kiljusenherrasvaenuudetseikkailut2
Finnen Kiljusista on tehty aiemmin kaksi elokuvaa, Kiljusen herrasväki (1981) ja Kiljusen herrasväen uudet seikkailut (1990). Kuva: Filminor

Elokuvasäätiö myönsi lokakuun kokouksessaan tuotantotuen vain kahdelle pitkälle näytelmäelokuvalle, Elokuvayhtiö Komeetta Oy:n Kikka!- ja TACK Films Oy:n Kiljuset!-hankkeille. Laulaja Kirsi "Kikka" Sirénistä (1964–2005) kertova elämäkertaelokuva sai 800 000 euroa ja Jalmari Finnen klassikkokirjoihin pohjautuva lastenelokuva puolestaan 700 000 euroa.

Kikka!-elokuvan ohjauksesta vastaa näyttelijä Anna Paavilainen, jolle se on ensimmäinen koko illan elokuvan ohjaustyö. Kiljuset! puolestaan on dokumentaristi Reetta Huhtasen debyytti pitkän näytelmäelokuvan ohjaajana. Huhtanen voitti viime viikolla Jussi-palkinnon Aatos & Amine -dokumentistaan (2019). Uuden elokuvan kuvaukset alkavat keväällä ja ensi-iltansa Kiljuset! saa jouluna 2021.

Molemmilla nyt tuotantotuen saaneilla elokuvilla on tai ainakin oli kilpailevatkin projektinsa. Yli 70 vuotta sitten kuolleen Finnen teokset ovat nykyään tekijänoikeuksista vapaita, ja Kiljusen herrasväen seikkailuista omaa elokuvaansa suunnittelee myös Janne Katajan Tuotantoyhtiö Hihhihhii Oy. Kinosto Oy:n Taru Mäkelä on puolestaan kehitellyt Kikkalandia-elokuvaa, jonka toteutuminen oli kesäkuussa Mäkelän mukaan kiinni enää vain Elokuvasäätiön tuotantotuesta.

Elokuvasäätiö ei ole käytännössä koskaan myöntänyt tuotantotukea kahdelle näin selkeästi keskenään kilpailevalle elokuvahankkeelle.

 

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 4.12.

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

fuckingwithnobodyjuliste tunturintarinajuliste supercooljuliste pertsajakilujuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

pakonyban