Yli 100-vuotias kauhuelokuvaklassikko Nosferatu saapuu Suomen valkokankaille
Max Schreck näytteli Nosferatun roolin. Kuvakaappaus elokuvasta.
Nosferatu (1922), F. W. Murnaun ohjaama luvaton filmatisointi Bram Stokerin Dracula-romaanista, saa Suomen-ensi-iltansa 20. joulukuuta 2024, peräti 102 vuotta maailmanensi-iltansa jälkeen. Kauhuelokuvagenren suuren klassikon teatterilevityksestä vastaa Elävän kuvan keskus ELKE. Elokuvan välitekstit on käännetty suomeksi.
Nosferatu: Eine Symphonie des Grauens oli tulossa Suomen elokuvateattereihin heti tuoreeltaan vuonna 1922 Erik Estlanderin maahantuomana, mutta Valtion filmitarkastamo (myöhemmin Valtion elokuvatarkastamo) kielsi sen esittämisen kokonaan 24.2.1922 tekemällään päätöksellä. Uutta yritystä läpäistä suomalainen elokuvasensuuri ei koskaan tullut. Kun aikanaan kauhuelokuviin kohdistuva sensuuri oli jo löystymässä, ei mykkäelokuvilla enää ollut kaupallisia menestysmahdollisuuksia. Melkeinpä ainoa poikkeus tällä saralla oli Charles Chaplin, jonka mykkäelokuvat olivat kassamenestyksiä vielä 1970-luvunkin Suomessa.
Murnaun Nosferatu pyöri Suomessa ensimmäisenä Suomen elokuva-arkiston näytöksissä, mutta laajaan levikkiin se tuli vasta elokuussa 1997, kun TV2 esitti sen Keskiyön elokuva -ohjelmapaikallaan. Sittemmin Nosferatu on tullut Suomen televisiosta kahdesti ja se on julkaistu suomalaisina Blu-ray- ja DVD-tallenteina.
Nosferatu on varsin uskollinen filmatisointi Stokerin 25 vuotta aiemmin ilmestyneestä romaanista, mutta elokuvan tuottanut Prana Film -yhtiö ei kysynyt lupaa saati maksanut teoksen filmatisointioikeuksista kirjailijan leskelle Florence Balcombelle, joka nosti kanteen ja voitti sen vuonna 1925. Oikeuden määräyksestä elokuvan negatiivit ja kaikki kopiot oli luovutettava Balcombelle tuhottavaksi, mutta kuitenkaan kaikki kopiot eivät tuhoutuneet.
Stokerin Dracula seikkaili omalla nimellään valkokankaalla ensimmäisen kerran vuonna 1931 Universal Picturesin tuottamassa klassikossa, jonka Tod Browning ohjasi Bela Lugosin näytellessä nimiroolia. Draculan ja Nosferatun ulkomuoto eroavat toisistaan kuin yö ja päivä: Dracula on salonkikelpoinen ja charmantti herrasmies, jollaisiin saattoi törmätä hienommissa salongeissa. Nosferatu eli kreivi Orlok sen sijaan on pitkäkorvainen, pitkäkyntinen ja kaljupäinen hyypiö.
Murnau kuoli auto-onnettomuudessa saamiinsa vammoihin vuonna 1931 vain 42-vuotiaana, mutta Nosferatu jäi elämään. Vuonna 2006 Friedrich Wilhelm Murnau -säätiö entisöi Nosferatun Berliinistä ja Pariisista löydettyjä filmejä käyttäen. Laboratoriotyöt tehtiin Bolognassa ja alkutekstit sekä välitekstit Berliinissä. Samassa yhteydessä Berndt Heller teki restauroitua versiota varten uuden sovituksen Hans Erdmannin alkuperäisestä musiikista, jonka Rundfunk-Sinfonieorchester Saarbrücken soitti nauhalle.
Suomen valkokankaille joulukuussa saapuva Nosferatu on juuri tämä Murnau-säätiön entisöimä versio. Elokuvaa tullaan esittämään myös Finnkinon teattereissa.
Murnaun tulkinta Draculasta on kiinnostanut elokuvantekijöitä myöhemminkin. Vuonna 1979 hänen maanmiehensä Werner Herzog ohjasi uuden version Nosferatusta, tähtinään Klaus Kinski ja Isabelle Adjani. Herzogin elokuva nähtiin tuoreltaan myös Suomen valkokankailla ja uusintaensi-illassa vuonna 2019.
Nosferatu on nyt filmattu kolmannen kerran ja samalla ensimmäistä kertaa Saksan ulkopuolella. Voimakastunnelmaisista The Vvitch: A New England Folktale- ja The Lighthouse -kauhuelokuvistaan tunnetun Robert Eggersin uuden Nosferatun nimiroolia näyttelee Bill Skarsgård. Elokuva saa Suomen-ensi-iltansa 3. tammikuuta 2025.
Trailerissa ei ole suomenkielisiä välitekstejä, mutta ELKE:n levittämässä elokuvassa on.
Valtion filmitarkastamon päätös kieltää Nosferatun esittäminen Suomessa.