Suomalaisessa elokuvassa ei ole lähivuosina kuultu yhtä yllättävää uutista kuin aikaisemmin tänä vuonna Yleisradion ilmoittaessa tekevänsä elokuvan marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimista. Solar Filmsin yli vuosikymmenen suunnittelema ja kaikki mahdolliset vastoinkäymiset kohdannut Mannerheim-elokuvaprojekti sai vakavasti otettavan kilpailijan yli vuoden ajan valmistellusta elokuvasta, josta ei juuri kukaan edes alan sisäpiirissä ollut kuullut.

Englanninkielisenä englanninkielisine näyttelijöineen ja ohjaajineen toteutettavan elokuvan työtahti on herättänyt ihmetystä ainakin meidän toimituksessamme. Yhä edelleen käsikirjoitusvaiheessa olevan elokuvan kuvaukset käynnistyvät piakkoin ja ensi-iltakin koittaa vielä tämän vuoden aikana. Tämä seikka herättää epäilyksiä Suomen Marsalkka -elokuvaa kohtaan ainakin siinä, mitä tulee tuotannon suuruuteen.

Elokuvan tuottava Erkko Lyytinen ehti työkiireidensä ohella vastaamaan muutamaan esittämäämme kysymykseen koskien YLE:n elokuvaprojektia, josta on viime aikoina puhuttu paljon, mutta josta ei kuitenkaan paljon ole kerrottu. Muokkaamattomissa vastauksissaan Lyytinen antaa runsaasti uutta tietoa elokuvan toteutustavasta, mutta ei kuitenkaan paljasta niitä seikkoja, jotka kiinnostanevat kaikkia elokuvaprojektista lukeneita: kuka ohjaa, kuka näyttelee pääroolin, miksi filmiä ei kuvata Suomessa ja paljonko elokuva maksaa.


Mistä syystä Mannerheim-elokuvan tekeminen on juuri nyt ajankohtaista YLE:n kannalta, kun yhtiö ei ole kykenevä sijoittamaan muihin suomalaisiin elokuvatuotantoihin?

Meille Yle Kulttuurissa aukeni harvinainen tilaisuus kokeilla uutta ohjelmakonseptia, jossa monimediallisen sisältötuotannon kautta toteutetaan elokuva. Tässä hankkeessa on siis myös muita elementtejä, kuten nyt hyvin yleisönsä löytänyt  www.suomenmarsalkka.fi -sivusto, jossa ihmiset ovat aktiivisesti olleet mukana auttamassa elokuvan tekemisessä, kertoneet omia ja suvun yhteisiä tarinoita Mannerheimistä. Tulevaisuudessakin kerromme hankkeen etenemisestä sivustolla, joten kannattaa seurata niitä.

Monimedialliseen konseptiin kuuluvat myös itse elokuvan ensi-ilta-happening ja myöhempi televisioesitys. Tämä hanke ei siis suoraan kilpaile kotimaisen elokuvatuotannon kanssa, koska sen sisältö, toteutustapa ja rahoituspohja ovat erilaiset.

YLE on valtion omistama yhtiö ja kaikessa kansainvälisyydessään Mannerheim oli suomalainen, joten miksi elokuvaa ei toteuteta Suomessa? Suomalaiset elokuvantekijät sanovat, että raha ei ole ongelma silloin, kun lähdetään rahan tuomat rajoitukset mielessä tekemään filmiä.

En täysin ymmärrä kysymystä, mutta Mannerheim oli ennen kaikkea kosmopoliitti ja hänen henkilökohtainen tarinansa ja tragediansa ovat selkeästi universaaleja: mies, jonka on vaikea löytää paikkansa maailmassa, jossa velvollisuudet veivät voiton toiveista ja haaveista omassa henkilökohtaisessa elämässä. Elokuva on ennen kaikkea kuvaus miehestä, jonka on vaikea päättää elää omien tuntemustensa mukaan.

Kuinka suuri budjetti elokuvalla on?

Budjetti on liikesalaisuus. Valitettavasti sopimisneuvotteluiden ollessa vielä hieman auki en voi paljastaa lopullista summaa.

Elokuvan ohjaaja on ilmeisesti ulkomaalainen, kuten näyttelijätkin. Onko tähän muuta perustetta kuin se, että halutaan saada filmi ulkomaiseen levitykseen? Kuinka monta suomalaista produktio työllistää?

Koko casting on tosiaan ulkomainen, mutta tuotantoryhmässä on mukana n. 20 suomalaista elokuva-alan tekijää.

Elokuvan tuotantoaikataulu on käsittämättömän nopea. Miksi käsikirjoitus on tekemättä vielä muutamia kuukausia, ennen kuin kuvausten on tarkoitus alkaa?

Elokuvan käsikirjoitus toteutetaan workshop-metodilla, (käynnissä juuri nyt) jossa elokuvan taiteellisesti vastuulliset henkilöt näyttelijät mukaanlukien muodostavat kohtaukset yhdessä työpajojen aikana. Metodi on tuttu mm. tanskalaisesta elokuvatuotannosta ja vaikkapa Mike Leigh'n mestarillisissa elokuvissa. Haluamme käsikirjoitukseen aitoutta, ilmavuutta ja reaktiivisuutta.

Mitkä ovat elokuvan menestystavoitteet kotimaassa ja ulkomailta? Elokuva varmastikin kuvataan digitaalisesti, mutta julkaistaanko sitä 3D-formaatissa?

3D-formaatista jouduimme valitettavasti luopumaan, koska nykyaikainen kuvauskalusto on kömpelöä. Erityisesti sotakohtaukset vaatisivat enemmän aikaa kuin meillä on käytettävissä. Alustavan sopimuksen mukaan Yle yhteistyökumppaneineen levittää elokuvaa Euroopassa ja tuotantoyhtiölle jäävät muut levitysoikeudet.

Tuleeko Suomen Marsalkka olemaan elokuvan lopullinen nimi? Onko ensi-iltapäivä ja teatterilevittäjä jo selvillä?

Elokuvan lopullinen nimi on The Marshall of Finland. Ensi-iltapäivä vahvistetaan lähitulevaisuudessa.