Shakespeare-filmatisointien katsojaluvut Suomessa
Lähes 400 vuotta sitten kuolleen William Shakespearen näytelmät ovat edelleen suosittuja filmiaiheita, joskin suuria filmatisointeja niistä valmistuu yhä harvemmin. Elokuvahistorian aikana Shakespearen näytelmistä on tehty yli tuhat elokuva- ja televisiosovitusta, joskin tunnettujen filmatisointien määrä on tuntuvasti vähäisempi.
Joss Whedonin (The Avengers) ohjaama ja käsikirjoittama sovitus Paljon melua tyhjästä -näytelmästä saapui hiljattain Suomen kauppoihin DVD:nä. Whedonin elokuvaa ei nähty Suomen teattereissa, mutta siitä huolimatta seuraavassa on jonkinlainen lista viimeisen reilun 40 vuoden aikana Suomen elokuvateattereissa nähdyistä Shakespeare-filmatisoinneista. Suomessa aloitettiin katsojatilastojen kerääminen vasta vuonna 1972, mutta tässä listassa on mukana muutamia jo sitä ennen julkaistuja elokuvia.
Romeo + Julia (1996)
Baz Luhrmannin ohjaama filmatisointi Romeosta ja Juliasta siirsi tapahtumat nykypäivän Yhdysvaltoihin, mutta dialogi pysyi samana kuin Shakespearen näytelmässä. Samaa metodia käytti myös Whedon Paljon melua tyhjästä -filmatisoinnissaan. Australialaisen Luhrmannin vasta toinen ohjaustyö ja ensimmäinen Hollywood-filmi valmistui erittäin kohtuullisella 14 miljoonan dollarin budjetilla; nykyrahassa summa vastaa hieman yli 21 miljoonaa dollaria. Romeoksi kiinnitetty Leonardo DiCaprio oli 21-vuotias nouseva tähti, joka oli jo napannut Oscar-ehdokkuuden sivuosastaan Lasse Hallströmin draamassa Gilbert Grape (1993), mutta lopullinen läpimurto tapahtui vasta James Cameronin Titanicin myötä vuonna 1997. Juliaa näytellyt 16-vuotias Claire Danis ei kuitenkaan ole saavuttanut samanlaista suosiota kuin entinen vastanäyttelijänsä.
Romeo + Julia oli ensi-iltaviikonloppunsa katsotuin elokuva Pohjois-Amerikassa, mutta varsinaista hittiä siitä ei tullut. Vuoden ensi-illoista se oli 34. katsotuin reilun 45 miljoonan dollarin lipputuloillaan (85 nykymiljoonaa inflaatioon suhteutettuna). Maailmanlaajuisesti elokuva keräsi lähes 150 miljoonan dollarin lipputulot, eli budjettiinsa nähden kyseessä oli varsin kannattava tuotanto.
Suomen elokuvateattereihin Romeo + Julia saapui helmikuun 28. päivänä vuonna 1997. Peräti 158 786 katsojallaan se oli vuoden ensi-illoista 11. katsotuin, eli suhteessa huomattavasti suurempi menestys täällä kuin Pohjois-Amerikassa. Luhrmannin elokuva osoitti, että Shakespeare-filmatisoinnit saattoivat menestyä myös 1990-luvulla.
DVD & Blu-ray: SF Film
Romeo ja Julia (1968)
Romeon ja Julian muista filmatisoinneista tunnetuimpia on Franco Zeffirellin vuonna 1968 ohjaama alkuperäisteokselle uskollisempi versio, 138-minuuttinen brittiläis-italialainen yhteistuotanto, jonka nimirooleissa nähtiin 17-vuotias Leonard Whiting ja 16-vuotias Olivia Hussey. Aikanaan kerrottiin, ettei Hussey nuoren ikänsä takia päässyt näkemään filmiä sen ensi-illassa, sillä hänen oma alastonkohtauksensa nosti ikärajan 16:sta ikävuoteen. Tieto tuskin pitää paikkansa, sillä Hussey oli täyttänyt 16 vuotta jo elokuvan kuvausten aikaan ja ensi-illan alla hän lähenteli jo 17 ikävuotta.
Zeffirellin elokuva oli erittäin suuri yleisömenestys Pohjois-Amerikassa, missä se keräsi lähes 39 miljoonan dollarin lipputulot; inflaatioon suhteutettuna se vastaisi nykyisillä lipunhinnoilla yli 240 miljoonaa dollaria. Elokuvan budjetti oli vain 850 000 dollaria, nykyrahassa vajaat kuusi miljoonaa dollaria. Suomen osalta täydellinen katsojaluku ei ole tiedossa, mutta joulukuun 5. päivänä 1969 täkäläisillä valkokankailla nähty elokuva sai vähintään 21 894 katsojaa.
Blu-ray: Paramount
West Side Story (1961)
Romeo ja Julia toimi innoittajana myös Robert Wisen ja Jerome Robbinsin West Side Storylle, joka pohjautui Robbinsin ohjaamaan teatterimusikaaliin. Ernest Lehmanin käsikirjoittama elokuvaversio oli yksi 1960-luvun suurista menestyksistä: 10 Oscar-palkintoa ja lähes 44 miljoonan dollarin lipputulot pelkästään Pohjois-Amerikasta. Nykyisillä lipunhinnoilla summa vastaisi peräti yli 455 miljoonaa dollaria.
Suomeen West Side Story saatiin 17. elokuuta 1962. Elokuvan katsojaluvuista on säilynyt tieto vain 60 182 myydystä lipusta, mutta päivänselvää on, että kokonaiskatsojamäärä oli huomattavasti suurempi.
DVD: SF Film (loppuunmyyty)
Gnomeo & Julia (2011)
Eräänlainen Shakespeare-sovitus oli myöskin Disneyn levittämä animaatioelokuva Gnomeo & Julia, jossa vanha raina nähdään peikkojen tulkitsemana. Kelly Asburyn ohjaama elokuva valmistui 85 miljoonan dollarin budjetilla, ja maailmanlaajuisesti se keräsi lähes 195 miljoonan dollarin lipputulot. Kyseessä ei siis ollut suuren budjetin animaatioelokuvaksi erityisen suuri menestys. Suomessa elokuvan näki 24 372 lasta ja lapsenmielistä, joiden ansiosta elokuva oli vuoden ensi-illoista 74. katsotuin.
DVD & Blu-ray: Disney
Kuinka äkäpussi kesytetään (1967)
Ennen Romeo ja Juliaa ja muita Shakespare-filmatisointejaan Franco Zeffirelli ohjasi kenties tunnetuimman filmatisoinnin Kuinka äkäpussi kesytetään -komediasta tähtinään yksityiselämän on/off-aviopari Elizabeth Taylor ja Richard Burton. Italialais-yhdysvaltalainen yhteistuotanto kuvattiin Italiassa neljän miljoonan dollarin (29 miljoonaa nykyrahassa) budjetilla. Pohjois-Amerikasta se keräsi kahdeksan miljoonan dollarin (noin 55 miljoonaa inflaatioon suhteutettuna) ja muualta maailmasta noin neljän miljoonan lipputulot.
Zeffirellin elokuvan Suomen katsojaluvuista tiedossa on vain luku 48 666, joka ei todennäköisesti sisällä kaikkia elokuvan saamia katsojia.
Ei DVD-julkaisua.
Hamlet (1990)
Franco Zeffirelli on ohjannut elokuvan myös Hamletista, nimiroolissa itse Mel Gibson, joka oli tullut koko maailmalle tutuksi Mad Max- ja Tappava ase -elokuvista. Zeffirellin 134-minuuttisen elokuvan menestys Pohjois-Amerikassa oli enemmän tai vähemmän pelkästään Gibsonin suosion ansiota. Yhtäkään viikonloppua se ei viettänyt lähelläkään katsojatilastojen kärkeä, mutta kaikkiaan lipputuloja kertyi kuitenkin reilun 20 miljoonan dollarin edestä (40 miljoonaa inflaatioon suhteutettuna). Vuoden 1990 ensi-illoista se oli vasta 61. katsotuin, mutta hävisi lipputuloissa Gibsonin samanvuotiselle ja huomattavasti kaupallisemmalle Air Americalle vain kymmenellä miljoonalla dollarilla.
Suomeen Gibsonin tulkinta Hamletista saatiin vasta lähes vuosi sen Pohjois-Amerikan-ensi-illan jälkeen, marraskuun 22. päivänä 1991. Katsojia kertyi vain 4 979, jotka riittivät vuositilastoissa vasta 117. sijaan.
DVD: Warner Bros. (loppuunmyyty)
Hamlet (1996)
Sir Laurence Olivierin ohella elokuvahistorian tärkeimpiin Shakespare-tulkkeihin lukeutuvan Kenneth Branagh'n versio Hamletista oli huomattavasti suurisuuntaisempi kuin Zeffirellin. Vaatimattomat 242 minuuttia kestävä elokuva oli Branagh'n ohjaama ja käsikirjoittama, jonka lisäksi hän tietysti näytteli filmin nimiroolinkin. Sivurooleihin hän löysi liudan suuria nimiä: Charlton Heston, Richard Attenborough, Jack Lemmon, Gérard Depardieu, Julie Christie, Judi Dench, John Gielgud, Billy Crystal, Robin Williams, Derek Jacobi, Timothy Spall ja Kate Winslet.
Branagh'n Hamletin budjetti oli 18 miljoonaa dollaria (27 miljoonaa dollaria nykyrahassa), eli neljä miljoonaa enemmän kuin Luhrmannin samanvuotisen Romeo ja Julia -filmatisoinnin. Kuten Luhrmann, myös Branagh siirsi näytelmän tapahtuma-aikaa, tosin irlantilaissyntyisen ohjaajan tapauksessa vain 1800-luvulle nykypäivän sijaan. Hamletin yleisömenestys jäi kauas Luhrmannin filmin omasta: Pohjois-Amerikasta kertyi lipputuloja vain vajaat viiden miljoonan dollarin edestä (reilut 8 miljoonaa nykyhinnoilla). Muiden maiden osalta lipputulotietoja ei ole saatavilla, mutta Euroopasta se sai vain reilut miljoona katsojaa, eli vain vähän enemmän kuin Pohjois-Amerikasta. Kun kyseessä on 4-tuntinen Shakespeare-filmatisointi ja varsin uskollinen sellainen, ei sellaisesta toki kukaan uskalla yleisömenestystä odottaakaan.
Suomen elokuvateattereihin Hamlet saapui 10. huhtikuuta 1998, yli vuosi sen maailmanensi-illan jälkeen. 2 175 katsojallaan se oli vuoden ensi-illoista 118. katsotuin; siinä mielessä menestys oli hyvin lähellä Zeffirellin version omaa.
DVD & Blu-ray: Warner Bros.
Hamlet liikemaailmassa (1987)
Aki Kaurismäki ehti sijoittaa Hamletinsa myöhemäpään aikaan jo hyvissä ajoin ennen Branagh'ia, joskaan tapahtuma-ajan siirtäminen ei ylipäätään ollut mikään uusi idea. Kaurismäen mustavalkoinen komediaversio liikemaailmaan eksyneestä Hamletista meni varsin hyvin yleisöön aikana, jolloin Kaurismäen veljesten elokuvat olivat suosionsa huipulla; suurimmat yksittäiset hitit ovat vasta 2000-luvulta, mutta 1980-luvulla veljesten elokuvat menestyivät kaikki tasaisen hyvin. Hamlet liikemaailmassa oli 23 616 katsojallaan vuoden ensi-illoista 56. katsotuin.
DVD & Blu-ray: Future Film
Ran (1985)
Akira Kurosawan Ran on onnistuneimpia huomattavia taiteellisia vapauksia alkuperäisteoksesta ottavista Shakespeare-filmatisoinneista, joskaan Shakespearen Kuningas Lear -näytelmä ei ollut Kurosawan teoksen ainoa innoittaja. Myös japanilaisista tarinoista innoitusta hakeneen Kurosawan 162-minuuttinen Ran oli siihenastisista japanilaisista elokuvista kallein 12 miljoonan dollarin (vajaat 27 nykymiljoonaa) budjetillaan. Kurosawan yritys sijoittaa Kuningas Learin tapahtumat samuraiden ajan Japaniin oli erittäin onnistunut, niin taiteellisestikin kuin taloudellisestikin.
Ympäri maailman palkittu elokuva keräsi pelkästään Japanista lipputuloja budjettinsa verran, mutta kun lipputuloista otettiin pois teattereiden osuudet ym. menot, oli ulkomaanmyynnillä ratkaiseva merkitys voitolle pääsemisessä. Pohjois-Amerikassa Ran keräsi neljän miljoonan dollarin lipputulot (kahdeksan miljoonaa nykyhinnoilla).
Suomeen elokuva saatiin melko pian, jo 7. maaliskuuta 1986. Kurosawan neuvostoliittolais-japanilainen Dersu Uzala (1975) oli rikkonut 175 000 katsojan rajan Suomen teatterilevityksessä, joten Kurosawan elokuville oli kysyntää. 38 879 katsojallaan Ran oli vähintäänkin onnistunut japanilaisen elokuvan julkaisu pohjolassa ja peräti vuoden 35. katsotuin ensi-ilta.
DVD: Future Film (loppuunmyyty)
Kuningas Lear (1971)
Neuvostoliittolaisten tekemä elokuvasovitus Kuningas Learista nähtiin Suomessa heti tuoreeltaan 23. huhtikuuta, vain pari kuukautta kotimaanensi-illan jälkeen. Grigori Kozintsevin ohjaama elokuva oli yksi niistä lukuisista neuvostoelokuvista, jotka tuotiin Suomen teattereihin huolimatta siitä, miten hyvin tai (useimmiten) huonosti edelliset olivat menestyneet. Kozintsevin 139-minuuttinen versio Kuningas Learista oli yksi niistä paremmista menestyksistä, eikä se silti saanut 1 518 katsojaa enempää. Vuoden katsojatilastoista se löytyy sijalta 221.
Ei DVD-julkaisua.
Kurosawan Macbeth / Seittien linna (1957)
Kurosawan ensimmäinen Shakespeare-filmatisointi saatiin Suomeen vasta 25 vuotta sen valmistumisen jälkeen. Japanissa tammikuussa 1957 ensi-iltansa saanut Kurosawan Macbeth ehdittiin nähdä Suomen televisiossa jo vuonna 1965 Seittien linna -nimellä, mutta teattereihin se saatiin vasta 22. lokakuuta 1982. Teatterilevityksestä vastasi hyvin pieni yhtiö, mikä saattaa olla osasyynä filmin huonoon menekkiin: 1 673 katsojaa ja vuositilastojen 169. sija. Sama levitysyhtiö oli aiemmin tuonut uusintalevitykseen mm. Kurosawan Yojimbon.
DVD: Sandrew Metronome (loppuunmyyty)
Macbeth (1987)
Macbeth on yksi Shakespearen suosituimmista näytelmistä, josta pelkästään vuoden 1987 aikana tehtiin useita filmatisointeja eri maissa. Suomessa sellaisen teki ohjaaja-käsikirjoittaja Pauli Pentti, joka siirsi tapahtumat nykyajan Suomeen. Elokuvan tuotannosta vastasi – yllätys, yllätys – Aki Kaurismäki, joka teki samana vuonna oman Hamlet-versionsa. Pentin Macbeth oli Kaurismäen Hamletia huomattavasti pienempi yleisömenestys: tammikuun 16. päivänä levitykseen lähtenyt filmi sai vain 5 244 katsojaa, joka riitti vuositilaston 119. sijaan.
Ei DVD-julkaisua.
Macbeth (1971)
Orson Wellesin jälkeen Macbethiin tarttui Roman Polanski, joka teki aiheesta 140-minuuttisen brittiläis-yhdysvaltalaisen yhteistuotannon tähtinään Jon Finch ja Francesca Annis. Finch nähtiin seuraavan vuoden puolella Alfred Hitchcockin Frenzy – solmiokuristajan pääosassa, mikä ei varmasti haitannut elokuvan menestystä niissä maissa, missä Polanskin filmi nähtiin Hitchin omaa myöhemmin. Suomessa tästä ei kuitenkaan ollut hyötyä, sillä Polanskin Macbeth sai ensi-iltansa 3. maaliskuuta ja Hitchcockin Frenzy vasta pari päivää ennen joulua. Polanskin pari aikaisempaa filmiä olivat menestyneet hyvin Suomessa, eikä Macbethkään ollut poikkeus: 57 080 katsojan tulos riitti vuositilastojen 44. sijaan.
Ei DVD-julkaisua.
Kunnian miehet (1990)
William Reillyn ohjaama ja käsikirjoittama Kunnian miehet sijoitti Macbethin tapahtumat nykypäivän Yhdysvaltoihin. John Turturron, Dennis Farinan, Peter Boylen, Rod Steigerin ja Stanley Tuccin kaltaisilla näyttelijöillä miehitetty elokuva oli mitätön yleisömenestys jo kotimaassaan (140 000 dollarin lipputulot, 270 000 dollaria nykypäivän lipunhinnoilla), mutta silti se tuotiin Suomen teattereihin 29. marraskuuta 1991. Vastaanotto oli täällä samaa luokkaa: elokuvan näki vain 379 katsojaa ja se oli vuoden 179 ensi-illasta 170. katsotuin.
Ei DVD-julkaisua.
Rikhard III (1955)
Näyttelijä Sir Laurence Olivier ohjasi vain kuusi elokuvaa, mutta niistä kolme ensimmäistä olivat kaikki Shakespeare-filmatisointeja ja vieläpä korkealle arvostettuja sellaisia. Rikhard III:n kolmannen filmatisointi oli näistä viimeinen. Suomeen se saatiin vasta syyskuun 6. päivänä 1957, yli puolitoista vuotta maailmanensi-illan jälkeen. 161-minuuttisen elokuvan katsojaluvuista on säilynyt jälkipolville tieto vain 1 526 katsojasta, jotka lienevät tulleet vasta 1970-luvun puolella.
DVD: Future Film (loppuunmyyty)
Richard III (1995)
Richard Loncrainen ohjaama ja yhdessä pääosaa näytelleen Ian McKellenin kanssa käsikirjoittama moderni sovitus Rikhard III -näytelmästä valmistui vuotta ennen Luhrmannin Romeo ja Julia- ja Branagh'n Hamlet-filmatisointeja. Pienehköllä budjetilla tehdyssä elokuvassa näytelmän tapahtumat oli sijoitettu 1930-luvun Iso-Britanniaan. McKellenin lisäksi tähtinäyttelijöistä mukana olivat mm. Annette Bening, Robert Downey Jr., Jim Broadbent, Kristin Scott Thomas ja Maggie Smith.
Pohjois-Amerikassa Richard III keräsi lipputuloja vain 2,7 miljoonan dollarin verran (vajaat viisi miljoonaa nykyisillä lipunhinnoilla). Maailmanlaajuisesti katsojia kertyi noin pari miljoonaa, joista 3 371 Suomesta. Suomen elokuvateattereihin filmi saapui vasta 8. marraskuuta 1996, ja vuoden ensi-illoista se oli 113. katsotuin.
DVD: SF Film (loppuunmyyty)
Looking for Richard (1996)
Al Pacinon ohjaamassa dokumenttielokuvassa nähdään osia Rikhard III -näytelmästä filmitähtien tulkitsemana sekä kuullaan erilaisia haastatteluita näytelmän tiiimoilta. Pacinon itsensä lisäksi mukana ovat mm. Alec Baldwin ja Penelope Ann Miller. Näyttämötaiteesta kertovaksi dokumenttielokuvaksi Looking for Richard menestyi varsin hyvin. Pohjois-Amerikasta lipputuloja kertyi puolentoista miljoonan dollarin verran (noin 2,6 miljoonaa inflaatioon suhteutettuna), kun taas Suomesta löytyi peräti 5 948 katsojaa. Pacinon dokumentin ensi-ilta osui tammikuun 24. päivälle 1997, pari kuukautta Loncrainen Richard III:n ensi-illan jälkeen ja noin kuukautta ennen Luhrmannin Romeo + Julian ensi-iltaa. Looking for Richard oli vuoden ensi-illoista 83. suosituin ja dokumenteista toiseksi katsotuin.
Ei DVD-julkaisua.
Venetsian kauppias (2004)
Al Pacino näytteli tähtiroolin Michael Radfordin ohjaamassa ja käsikirjoittamassa Venetsian kauppiaassa, joka oli ensimmäinen englanninkielinen elokuvasovitus Shakespearen kyseisestä näytelmästä. 30 miljoonalla dollarilla (38 nykymiljoonaa) tuotettu monikansallinen yhteistuotanto koko 138-minuuttisessa komeudessaan ei herättänyt erityisen suurta kiinnostusta Pohjois-Amerikassa, missä elokuvan näytöksiin myytiin lippuja vain vajaan neljän miljoonan dollarin edestä (vajaat viisi miljoonaa dollaria nykyhinnoilla). Maailmanlaajuisesti lipputuloja saatiin kasaan vain reilun 20 miljoonan dollarin edestä.
Venetsian kauppias sai täkäläisen ensi-iltansa 25. maaliskuuta 2005. 18 173 katsojallaan se oli vuoden ensi-illoista 69. katsotuin.
DVD: Scanbox
She's the Man (2006)
Shakesparen Loppiaisaatto-näytelmän innoittama She's the Man -teinikomedia valmistui aikana, jolloin naispääosaa näytellyt Amanda Bynes tunnettiin vielä jostakin ja miespääosaa näytellyttä Channing Tatumia ei tiennyt kukaan. Andy Fickmanin 20 miljoonan dollarin budjetilla ohjaama elokuva sai maailmalta lähes 60 miljoonan dollarin lipputulot, eikä menestys Suomessakaan jäänyt vähäiseksi. Ilman suuria tähtiä tehty elokuva sai täällä 32 956 katsojaa, joilla se ylsi vuoden 52. katsotuimmaksi ensi-illaksi.
DVD: Scanbox
William Shakespearen Kesäyön unelma (1999)
Sittemmin Tolstoista kertovalla Viimeisellä asemalla (2009) kehuja saaneen Michael Hoffmanin ohjaama ja käsikirjoittama Kesäyön unelma -filmatisointi lienee saanut vihreää valoa Luhrmannin Romeo + Julian menestyksen ansiosta. Hoffman siirsi näytelmän tapahtumat 1800-luvulle, sai rooleihin hyviä ja tunnettuja näyttelijöitä (Kevin Kline, Michelle Pfeiffer, Rupert Everett, Stanley Tucci, Calista Flockhart, Christian Bale, Anna Friel, Dominic West, Sophie Marceau, Sam Rockwell) ja teki kehutun komedian pienellä, 11 miljoonan dollarin (noin 16 nykymiljoonaa) budjetilla.
Yleisömenestys jäi tuntuvasti heikommaksi kuin Luhrmannin filmin; 16 miljoonan dollarin lipputulot Pohjois-Amerikasta vastaisivat nykyisilläkin lipunhinnoilla vain 26 miljoonaa. Juuri ja juuri vuoden sadan katsotuimman ensi-illan joukkoon yltänyt elokuva sai Euroopasta paljon vähemmän katsojia kuin Pohjois-Amerikasta.
Siinä missä Kesäyön unelma nähtiin Pohjois-Amerikassa keväällä, sai se Suomessa ensi-iltansa vasta 5. marraskuuta. 14 807 katsojallaan Hoffmanin elokuva oli vuoden ensi-illoista 70. katsotuin.
Ei DVD-julkaisua.
10 Things I Hate About You (1999)
Vuoden 1999 toinen Shakespeare-komedia oli Gil Jungerin ohjaama moderni sovitus Shakespearen Kuinka äkäpussi kesytetään -näytelmästä, Yhdysvaltojen kouluelämään sijoitettuna. Heath Ledgerin, Julia Stilesin ja Joseph Gordon-Levittin tähdittämä teinikomedia keräsi Pohjois-Amerikasta lähes 40 miljoonan dollarin lipputulot (reilut 60 miljoonaa inflaatioon suhteutettuna), eli sen yleisömenestys oli yli kaksi kertaa parempi kuin Kesäyön unelman, vaikka näyttelijät olivatkin verrattain tuntemattomia vielä tuohon aikaan. 30 miljoonalla dollarilla (lähes 43 nykymiljoonaa) tuotettu elokuva teki maailmanlaajuisesti lähes 55 miljoonan dollarin tuloksen.
Suomeen 10 Things I Hate About You saapui nelisen kuukautta sen maailmanensi-illan jälkeen. Täällä yleisömenestys verrattuna Kesäyön unelmaan ei ollut niin paljon suurempi: 21 268 katsojaa ja vuositilastojen 59. sija.
DVD: Disney (loppuunmyyty)
Otello (1986)
Franco Zeffirellin kolmas Shakespeare-filmatisointi oli ohjaajan kaksi Oscar-ehdokkuutta saaneen La traviatan (1982) tavoin Plácido Domingon tähdittämä musikaali. Othellon oopperaversion tuottivat Menahem Golan ja Yoram Globus, jotka tekivät tilinsä Sylvester Stallonen ja Charles Bronsonin kaltaisten toimintatähtien filmeillä, mutta tuottivat myös Otellon kaltaisia haasteellisempiakin elokuvia.
Otello sai maailmanensi-iltansa elokuussa, Pohjois-Amerikassa se nähtiin syyskuussa ja Suomessa joulukuun 5. päivänä. Pohjois-Amerikan osalta lipputulotietoja ei ole saatavilla. Suomessa elokuvan kävi katsomassa 8 320 lipunostajaa. Vuoden ensi-illoista se oli 96. katsotuin.
Ei DVD-julkaisua.
Othello (1995)
Zeffirellin jälkeen aiheeseen tarttui Oliver Parker, joka ohjasi ja käsikirjoitti Italiassa kuvatun elokuvan tähtinään Laurence Fishburne, Irène Jacob ja Shakespeare-filmatisointien vakiokasvo, Kenneth Branagh. 11 miljoonalla dollarilla (17 nykymiljoonaa) tuotettu elokuva floppasi Pohjois-Amerikassa, mistä lipputuloja kertyi vain vajaan kolmen miljoonan verran (5,4 miljoonaa nykyhinnoilla). Euroopassakin kehnosti menestynyt filmi sai Suomessa vain 1 774 katsojaa, saavuttuaan täkäläisiin teattereihin nelisen kuukautta Pohjois-Amerikan jälkeen, huhtikuun 5. päivänä 1996. Vuoden ensi-illoista se oli Suomessa 131. katsotuin, Pohjois-Amerikassa vasta 170.
DVD-julkaisu: Warner Bros. (loppuunmyyty)
Paljon melua tyhjästä (1993)
Kenneth Branagh'n neljäs ohjaustyö oli hänen toinen Shakespeare-filmatisointinsa. Branagh, silloinen vaimonsa Emma Thompson, Kate Beckinsale, Keanu Reeves, Denzel Washington ja Michael Keaton pitivät huolen siitä, että kahdeksalla miljoonalla dollarilla (13 miljoonaa nykyrahassa) tuotettu elokuva löysi yleisönsä. Pohjois-Amerikasta lipputuloja kertyi 22 miljoonan edestä (reilut 44 miljoonaa nykypäivän lipunhinnoilla).
Toukokuussa 1993 ensi-iltansa saanutta filmiä saatiin odotella Suomeen aina 4. helmikuuta 1994 saakka. 29 558 katsojallaan se oli varsin hyvä yleisömenestys – ja sai jopa enemmän katsojia kuin senvuotinen Turhapuro-filmi. Branagh'n elokuva oli vuoden ensi-illoista 45. katsotuin, häviten kotimaisista elokuvista vain kahdelle.
Ei DVD-julkaisua.
Matkalla Idahoon (1991)
Shakespearen Henrik V -näytelmään löyhästi perustuva Matkalla Idahoon valmistui ohjaaja Gus Van Santille tyypillisellä pienellä budjetilla, vain 2,5 miljoonalla dollarilla (vajaat 4,5 miljoonaa nykyrahassa). Keanu Reevesin ja River Phoenixin tähdittämä tie-elokuva pääsi melkeinpä omilleen jo pelkän Pohjois-Amerikan-menestyksen myötä: 6,4 miljoonan dollarin lipputulot vastaisivat nykyisillä lipunhinnoilla noin 12,5 miljoonaa.
Suomeen Matkalla Idahoon tuotiin vasta 22. tammikuuta 1993; Phoenix kuoli saman vuoden lokakuussa. 28 031 katsojallaan se oli vuoden ensi-illoista 45. katsotuin.
DVD-julkaisu: Warner Bros. (loppuunmyyty)
Prosperon kirjat (1991)
Peter Greenawayn ohjaama ja käsikirjoittama Prosperon kirjat pohjautui Shakespearen Myrsky-näytelmään, josta ei vielä ole tehty erityisen tunnettua filmatisointia. Greenwayn parituntisen, pienellä budjetilla tehdyn elokuvan pääosassa nähtiin Shakespeare-rooleistaan tunnettu John Gielgud, mutta suurta kiinnostusta elokuva ei maksavassa yleisössä herättänyt. Pohjois-Amerikassa lipputulot jäivät 1,75 miljoonaan dollariin (vajaat 3,5 miljoonaa nykyhinnoilla), eikä se yltänyt vuositilastoissa 149. sijaa korkeammalle.
Prosperon kirjat tuotiin Suomeen vasta 9. syyskuuta 1994. Siinä välissä oli jo ehditty esittää Greenawayn Baby of Macon (1993), joka pääsi Suomen teattereihin jo valmistumisvuonnaan. Prosperon kirjoille löytyi 4 417 katsojaa, ja vuoden ensi-illoista se oli 107. katsotuin.
DVD-julkaisu: Atlantic Film
Myrsky (1982)
Paul Mazurskyn ohjaama ja yhdessä Leon Capetanosin kanssa käsikirjoittama elokuvasovitus Shakespearen Myrskystä oli yksi John Cassavetesin viimeisistä näyttelijäntöistä. Muissa rooleissa nähtiin mm. Cassavetesin vaimo Gena Rowlands, Susan Sarandon ja Raul Julia.
Nykyaikaan sijoittuvan 140-minuuttisen elokuvan budjetti oli 13 miljoonaa dollaria (32 miljoonaa nykyrahassa), mutta Pohjois-Amerikasta lipputuloja kertyi vain viiden miljoonan dollarin verran (14 miljoonaa dollaria nykyhinnoilla). Suomeen elokuvaa saatiin odotella 18. maaliskuuta 1983 asti. 26 721 katsojallaan se oli vuoden 42. katsotuin ensi-ilta, kun taas Pohjois-Amerikassa Myrsky oli vuoden katsojatilastoissa vasta 98. sijalla.
Ei DVD-julkaisua.
Julius Caesar (1953)
Shakespearen Julius Caesar -näytelmä filmattiin 1950-luvulla kahdesti, ensimmäisen kerran David Bradleyn ohjaamana ja Charlton Hestonin tähdittämä vuonna 1950, toisen kerran kolmisen vuotta myöhemmin Joseph L. Mankiewiczin ohjaamana ja Marlon Brandon näytellessä Mark Anthonya. Brandon versiossa Brutuksena nähtiin James Mason ja itse nimiroolissa Louis Calhern.
Mankiewiczin elokuva sai Oscar-ehdokkuuden mm. parhaan elokuvan kategoriassa. Suomeen se saapui Oscar-gaalan jälkeen 16. huhtikuuta 1954. Katsojaluvuista on säilynyt tieto vain 402 myydystä lipusta, mutta toki se sai tuntuvasti enemmän katsojia. 402 katsojan tiedot saattavat olla peräisin vain 1970-luvun näytöksistä.
Ei DVD-julkaisua.