Veikko Huovisen humoristisesta romaanista Hamsterit, jossa kaksi samanhenkistä keräilijämiestä alkaa hamstrata kaikkea mahdollista tykötarvetta tulevaa maailmanloppua varten. Romaani oli Huovisen kolmas ja se ilmestyi vuonna 1957.

Elokuvan yhdessä Hanna Kaupin kanssa tuottavan Marko Röhrin mukaan Hamsterien valmistelut ovat jo pitkällä ja rahoituskin pääosin kasassa.

– Tavoitteena on aloittaa ennakkovalmistelut kevään aikana ja kuvaukset syksyn tai ensi talven aikana, Röhr kertoo.

Pölösen ja Paula Vesalan käsikirjoittaman elokuvan ensi-ilta on näillä näkymin vuonna 2022 tai 2023.

MRP Matila Röhr Productionsilla on tällä hetkellä vireillä myös useita muita suuremman luokan elokuvahankkeita, joista on uutisoitu jo aiemmin. Klaus Härö valmistelee Ei koskaan yksin-nimistä tosikertomusta kahdeksan juutalaispakolaisen luovutuksesta Suomesta Saksaan, Heikki Kujanpää Urhoksi nimettyä tarinaa Urho Kekkosen ja toimittaja Maarit Tyrkön suhteesta ja Kari Juusonen puolestaan Mauno Mato -nimistä animaatioelokuvaa, jossa viimeisimmistä Rölli-elokuvista tuttu hahmo seikkailee.

 

Neljäs Huovis-filmatisointi valkokankaalla

Veikko Huovisen (1927–2009) romaaneista on tehty tähän mennessä vain kolme valkokangassovitusta, joista Koirankynnen leikkaajan (2004) on Markku Pölösen ohjaama. MRP Matila Röhr Productions puolestaan tuotti Kari Väänäsen ohjaaman Havukka-ahon ajattelijan (2009). Molemmat olivat huomattavia yleisömenestyksiä, Koirankynnen leikkaaja sai noin 200 000 ja Havukka-ahon ajattelija yli 220 000 katsojaa. Ensimmäinen Huovis-filmatisointi, Seppo Huunosen ohjaama Lampaansyöjät (1972), oli aikansa suurmenestys 340 000 katsojallaan.

MTV tuotti 1970-luvulta aina 1990-luvulle saakka useita tv-sovituksia Huovisen teksteistä, myös Hamstereista, josta Pauli Virtanen ohjasi vuonna 1982 valmistuneen kolmiosaisen minisarjan. Tuolloin päärooleja näyttelivät Pentti Siimes ja Aapo Vilhunen.

Pölönen ja Matti Ijäs ovat kumpikin tahoillaan suunnitelleet elokuvaa Huovisen Siintävistä vuorista (1959).

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 5.3.

kukapelkaanoitiajuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

supercooljuliste supercooljuliste karalahtijuliste pertsajakilujuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja