kiljusenherrasvaenuudetseikkailut2
Kiljusen herrasväen uudet seikkailut -elokuvan mainoskuva vuodelta 1990. Kuva: Filminor / VLMedia

Jalmari Finnen lastenkirjaklassikoista tutusta Kiljusen herrasväestä on tekeillä kaksi keskenään kilpailevaa hanketta. Helsinkiläinen TACK Films Oy on jo parin vuoden ajan suunnitellut Kreisiperhe-työnimellä kulkenutta elokuvaa, jonka käsikirjoittaja Jenny Dahlström on saanut Elokuvasäätiön käsikirjoitusapurahan viime ja tänä vuonna. Elokuvasäätiö on myös lähettänyt Dahlströmin hankkeen Cinekid Script LAB -käsikirjoitustapahtumaan.

Nyt Kiljuset!-nimen saanut elokuva kuvataan kesällä 2020 ja sen ohjaa ensimmäisen pitkänä näytelmäelokuvanaan Reetta Huhtanen. Huhtanen on ohjannut aiemmin yhden pitkän dokumenttielokuvan, elokuussa ensi-iltansa saaneen Aatoksen ja Aminen. Melli Maikkulan ja John Lundstenin tuottamalla Kiljusilla! ei vielä ole Elokuvasäätiön tuotantotukea takanaan.

Nyt Kiljusten! kilpailijaksi on ilmoittautunut riihimäkeläinen Tuotantoyhtiö Hihhihhii Oy, joka aikoo tuottaa oman Kiljuset-elokuvansa yhteistyössä Intervisio Oy:n kanssa. Elokuvaidea on peräisin yhtiön omistajiin kuuluvalta Janne Katajalta.

– Jalmari Finnen luoma Kiljusen herrasväki -tarinoiden maailma on erittäin mielenkiintoinen, ja tarinoihin syventyessämme tajusimme, miten hyvin ne toimivat edelleen, Kataja kertoo tuotantoyhtiön tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan Kiljuset kuvataan sekin kesällä 2020 ja ensi-ilta on alkuvuodesta 2021. Elokuvan levityksestä vastaa SF Studios. MTV on ostanut ennakkoon elokuvan tv-oikeudet.

Katajan puuhaaman Kiljuset-elokuvan käsikirjoituksesta vastaa Outi Keskevaari. Keskevaari anoi Elokuvasäätiöltä käsikirjoitusapurahaa, mutta sai kielteisen päätöksen lokakuun alun tukipäätöskokouksessa. Itse elokuvalle ei ole vielä haettu tuotantotukea.

kiljusenherrasvaki1still
Esa Pakarinen Jr. näyttelee Jalmari Finneä Kiljusen herrasväessä (1981). Kuva: Filminor

Kiljusen herrasväki nähtiin valkokankaalla ensimmäisen kerran jo vuonna 1921, kun kirjailija Finne itse ohjasi ensimmäisen Kiljus-kirjansa innoittamana Kiljusen pojat koulussa -nimisen viisiminuuttisen lyhytelokuvan. Ensimmäistä pitkää elokuvaa tästä aiheesta saatiin kuitenkin odottaa aina vuoteen 1981 saakka, jolloin Filminor Oy:n tuottama Kiljusen herrasväki sai ensi-iltansa ja keräsi yli 235 000 katsojaa. Sama yhtiö tuotti aiheelle myös jatko-osan kymmenen vuotta myöhemmin, mutta Kiljusen herrasväen uudet seikkailut oli kokonaan käsikirjoittajien mielikuvituksen tuotetta ja katsojamäärä jäi 40 000:een. Molemmat värielokuvat ovat Matti Kuortin (1948–2010) ohjauksia.

Katajan mukaan heidän elokuvassaan nähdään yhtenä hahmona myös kirjailija Finne itse. Samaa ideaa käytettiin jo Kuortin Kiljusen herrasväessä.

Finnen (1874–1938) kuolemasta tuli vuonna 2008 kuluneeksi seitsemänkymmentä vuotta. Sen myötä hänen kirjansa ovat kaikki vapautuneet tekijänoikeuksista ja ovat vapaasti sovitettavissa esimerkiksi elokuviksi tai näytelmiksi.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 3.7.

theperfectcandidatejuliste theboy2juliste

palomiessamjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja