Kirjailija-käsikirjoittaja Neil Simon kuoli 91-vuotiaana

parittomatkaverukset68still1
Walter Matthau ja Jack Lemmon näyttelivät pääosia Simonin näytelmään pohjautuvassa Parittomissa kaveruksissa (1968). Kuva: Paramount Pictures

Moderniin yhdysvaltalaiseen komediaan oman merkittävän panoksensa antanut näytelmäkirjailija ja käsikirjoittaja Neil Simon kuoli sunnuntaina, The Hollywood Reporter kertoo. Simon oli syntynyt New York Cityn Bronxissa heinäkuun 4. päivänä vuonna 1927 ja hän oli kuollessaan 91-vuotias.

Seitsemäntoista Tony-ehdokkuutta saanut ja Pulitzerilla palkittu Simon aloitti käsikirjoittajan uransa televisiossa 1950-luvun alkupuolella. Seuraavan vuosikymmenen alussa hän kirjoitti ensimmäisen näytelmänsä, Come Blow Your Hornin, josta tuli suurmenestys ja sen myötä Simonista erittäin tuottelias näytelmäkirjailija. Come Blow Your Hornin filmatisointi Jos vuoteeni voisi kertoa (1963) oli Bud Yorkinin ohjaama ja sen pääosissa nähtiin Frank Sinatra, Lee J. Cobb ja Molly Picon.

1960-luvun aikana filmattiin myös neljä muuta Simonin näytelmää. Vittorio De Sica ohjasi ja Peter Sellers näytteli pääroolin Ketun hännillä -komediassa (1966), Robert Redfordilla ja Jane Fondalla oli pääosat Gene Saksin Paljain jaloin puistossa -filmissä (1967), Jack Lemmonilla ja Walter Matthaulla Saksin ohjaamassa Parittomissa kaveruksissa (1968) ja Bob Fossen Sweet Charityn (1969) nimiroolissa nähtiin Shirley Maclaine.

Parittomat kaverukset poiki jatko-osan tasan kolmekymmentä vuotta myöhemmin, jälleen Lemmonin ja Matthaun tähdittämänä, mutta Howard Deutchin ohjaamana. Viime vuosina näytelmä on ollut ajankohtainen siitä tehdyn tv-sarjasovituksen myötä. Parittomien kaverusten ohjaaja Saks ohjasi Simonin teksteistä myös Viimeisen suuren rakastajan (1972) ja Muistoja rannikolta (1986).

paljainjaloinpuistossa1still
Jane Fonda ja Robert Redford elokuvassa Paljain jaloin puistossa (1967). Kuva: Paramount Pictures

Lemmon näytteli Simonin näytelmien filmatisoinneista myös Arthur Hillerin komediassa Pinna piukalla (1970), Melvin Frankin elokuvassa Päreet palaa! (1975) ja Matthau puolestaan Hillerin ohjaamassa Hotelli Plazan riemuhuoneistossa (1971), Herbert Rossin Aurinkoisissa pojissa (1975) ja Rossin filmissä Viikonloppu Kaliforniassa (1978). Ross ohjasi Simonin teksteistä myös elokuvat Rakkaus ei sula sateessa (1977), Unelmien Hollywood (1982) ja Max Duganin paluu (1983).

Hillerin Pinna piukalla filmattiin uudelleen vuonna 1999 Steve Martinin tähdittämänä ja Sam Weismanin ohjaamana. Hiller ja Martin olivat hyvissä ajoin ennen sitä tehneet yhdessä Simonin osittain kynäilemän Toivottoman tapauksen (1984).

Simon kirjoitti myös Robert Mooren ohjaamat dekkariparodiat Murha, murha, päästäkää etsivät irti! (1976) ja Tosi välkky dekkari (1978) sekä saman ohjaajan romanttisen komedian Toinen luku (1979).

1980-luvulla Simon kirjoitti Goldie Hawnin ja Chevy Chasen toisen yhteisen elokuvan, Jay Sandrichin ohjaaman Vanha suola janottaa -komedian (1980), Glenn Jordanin Vain kun nauran -draamakomedian (1981) ja Hal Ashbyn Päätöksen hetken (1985). Mike Nichols ohjasi Simonin näytelmään pohjautuvan Elämäni kesän (1988).

Seuraavalla vuosikymmenellä Simonin näytelmiin pohjautuvien tai hänen käsikirjoittamiensa elokuvien suosio laski rajusti. Jerry Rees ohjasi Simonin käsikirjoituksesta Alec Baldwinin ja Kim Basingerin tähdittämän Blondi joka aina sanoi tahdon -komedian (1991) ja Martha Coolidge puolestaan Sukumme on toista maata -komedian (1993). Niiden jälkeen tuli peräkkäin kaksi alle odotusten mennyttä Simon-filmiä, Parittomien kaverusten jatko-osa ja Pinna piukalla -elokuvan uudelleenfilmatisointi. Niiden jälkeen Simonia on nähty valkokankailla vain Farrellyn veljesten ohjaaman ja Ben Stillerin tähdittämän Sekaisin suhteessa -elokuvan (2007) muodossa; sekin on uudelleenfilmatisointi, tällä kertaa Elaine Mayn Sydäntenmurskaajasta (1972).