ristovanarinpiilokamera1

Loka–marraskuussa DVD:llä julkaistavien neljän Filmi-Jatta Oy:n pitkän elokuvan lisäksi myös Risto Vanarin itsensä ohjaama Risto Vanarin piilokamera (1979) ja János Zsombolyain ohjaama Tullivapaa avioliitto(1980) ovat tulossa DVD:lle lähitulevaisuudessa. Kuten eilen uutisoimme, loka–marraskuussa kauppoihin ilmestyvät Lars G. Thelestamin Tuntemattoman ystävän (1978), Veli-Matti Saikkosen Takiaispallon (1970), Matti Sokan Mustan Lumikin (1971) ja Asko Tolosen Kesän maun (1975) DVD-tallenteet.

Vanari (1931–1986) ja Jukka Virtanen toteuttivat vuonna 1962 Suomen Televisiolle suomalaisen version yhdysvaltalaisesta Piilokamera-ohjelmasta. Sarjan teko loppui kuudentoista jakson jälkeen, mutta Vanari palasi aiheen pariin 1970-luvun lopulla, kun yhdysvaltalainen piilokamerakomedia Hassut ihmiset (1976, Suomeen 1977) keräsi täkäläisiin teattereihin liki 97 000 katsojaa. Uudessa pitkässä elokuvassa hyödynnettiin alkuperäisen sarjan aiheita Vanarin toimiessa ohjaajana ja käsikirjoittajana.

Risto Vanarin piilokamera syntyi neljän suuren elokuvayhtiön – Filmi-Jattan, Spede-Yhtiöiden, Adams Filmin ja MTV:n – yhteistuotantona. Teatterilevityksessä elokuva sai vajaat 35 000 katsojaa ja kriitikoiden yksimielisen tyrmäyksen. Siitä huolimatta, että MTV oli yksi elokuvan tuottajista, se ei ole koskaan esittänyt teosta kanavallaan. Elokuva on nähty televisiossa vain kerran, vuonna 1986 Helsingin paikallistelevisiossa. 1990-luvun alussa se tuli saataville VHS-tallenteena.

Suomalais–unkarilaisena yhteistuotantona toteutettu Tullivapaa avioliitto ei ollut Filmi-Jattan vaan Finn Co-Producers Oy:n tuotantoa; uuden yhtiön perustajina olivat Filmi-Jatan Pentti Helanne ja ohjaaja Mikko Niskanen. Huomattava osa elokuvan kuvausryhmästä oli unkarilaisia, kun taas näyttelijät olivat pääasiassa suomalaisia. Suomalaisen tuottajaosapuolen osuus kustannuksista oli nykyrahassa yli 1,2 miljoonaa euroa, ja kun elokuva keräsi kotimaan teattereissa alle 25 000 katsojaa, tuli yhtiö tiensä päähän ja samalla myös Helanne lopetti pitkien elokuvien teon. Tullivapaa avioliitto on esitetty televisiossa kerran, vuonna 1983, eikä sitä ole julkaistu VHS-tallenteenakaan.

 

ristovanarinpiilokamera2juliste
Risto Vanarin piilokameran juliste, kuva: KAVI

tullivapaaavioliitto1juliste
Tullivapaan avioliiton juliste, kuva: KAVI

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 3.7.

theperfectcandidatejuliste theboy2juliste

palomiessamjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja