Koomikko Don Rickles kuoli 90-vuotiaana

donrickles1
Don Rickles elokuvassa Kellyn sankarit (1970). Kuva: MGM

Yli 60-vuotisen uran näyttelijänä ja koomikkona tehnyt Don Rickles kuoli tänään kotonaan munuaisten vajaatoimintaan 90 vuoden ikäisenä. Koomikkolegendan kuolemasta uutisoi muun muassa The Hollywood Reporter.

Donald Jay Rickles syntyi juutalaiseen perheeseen toukokuun 8. päivänä vuonna 1926 New Yorkin Queensissa. Hänen isänsä perhe oli saapunut Yhdysvaltoihin Liettuasta ja äidin perhe Itävallasta. Toisen maailmansodan aikaan Yhdysvaltain merivoimissa torpedoveneellä palvellut Rickles aloitti näyttelijäopinnot 1940-luvun lopulla. Näyttelijäuran hidas eteneminen sai miehen keskittymään stand up -komiikkaan, mistä hänet parhaiten opittiin tuntemaan. Ricklesin huumori oli vertaansa vailla ja tyyliltään hyvin ainutlaatuista. Muun muassa Frank Sinatran kanssa kaveerannut Rickles lateli esityksissään humoristisia loukkauksia julkisuuden henkilöistä ja yleisöstä, mutta ilman, että touhussa oli pienintäkään ilkeilyn vivahdetta. Hän oli myös verraton imitaattori. Lavaesiintymisten lisäksi Rickles esitti stand up -huumoriaan lukuisissa televisio-ohjelmissa.

Lukemattomissa televisiosarjoissa näytelleen Ricklesin elokuvaura jäi pienimuotoiseksi, vaikka ajallisesti kestikin yli puoli vuosisataa. Hänen ensimmäinen valkokangastehtävänsä oli sivuosa Robert Wisen ohjaamassa sukellusvenedraamassa Aja ääneti, aja syvällä (1958), jonka tähtinä nähtiin Clark Gable ja Burt Lancaster. Sen jälkeen Ricklesillä oli sivuroolit Robert Mulliganin ohjaamassa Rotanloukussa (1960) ja Roger Cormanin kauhuklassikossa Röntgenkatsemies (1963).

Ricklesin komediafilmikausi alkoi varsinaisesti vasta 196o-luvun puolivälissä, jolloin hänet nähtiin peräti neljässä Samuel Z. Arkoffin tuottamassa nuorisokomediassa. Laulaja Frankie Avalonin ja Annette Funicellon tähdittämä Bikini Beach (1964) oli suurmenestys, minkä seurauksena Arkoff tuotti nopeasti samantyyppisiä elokuvia samoilla näyttelijöillä. Rickles nähtiin Avalonin kanssa kolmessa ja Funicellon kanssa neljässä elokuvassa.

Vuosina 1968–1969 Rickles tähditti omaa nimikkotelevisiosarjaansa, jonka jälkeen hän lähti Clint Eastwoodin, Donald Sutherlandin ja kumppaneiden matkaan Jugoslaviaan kuvaamaan Kellyn sankareita (1970). Brian G. Huttonin ohjaama toisen maailmansodan aikaan sijoittuva komedia oli maailmanlaajuinen yleisömenestys, joka viimeistään esitteli Ricklesin suomalaisellekin elokuvayleisölle. Sen jälkeen Ricklesin elokuvauralle tuli kuitenkin parinkymmenen vuoden tauko, jonka päätyttyä Rickles teki uransa suurimmat elokuvaroolit. Vuonna 1995 hänellä oli pieni sivuosa Martin Scorsesen Casinossa (1995), mutta myös äänirooli herra Perunapäänä John Lasseterin animaatioelokuvassa Toy Story (1995). Pixarin tuottamasta Toy Storysta tuli ensimmäinen CGI-tekniikalla toteutettu hittianimaatio, ja Rickles toisti roolinsa kahdessa sen jatko-osassa.

 

Rickles "roastaa" Jerry Lewisin