nosferatu79still1
Isabelle Adjani ja Bruno Ganz Draculan piinaamana Harkerin pariskuntana.

Werner Herzogin ohjaama Nosferatu – yön valtias palaa Suomen valkokankaille uusintaensi-illan muodossa huhtikuun 26. päivänä. Päivää myöhemmin tulee kuluneeksi pyöreät 40 vuotta siitä, kun samainen elokuva sai Suomen-ensi-iltansa Helsingin Diana-elokuvateatterissa. Elokuva tuli Suomeen vain kolme kuukautta maailmanensi-iltansa jälkeen.

Nosferatu – yön valtias on yksi elokuvahistorian onnistuneimpia uudelleenfilmatisointeja. Herzog onnistui tekemään oman, itsenäisen elokuvansa ja samanaikaisesti hyödyntämään alkuperäisteoksen, F. W. Murnaun taivaallisen Nosferatun (1922), helvetillistä kuvastoa. Murnaun elokuva on filmatisointi Bram Stokerin Draculasta (1897), mutta kun elokuvan tekijät eivät päässeet sopimukseen tekijänoikeuskorvauksista Stokerin oikeuksienomistajien kanssa, elokuvan ja sen päähenkilön nimi muutettiin Draculasta Nosferatuksi. Herzogin elokuvaa tehtäessä Dracula oli jo vapaata riistaa: romaani tuli vapaaseen käyttöön vuonna 1962, kun Stokerin kuolemasta oli kulunut 50 vuotta.

Herzogin elokuvan pääosassa Nosferatuna, eli Draculana, nähdään ohjaajan luottonäyttelijä, pahamaineinen Klaus Kinski. Lucya, tämän pimeyden prinssin pakkomiellettä, näyttelee Isabelle Adjani. Hiljattain kuollut Bruno Ganz näytteli Lucyn aviomiestä, kovan kohtalon kokevaa kiinteistönvälittäjää.

nosferatu79still2
Klaus Kinski Draculana.

Herzog oli 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa suomalaisyleisölle uusi tuttavuus. Vuonna 1970 ensimmäisen pitkän elokuvansa tehneen saksalaisohjaajan elokuvista ensimmäisenä Suomeen tuli Stroszek: Bruno S.:n tarina (1977) vuonna 1978. Sen ja Nosferatun lisäksi 1970-luvulla Suomeen tuotiin Herzogin elokuvista myös Woyzeck – kidutettu (1979), mutta Aguirre – jumalan vihan (1972) ensi-iltaa saatiin odottaa vuoteen 1981 saakka.

Kino-Filmi sai vuonna 1979 Jussi-kunniakirjan Stroszekin maahantuonnista. Seuraavan vuoden palkintojenjaossa Fox Filmsille myönnettiin kunniakirja Nosferatun maahantuonnista.

Nosferatu – yön valtias on nyt Cinema Mondon levityksessä. Elokuva on tekstitetty suomeksi.

 

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja