Christopher Plummer 1929–2021, valkokankaan ikimuistoinen herrasmies ja antisankari

toisenmaailmansodan1still
Maailmansodan vaarallisin mies (1966), Romy Schneider ja Christopher Plummer. Kuva: Cineurop

Kanadalaisnäyttelijä Christopher Plummer (13.12.1929 – 5.2.2021) tuli koko elokuvia katsovan maailman tietoisuuteen hetkessä ja liki kertaheitolla. Anthony Mannin ohjaama Rooman valtakunnan tuho (1964) oli 35-vuotiaan Plummerin uralla vasta kolmas elokuva, mutta sivuosa keisari Commoduksena ei jäänyt suurelta yleisöltä huomaamatta. Jättiläistuotanto pyöri suurella menestyksellä Suomen valkokankailla vielä pitkälle 1970-luvulle saakka.

Varsinainen tähdentekijä oli kuitenkin Robert Wisen ohjaama ja tuottama Sound of Music (1965), jonka pohjana oli Rogers & Hammerstein -musikaali Maria von Trappin muistelmateoksesta. Se on tarina kotiopettajan (Julie Andrews) ja leskeksi jääneen suurperheen isän (Plummer) rakkaudesta keskellä toisen maailmansodan melskeitä ja Itävallan vuoristomaisemaa. Sound of Musicista tuli yksi elokuvahistorian suurimmista yleisömenestyksistä ja Plummerista maailmankuulu.

Kun Plummerin elokuvaura oli vihdoin lähtenyt käyntiin, se ei enää hiljentynyt. Jo pelkästään 1960-luvun jälkipuoliskon aikana hän teki merkittävän karriäärin. Samana vuonna Sound of Musicin kanssa Plummer nähtiin Natalie Woodin vastanäyttelijänä Robert Mulliganin show-bisnestarinassa Pop-tyttöSound of Musicista tutut natsivermeet vedettiin ylle Terence Youngin ohjaamassa ja tositarinaan pohjautuvassa elokuvassa Maailmansodan vaarallisin mies (1966), jossa Plummer näyttelee kaksoisagenti Eddie Chapmania. Anatole Litvakin Kenraalien yössä (1968) Plummer oli sotamarsalkka Erwin Rommel

Univormu meni vaihtoon Guy Hamiltonin suurelokuvassa Taistelu Englannista (1969), joka kertoo Ison-Britannian puolustustaistelusta ilmateitse hyökkääviä natseja vastaan. Ensimmäisen maailmansodan ilmavoimien brittiupseeria Plummer näytteli Jack Goldin Lentoässissä (1976).

soundofmusic1still
Sound of Music (1965), Julie Andrews ja Christopher Plummer. Kuva: Fox

Sergei Bondarchukin jättiläismäisessä Waterloossa (1970) Plummer näytteli Napoleonista (Rod Steiger) mittaa ottavaa Wellingtonin herttuaa. Blake Edwardsin Vaaleanpunaisen pantterin paluussa (1975) Plummer vetää naama peruslukemilla roolin mestarivaras Charles Littonia, jota Clouseau jahtaa. John Hustonin Seikkailujen sankareissa (1975) Plummer on kirjailija-toimittaja Rudyard Kipling, jolle Michael Cainen näyttelemä ikääntynyt entinen upseeri kertoo omastaan ja kollegansa (Sean Connery) tutkimusmatkasta läpi Intian.

1970-luvun osalta Plummerin hienoimpia hetkiä oli Daryl Duken jännityselokuva Vaarallista kaksoispeliä (1978), jossa Elliot Gouldin näyttelemä pankin työntekijä joutuu tekemisiin psykopaattisen ja sadistisen rikollisen (Plummer) kanssa. Duken elokuva oli kanadalaistuotantoa, samoin kuin Bob Clarkin Murha tilauksesta (1979), jossa Plummer näyttelee pääroolin Viiltäjä-Jackia metsästävänä Sherlock Holmesina.

1980- ja 1990-luvuilla Plummer työskenteli ahkerasti, mutta elokuvat ja roolit eivät olleet hänen tasollaan. Hän eksyi televisiotuotantojen ja suoraan videolevitykseen tehtyjen b-elokuvien  labyrinttiin. Kun hän lopulta löysi sieltä ulos, tarjolla oli liuta merkittäviä sivurooleja, usein pahojen kavereitten osia. 1950-luvun poliisisarjaan pohjautuvassa komediassa Dragnet – haavi auki, kelmit kiinni (1987) Plummer on rötösherra, jota Dan Aykroydin ja Tom Hanksin näyttelemät poliisimiehet metsästävät. Nicholas Meyerin Star Trek VI: Kotiinpaluussa (1991) Plummer oli sotaa janoava kenraali Chang ja Spike Leen Malcolm X:ssä (1991) rasistinen kappalainen.

Mike Nicholsin hauskassa ja tunnelmallisessa Wolfissa (1994) Plummerin näyttelemä liikemies joutuu törmäyskurssille ihmissudeksi muuttuvan Jack Nicholsonin kanssa. Vuonna 1995 Plummer näytteli tärkeää sivuroolia kahdessa elokuvassa, Terry Gilliamin 12 apinassa ja Taylor Hackfordin Dolores Claibornessa. Michael Mannin tosipohjaisessa The Insiderissa (1999) Plummer näytteli 60 minuuttia -ohjelmaa juontanutta Mike Wallacea.

2000-luvulle tultaessa Plummer oli jo seitsemänkymppinen, mutta hänen uralleen ikääntyminen teki vain hyvää. Plummer huokui jo nuorena sellaista vanhan ajan herrasmiehen arvokkuutta ja auktoriteettia, mitä hänellä varakkaan suvun poikana oli jo verenperintönä. Nämä yhdistettynä komeaan ulkomuotoon ja näyttelijälahjoihin takasivat pitkän uran, mutta epätavallisen pitkän uran mahdollisti Plummerin hyvä psyykkinen ja fyysinen kunto. Plummer haettiin puhelimen päähän, kun rooliin tarvittiin vanhaa, mutta elinvoimaista ja luonteenlujuutta huokuvaa miestä.

theexception1still
The Exception (2016), Christopher Plummer. Kuva: MisLabel

Ron Howardin Kaunis mieli (2001), Stephen Gaghanin Syriana (2005) ja Terrence Malickin The New World (2005) lukeutuvat Plummerin tärkeimpiin töihin 2000-luvun ensimmäiseltä vuosikymmeneltä. Ratkaisevin oli silti sellainen roolisuoritus, jonka melko harva lopulta näki: Leo Tolstoin rooli Michael Hoffmanin elokuvassa Viimeinen asema (2009). Se toi 80-vuotiaalle Plummerille uran ensimmäisen Oscar-ehdokkuuden. Kaksi vuotta myöhemmin Plummer voitti sivuosa-Oscarin roolistaan elämänsä ehtoopuolella kaapista tulevana perheenisänä Mike Millsin omaelämäkerrallisessa elokuvassa Beginners (2010). 82-vuotiaana Plummerista tuli kaikkien aikojen vanhin näyttelijäkategorian Oscarin voittaja.

Viimeisen pääroolinsa Plummer teki Atom Egoyanin elokuvassa Remember (2015), jossa hän oli poikkeuksellisesti hauraan vanhuksen roolissa. Plummer näyttelee muistisairasta miestä, joka lähtee juutalaisen kaverinsa puolesta etsimään ja tappamaan tämän perheen murhanneen natsin.

Egoyanin elokuvan jälkeen Plummer teki vielä kaksi runsaasti huomiota saanutta sivuosaroolia. Ridley Scottin tosipohjaisessa elokuvassa All the Money in the World (2017) Plummer näyttelee miljardööri J. Paul Gettyä. Rooli oli alkujaan Kevin Spaceyn, joka ehti kuvata osuutensa ja Scott tehdä elokuvan valmiiksi. Yhtäkkiä julkisuutta saaneiden ja Spaceyyn kohdistuneiden ahdistelusyytösten seurauksena Scott päätti poistaa hänet elokuvastaan ja kuvata Gettyn kohtaukset uudelleen Plummerin kanssa. Rooli toi 88-vuotiaalle Plummerille tämän uran kolmannen ja viimeisen Oscar-ehdokkuuden.

Runsas vuosi sitten yli 100 000 suomalaista kävi elokuvateattereissa katsomassa Rion Johnsonin mysteerikomedian Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä (2019), jossa Plummer teki hienon roolin upporikkaana vanhana dekkarikirjailijana. Rooli jäi Plummerin uran toiseksi viimeiseksi, vihoviimeinen oli Todd Robinsonin sotaelokuvassa The Last Full Measure (2019).

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).