Danny Boylen Yesterday kertoo maailmasta, jossa The Beatlesia ei muisteta

yesterday1still
Himesh Patel ja Lily James pääparina Boylen uutuudessa. Kuva: Universal Pictures

1990-luvun brittiläisen elokuvan maailmanvalloituksen tärkeimpiin tekijöihin lukeutuneet ohjaaja Danny Boyle ja käsikirjoittaja Richard Curtis ovat tehneet yhdessä Yesterday-nimisen komedian maailmasta, jossa The Beatlesia ei ole olemassakaan. Working Titlen tuottamassa elokuvassa maailmanlaajuinen sähkökatko vie mukanaan internetistä kaikki tiedot The Beatlesista, eivätkä ihmisetkään muista koko yhtyettä tai yhtäkään sen lauluista. Sähkökatkon aikaan bussin töytäisemäksi joutunut aloitteleva, epäonninen muusikko Jack (Himesh Patel) sen sijaan muistaa jokaisen kappaleen ulkoa. Pian hänestä tuleekin maailmankuulu uusi superlahjakkuus, joka tuottaa lyhyessä ajassa sellaisia ennenkuulemattomia hittibiisejä kuin Yesterday, Hey Jude ja Let It Be.

Yesterday kuvattiin ennen kuin Boyle jätti pestinsä uusimman James Bond -elokuvan ohjaajana. Yhteistyö on 62-vuotiaitten Boylen ja Curtisin ensimmäinen, vaikka molemmat olivat 1990-luvulla aikansa kysytyimpiä tekijöitä kotimaassaan. Boylen ohjaama Trainspotting (1996) teki hyvää tulosta ympäri maailman, kun taas Curtis kirjoitti aikansa tärkeimmät romanttiset komediat Neljät häät ja yhdet hautajaiset (1994) ja Notting Hillin (1999). Myöhemmin Curtis on osallistunut kahden ensimmäisen Bridget Jones -elokuvan käsikirjoitustyöhön sekä itse ohjannut ja kirjoittanut muun muassa elokuvat Rakkautta vain (2003) ja Oli aikakin (2013).

Boylen uuden elokuvan naispääosassa nähdään Lily James, joka näytteli naispääosan Curtisin tuottamassa Mamma Mia! Here We Go Againissa (2018).

Yesterdayn maailmanlaajuinen ensi-ilta on 28. kesäkuuta, jolloin se nähdään myös Suomessa.


ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).