Urho Kekkosesta suunnitellaan elokuvaa – pohjana Maarit Tyrkön muistelmateokset

kekkonenkuvasiskot2395
Urho Kekkonen vuosina 1975–1977. Kuvat: Kuvasiskot / Helsingin kaupunginmuseo

MRP Matila Röhr Productions Oy suunnittelee parhaillaan elokuvaa presidentti Urho Kekkosen elämän viimeisistä vuosista. Suomen elokuvasäätiö myönsi kesäkuussa Urho-nimiselle hankkeelle 35 000 euron kehittämistuen, jonka avulla Hannamaija Matilan laatiman käsikirjoituksen työstämistä jatketaan edelleen.

Tuottaja Ilkka Matilan mukaan elokuvan pohjana ovat toimittaja Maarit Tyrkön asiaproosateokset Tyttö ja nauhuri ja Presidentti ja toimittaja sekä Tyrkön henkilökohtainen arkisto. Tyrkkö oli omien sanojensa mukaan Kekkosen läheinen ystävä tämän elämän viimeisinä vuosina.

– Tarina sijoittuu Kekkosen viimeisiin vuosiin 1973–1980 kerrottuna noin 30-vuotiaan naisen näkökulmasta, tuottaja Matila kertoo.

Elokuvan ohjaajaksi on valittu Heikki Kujanpää, jonka viimeisin elokuvaohjaustyö on sisällissodan aikaan sijoittuva draamakomedia Suomen hauskin mies (2018). Ulkomaisilla elokuvafestivaaleilla menestynyt elokuva pohjautuu löyhästi näyttelijä Jalmari Parikan kokemuksiin sisällissodan aikaan. Kujanpää on ohjannut myös Lauri Viidasta ja Aila Meriluodosta kertovan elokuvan Putoavia enkeleitä (2008) .

runoilijajamuusastill1
Urho Kekkonen saapui yllättäen Runoilijan ja muusan (1978) kutsuvierasensi-iltaan. Ohjaaja Jaakko Pakkasvirran ja Kekkosen välissä elokuvan osatuottaja, Kinoston silloinen johtaja Ilmo Mäkelä. Kuva: KAVI

Myös Niskanen ja Mänttäri suunnittelivat Kekkosesta elokuvaa

Kekkosesta on ollut aiemmin kehitteillä useitakin elokuvia. Professori Mikko Niskanen suunnitteli 1980- ja 1990-lukujen taitteessa Kekkosen poliittisen uran alkuvuosista kertovaa elokuvaa, joka kariutui Niskasen kuolemaan vuonna 1990. Tyrkkö oli yksi monista Kekkosen tunteneista, joita Niskasen elokuvan taustatutkimustyöryhmä haastatteli käsikirjoitusta suunnitellessaan.

Elokuvansa päärooliin Niskanen oli jo valinnut Heikki Nousiaisen. Projektin tuottajana oli Matilan nykyinen yhtiökumppani Marko Röhr, joka oli tuolloin National-Filmi Oy:n toimitusjohtajana.

Anssi Mänttärin Hyvää yötä, herra presidentti -elokuvaa ehdittiin jo kuvata kolmen päivän verran syksyllä 1999, ennen kuin tekijöiden, tuotannonjohdon ja tv-oikeudet ostaneen Ylen väliset epäselvyydet johtivat projektin keskeytymiseen. Mänttärin elokuvassa olisi kuvattu Kekkosen sairausloman aiheuttamaa mediasirkusta, ja Tyrkön kaltainen hahmo oli mukana Sari Mällisen näyttelemänä. Kekkosen roolia näytteli Esko Roine.