Tyttökuningas (2015) [Blu-ray]

tyttokuningasbd

TYTTÖKUNINGAS
Suomi / Saksa / Kanada / Ruotsi / Ranska 2015

Ohjaus: Mika Kaurismäki
Käsikirjoitus: Michel Marc Bouchard
Tuotanto: Mika Kaurismäki / Marianna Films Oy, ym.
Pääosissa: Malin Buska, Sarah Gadon, Michael Nyqvist

1 tunti 46 minuuttia

Tyttökuningas on Mika Kaurismäen 35-vuotisen ohjaajauran suurin tuotanto, mutta ikävä kyllä ei lähellekään hänen parhaimpia töitään. Monikansallinen yhteistuotanto valmistui 6,5 miljoonan euron budjetilla ja kansainvälisellä, joskaan ei kovin nimekkäällä, näyttelijäkaartilla.

Kanadalaisen Michel Marc Bouchardin käsikirjoittama elokuva kertoo Ruotsin (ja silloin tietysti myös Suomen) kuningatar Kristiinasta, josta tuli kuningas Kustaa II Aadolfin ainoana lapsena hänen kruununperijänsä. Ruotsin valtakunnan ensimmäinen naishallitsija kasvatettiin kuin poika ja aikuisenakin hän käyttäytyi hieman poikamaisesti, mikäli oman mielipiteensä ilmaisemista voi sellaisena pitää. Bouchardin käsityksen mukaan Kristiina oli myös lesbo, suuri taiteen, tieteen ja filosofian ystävä, joka sivisti typerää kansaansa ja lopula hylkäsi sen viisaamman kansan vuoksi.

Rahalla saa: Luksuselämää -elokuvassa vaikuttavan roolin tehnyt ruotsalainen Malin Buska näyttelee kuningatar Kristiinan roolin ammattitaidolla ja filmitähden karismalla. Hänen suuhunsa on kirjoitettu vähintäänkin outoja herjauksia liittyen muun muassa Jeesuksen palleihin, eikä dialogi muutenkaan ole elokuvan vahvinta aluetta. Lähes täysin fiktiivinen tarina 1600-luvulla eläneestä hallitsijasta seuraa varhaisempien lajitoveriensa esimerkkiä. Samaa voi sanoa Kaurismäen epätasaisesta ohjauksesta. Elokuva on parhaimmillaan kiehtova ja jännittävä, terävä ja hauska, mutta niitä hetkiä on auttamattoman vähän.

Huomattavissa määrin Turussa kuvatun elokuvan kuvaaja on kokenut ranskalaismies Guy Dufaux (Montrealin Jeesus, Barbaarien invaasiot, Barney's Version), jonka kädenjälki varsinkin valaistukseltaan muistuttaa nykypäivän hieman parempitasoista televisiotuotantoa, mutta on parhaimmillaan hyvinkin komeaa katseltavaa.

Turun linnaa hyödynnetään paljon, mutta suomalaisnäyttelijöitä ei. Laura Birn näyttelee yhtä kuningattaren hovineidoista, joka on kateellinen kollegalleen (Sarah Gadon), johon kuningatar on rakastunut. Samuli Edelmann näyttelee ruumista ja miestä maalauksessa, Ville Virtanen käy näyttämässä, miten oikea filminäyttelijä reagoi, vaikkei repliikkejä saisikaan ja Sampo Sarkola tekee pienen, mutta palavan roolisuorituksen marttyyrina. Ruotsalainen Michael Nyqvist tekee epätasaisen roolin kanslerina, joka kasvattaa Kristiinasta kuningattaren ja yrittää pitää tätä aisoissa sekä siinä ohessa naittaa poikansa tälle.

Yksi Tyttökuninkaan surullisimmista kompromisseista on kieli. Kun elokuvassa puhutaan ruotsia, se on oikeasti englantia, mutta saksa on oikeasti saksaa ja ranska ranskaa. Panemalla ruotsalaiset puhumaan englantia ei varmastikaan saavuta kiitosta Ruotsissa eikä liioin Suomessa, jotka ovat ainakin elokuvan aiheen perusteella Tyttökuninkaan suurimpia markkinoita. Kuitenkin ruotsinkielisyys olisi vaikeuttanut elokuvan myyntiä englanninkielisiin maihin, ja jos elokuvaa ei saada myydyksi eikä rahoitetuksi, ei sitä silloin voi tehdä.

tahti2tahti2tahti2


LISÄMATERIAALI

Traileri.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: SF Film
  Tekstitys: Suomi, ruotsi
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1, Dolby Digital 5.1 & 2.0
  Kuva: 16:9 (2.39:1)
  Levyjä: 1

12

blu ray dvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).