shazambd

SHAZAM!
Yhdysvallat 2019

Ohjaus: David F. Sandberg
Käsikirjoitus: Henry Gayden; Gayden, Darren Lemke (tarina)
Tuotanto: Peter Safran
Pääosissa: Zachary Levi, Mark Strong, Asher Angel

2 tuntia 11 minuuttia

Vaikka nykypäivän Hollywoodin kiintymys typerien sarjakuvasankarielokuvien tekoon lähinnä vain ottaa aivoon, aina välillä sen roskan seasta tulee hyvinkin katselukelpoisia elokuvia. DC Comicsin meikäläiselle täysin tuntemattomaan sarjakuvaan pohjautuva Shazam! on tällainen iloinen yllätys.

Yksi syy siihen, miksi Shazam! toimii, on sen huumorissa. Nyt ei olla niin ahdistuneita ja masentuneita sarjakuvasankareita, vaan pääasia on, että katsojalla on hauskaa. Kukapa joidenkin uskomattomien supersankareiden vastoinkäymisiä niin pirun vakavasti jaksaa ottaakaan.

Shazam! leikittelee vanhalla idealla, joka on meille tuttu varsinkin Penny Marshallin ohjaamasta Bigistä (1988). Billy on omillaan pärjäämään oppinut orpolapsi, joka pikkupoikana katosi äidiltään. Teini-ikäiseksi varttunut poika etsii äitiään ja yrittää selviytyä erilaisten laitosten ja sijaisvanhempien ”huutolaispoikana”. Ennen kuin Billy sitä itse tajuaa, hän on päätynyt sellaisille sijaisvanhemmille, joiden taloa voi kodikseen kutsua.

Lähentyminen uusien ”sisaruksien” ja sijaisvanhempien kanssa jää taka-alalle, kun Billy saa supersankarin voimat. Ne muuttavat hänet Christopher Reeven ajan Teräsmiehen kaltaiseksi salskeaksi nuoreksi mieheksi. Mutta kaikki muu on mysteeriä, jota ratkaisemassa Billyllä on apunaan uusi velipuolensa, kainalosauvojen kanssa kulkeva Freddy (Jack Dylan Grazer), joka on unelmoinut sankaruudesta ja Billy vain äitinsä löytämisestä.

David F. Sandbergin ohjaama Shazam! on todella lähempänä Richard Donnerin alkuperäistä Supermania (1978) kuin Tim Millerin Deadpoolia (2018), eikä se ole lainkaan huono juttu. Lapsenomaisen leikillinen suhtautuminen koko supersankarin käsitteeseen, slapstick-huumori ja komea, hillityn tyylitelty kuvaus runsaine ulkokuvineen synnyttävät erittäin viehättävän elokuvan. Shazam!:ssa ollaan perusasioiden eikä pelkän green screenin äärellä.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Vaihtoehtoinen loppu ja alku, poistettuja kohtauksia, pieleen menneitä ottoja, koekuvausnauhoja, dokumentteja elokuvan teosta ja niin edelleen.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: 20th Century Fox  / Warner Bros.
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ääni: Dolby Atmos-TrueHD
Kuva: 2,39:1
Levyjä: 1

12u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla  kuvio kylla

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja