Åke Lindman ja Anne Pohtamo elokuvassa Tuntematon ystävä (1978). Kuva: Filmi-Jatta

1970-luvulla kuusi pitkää näytelmäelokuvaa tuottaneen Filmi-Jatta Oy:n neljä elokuvaa julkaistaan ensimmäisen kerran DVD:llä loka–marraskuussa. Kauppoihin ilmestyvät Lars G. Thelestamin ohjaama Mauri Sariola -filmatisointi Tuntematon ystävä (1978), Veli-Matti Saikkosen Takiaispallo (1970), Matti Sokan Musta Lumikki (1971) ja Asko Tolosen Kesän maku (1975). Toistaiseksi julkaisematta jää Risto Vanarin ohjaama Risto Vanarin piilokamera (1979), kun taas Filmi-Jatan ja Suomi-Filmi Oy:n yhdessä tuottama Matti Kassilan Päämaja (1970) on jo julkaistu DVD-tallenteena.


Hillevi Lagerstam ja Terhi Panula elokuvassa Takiaispallo (1970). Kuva: Filmi-Jatta / KAVI

Pentti ja Marjatta Helanteen sekä Reino Kuvajan vuonna 1964 perustama Mainostoimisto Filmi-Jatta Oy (vuodesta 1967 pelkkä Filmi-Jatta Oy) teki alusta alkaen pääasiassa mainos- ja tilauselokuvia. Yhtiön toiminta lähti kunnolla käyntiin vuonna 1968, kun Helanne luopui osakkuudestaan FJ-Filmi Oy:öön ja siirtyi oman yhtiönsä palvelukseen. Yhtiön kaksi ensimmäistä elokuvaa olivat yhteistuotantoja: Päämajan toinen tuottaja oli Suomi-Filmi (joka omistaa elokuvan oikeudet) ja Takiaispallo oli MTV:n tilaama tv-sarja, josta Filmi-Jatta leikkasi myös elokuvaversion. Mustan Lumikin ensimmäiset kuvaukset oli jo tehty, kun Sokka aloitti yhteistyön Filmi-Jatan kanssa. Musta Lumikki oli ensimmäinen suomalainen elokuva, jonka päänäyttelijä oli mustaihoinen. Suomalaisen sairaanhoitajan ja somalialaissyntyisen mustan lääkärin pääosissa nähtiin kaksi valkokankaan ensikertalaista, Ulla Kivipato ja yhdysvaltalaissyntyinen kielitieteilijä Eugene Holman.

Suuria kansainvälisiä yhteistuotantojakin kaavailleen Filmi-Jatan elokuvista vain kaksi menestyi teattereissa: Susikoski-filmi Tuntematon ystävä keräsi lähes 235 000 ja Takiaispallo hieman yli 100 000 katsojaa.

Filmi-Jatan elokuvat ovat yksityisomistuksessa.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 31.7.

theoutpostjul theboy2juliste

thehighnotejul pekkatopohantajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

viimeisetjuliste neitiaikajuliste seurapelijuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja