Rutger Hauer, Blade Runnerin ja Verhoevenin tähti, on kuollut

bladerunner1still
Rutger Hauer ikimuistoisessa roolissaan Roy Battyna Blade Runnerissa (1982). Kuva: Warner Bros.

Alankomaalainen näyttelijälegenda Rutger Hauer kuoli viime perjantaina kotonaan Los Angelesissa, THR uutisoi. Hauer oli syntynyt 23. tammikuuta 1944, ja hän oli kuollessaan 75-vuotias. Hauerin tiedottajan mukaan näyttelijä kuoli sairauteen.

Eurooppalaiselle elokuvayleisölle Hauer tuli ensin tutuksi maanmiehensä Paul Verhoevenin rohkeasta ja räväkästä Turkkilaisesta namusta (1973), joka nähtiin Suomessa vuonna 1974. Hauerin ja Verhoevenin yhteistyö jatkui Gestapon vihollinen n:o 1:llä (1977), Spettersillä (1980) ja Lihalla + verellä (1985). Gestapon vihollinen n:o 1 on toisen maailmansodan aikaan sijoittuva kertomus hollantilaisten vastarintaliikkeestä Hauerin näyttelemän Erik Hazelhoff Roelfzeman näkökulmasta.

Hauerin teki ensimmäisen englanninkielisen roolinsa Ralph Nelsonin ohjaamassa Suuressa silmukassa (1975), jonka pääosia Sidney Poitier ja Michael Caine näyttelivät. Se oli kokonaan brittiläistä tuotantoa, ja niinpä vasta Bruce Malmuthin ohjaama Kadun haukat (1981) oli Hauerin Hollywood-debyytti. Siinä hänet nähtiin toisessa miespääosassa, terroristina ja antagonistina Sylvester Stallonen näyttelemälle poliisille.

Hauerin ensimmäinen rooli englanninkielisessä elokuvassa on jo vuodelta 1975, jolloin hänellä oli sivuosa Ralph Nelsonin Suuressa silmukassa, jonka pääosia Sidney Poitier ja Michael Caine näyttelivät. Se oli kuitenkin kokonaisuudessaan brittiläistä tuotantoa, ja Hauerin Hollywood-debyytti tapahtui vasta vuonna 1981 Bruce Malmuthin Kadun haukoilla. Jo vuotta myöhemmin Hauer teki kenties uransa tunnetuimman ja ikonisimman roolin replikanttiroisto Roy Battyna Ridley Scottin Blade Runnerissa (1982).

Rutger Hauerin ikonisia 1980-luvun rooleja ovat myös mystisen Navarren osa Richard Donnerin fantasiaelokuvassa Ladyhawke – legenda haukasta (1985) ja sadistisen murhaajan rooli Robert Harmonin Liftarissa (1986). Hauer nähtiin myös Sam Peckinpahin viimeiseksi jäänessä elokuvassa Verinen viikonloppu (1983)

1990-luvun alusta lähtien Hauer tehtaili pienempiä, usein suoraan videolevitykseen tehtyjä elokuvia. Viime vuosikymmenellä hänet nähtiin myös George Clooneyn esikoisohjauksessa Salaisen agentin tunnustukset (2002) sekä kahdessa suuressa sarjakuvafilmatisoinnissa, Robert Rodriguezin ja Frank Millerin Sin Cityssä (2005) ja Christopher Nolanin Batman Beginsissä (2005).

Viimeisimmäksi Hauer on nähty Suomen valkokankailla Jacques Audiardin lännenelokuvassa Sistersin veljekset (2018), jonka täkäläinen ensi-ilta oli aiemmin tänä vuonna.