klausharo1 tuomomanninen
Klaus Härö. Kuva: Tuomo Manninen

MRP Matila Röhr Productions Oy:n tuottaja Ilkka Matila ja ohjaaja Klaus Härö suunnittelevat kansainvälistä suurelokuvaa suomenjuutalaisesta Abraham Stilleristä (1885–1972) ja tämän yrityksistä estää Suomesta turvapaikan saaneiden itävallanjuutalaisten luovutukset Saksaan vuonna 1942. Suomi luovutti marraskuussa 1942 Saksalle kahdeksan juutalaispakolaista, joista yhden kerrotaan tulleen ammutuksi jo matkalla Saksaan. Yhtä lukuun ottamatta kaikki muut kuolivat Auschwitzissa.

Liikemiehenä työskennelleen Abraham Stillerin veli oli suomalaissyntyinen elokuvaohjaaja Mauritz Stiller (1883–1928). Toimittaja Ruben Stiller on Abrahamin pojanpoika.

aideistaparhain2still
Marjaana Maijala ja Topi Majaniemi elokuvassa Äideistä parhain (2005). Kuva: MRP

Äideistä parhaimman tekijöiltä

Matilan ja Härön yhteistyö alkoi jo Äideistä parhaimmalla (2005), joka käsitteli toisen maailmansodan tapahtumia Ruotsiin lähetetyn suomalaisen sotalapsen silmin. Heikki Hietamiehen romaaniin pohjautunut elokuva oli suomalais-ruotsalaiseksi yhteistuotantoelokuvaksi poikkeuksellisen suosittu: Suomessa sen näki yli 215 000 ja Ruotsissa liki 145 000 katsojaa. 

Matila ja Häro ovat suunnitelleet Stiller-elokuvaa jo kymmenisen vuotta. Hanke sai ensimmäisen kerran Elokuvasäätiön kehittämistukea vuonna 2009. Tässä välissä Härö on ehtinyt saada kansainvälistä näkyvyyttä eritoten Miekkailijalla (2015), joka sai Golden Globe -ehdokkuuden parhaan vieraskielisen elokuvan kategoriassa. Härön uusin elokuva, Suomen valkokankailla tammikuussa nähtävä Tuntematon mestari, sai maailmanensi-iltansa syyskuussa Toronton filmifestivaaleilla. Stiller-elokuvan lisäksi Härö kehittelee My Sailor, My Love -nimistä englanninkielistä draamaa, joka Stiller-elokuvan tavoin sai marraskuussa Elokuvasäätiöltä kehittämistukea. My Sailor, My Loven tuotannosta vastaa Miekkailijan ja Tuntemattoman mestarin tuottanut Making Movies Oy.

Ei koskaan yksin rinnastuu tuottamiini Ikitie- ja Äideistä parhain -elokuviin vaiettuna ja traumaattisena tarinana. Kyseessä on se osa Suomen menneisyyttä, minkä liian harvat meistä tuntevat, mutta mikä vaikuttaa meihin vielä tänä päivänä, Matila toteaa. – Amerikkalaista kirjailijaa George Santayanaa lainatakseni: "Ne, jotka eivät muista menneisyyttä, ovat tuomittuja toistamaan sitä". Omalla tuottajaurallani kyseessä on suomalainen tarina, jonka olen halunnut kertoa jo kauan muille suomalaisille. Mikäli se kiinnostaa muita kansoja, niin olen siitä iloinen.

 

Yli neljän miljoonan euron budjetti

Ei koskaan yksin -nimellä kulkevan Stiller-elokuvan budjetti on 4,3 miljoonaa euroa, ja sen kuvausten on tarkoitus alkaa syksyllä 2020.

– Mikäli koko rahoitus on varmistunut vuodenvaihteeseen 2019–2020 mennessä, teemme silloin lopullisen tuotantopäätöksen ja aloitamme esituotannon, Matila kertoo. Tuottajan mukaan elokuvassa tullaan puhumaan suomen lisäksi saksaa ja hieman jiddishiä.

– Tämä on kansainvälinen tuotanto, ja suunnittelemme parhaillaan tuotannon ja sen rahoituksen järjestämistä. Olemme myös etsineet ja löytäneet kuvauspaikkoja sekä Suomesta että ulkomailta, Matila kertoo. Hänen mukaansa elokuvan päänäyttelijät valitaan ensi kesän aikana ja loput näyttelijät syksyllä. Suomalaisten lisäksi elokuvan pääosiin tullaan palkkaamaan joko saksalaisia tai itävaltalaisia näyttelijöitä.

Budjetiltaan elokuva on Härön tähänastisen uran ylivoimaisesti suurin; Äideistä parhaimmankin budjetti oli aikanaan vain 2,7 miljoonaa euroa, nykyrahassa noin 3,2 miljoonaa. Pari vuotta sitten Härön piti ohjata Solar Films Oy:lle neljän miljoonan euron suurelokuva Suomen kuninkaaksi valitusta Friedrich Karlista (1868–1940), mutta hanke kaatui rahoitusvaikeuksiin.

Härö on laatinut Ei koskaan yksin -elokuvan käsikirjoituksen yhdessä ruotsalaisen Jimmy Karlssonin kanssa. Karlsson on ollut mukana kaikissa Härön pitkissä elokuvissa: käsikirjoittajana kolmessa ensimmäisessä ja sen jälkeen käsikirjoituskonsulttina tai dramaturgina kolmessa viimeisimmässä. Karlsson on myös My Sailor, My Loven toinen käsikirjoittaja Kirsi Vikmanin kanssa.

Matilan viimeisin tuotanto on Antti Tuurin samannimiseen romaaniin pohjautuva suurelokuva Ikitie (2017), jonka AJ Annila ohjasi. Noin 145 000 katsojaa kerännyt elokuva voitti kaikkiaan kuusi Jussi-palkintoa, myös parhaan elokuvan ja ohjauksen palkinnot. Matila on palkittu parhaan elokuvan Jussilla myös Rukajärven tiestä (1999).

 

Päivitetty klo 18.43: Lisätty Matilan kommentteja.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 5.3.

kukapelkaanoitiajuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

supercooljuliste supercooljuliste karalahtijuliste pertsajakilujuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

EFA-yleisöäänestys

Finland 220x150

European Film Awards -yleisöäänestys

Viikon luetuimmat uutiset