Jack H. Harris, Valuvan kuoleman tuottaja, kuoli 98-vuotiaana

jackhharris
Jack H. Harris vuonna 1960. Kuva: Universal Pictures

Pienen budjetin kauhuelokuviin erikoistunut tuottaja Jack H. Harris kuoli eilen 98 vuoden ikäisenä, The Hollywood Reporter kertoo. Harris oli syntynyt romanialaiselle äidille ja puolalaiselle isälle Philadelphiassa marraskuun 28. päivänä vuonna 1918.  Yli kolmikymmenvuotisen elokuvauransa aikana Harris tuotti vain kolmetoista elokuvaa, mutta oli tärkeä tekijä John Carpenterin, John Landisin sekä näyttelijä Steve McQueenin elokuvaurien alun kannalta.

valuvakuolema1
Aneta Corsaut ja Steve McQueen elokuvassa Valuva kuolema (1958). Kuva: Fairview Productions

Valuva kuolema, Steve McQueenin ensimmäinen päärooli

Harris aloitti lapsinäyttelijänä kuuden vuoden ikäisenä, ja näyttelijän uran jälkeen hän jatkoi työskentelyä teatterin eri osa-alueilla. Debyyttinsä elokuvatuottajana hän teki scifi-kauhuelokuvalla Valuva kuolema (1958), jonka Irvin S. Yeaworth Jr. ohjasi. Saksalaissyntyinen Yeaworth Jr. oli kokenut tilauselokuvien tekijä, mutta Valuva kuolema oli vasta hänen toinen pitkä näytelmäelokuvansa. Yeaworth ohjasi Harrisin tuotannoista myös 4-ulotteisen miehen (1959) ja Dinosauruksen (1960).

Valuvan kuoleman päärooliin palkattiin nuori Steve McQueen, joka oli tuolloin tehnyt vain pikkurooleja valkokankaalla. Hänet oli hiljattain valittu pääosaan Wanted: Dead or Alive -lännensarjaan, jonka ensimmäinen jakso esitettiin viikkoa ennen Valuvan kuoleman ensi-iltaa. 

Valuva kuolema tehtiin drive-in-teattereiden kahden elokuvan näytöksiä varten, mutta siitä tuli yllätyshitti. 110 000 dollarilla tuotettu elokuva keräsi Yhdysvalloista neljän miljoonan dollarin lipputulot. Harris tuotti elokuvalle jatko-osan, näyttelijä Larry Hagmanin ohjaaman Valuvan kuoleman koston (1972). Vuonna 1988 Harris tuotti ja Chuck Russell ohjasi Valuvan kuoleman samannimisen uudelleenfilmatisoinnin. Enää kyse ei ollut B-luokan pikkutuotannosta, mutta 20 miljoonan dollarin budjetista huolimatta elokuva floppasi.

darkstar1
Pimeä tähti, John Carpenterin debyyttiohjaus. Kuva: Jack H. Harris Enterprises

Carpenterin ja Landisin ensimmäisten filmien tuottaja

Sekä John Carpenter että John Landis, kaksi nopeasti maailmanmaineeseen noussutta ohjaajaa, tekivät ensimmäiset pitkät elokuvansa Harrisin tuotantoyhtiölle. Landis debytoi kauhukomedialla Shlock – banaanihirviö (1973), jonka Landis itse kirjoitti ja näytteli vielä pääroolin banaanihirviönäkin. Hyvin halvalla tehdystä elokuvasta ei tullut Landisin uralle räjähtävää lähtöä, mutta jo vuosikymmenen lopulla Landis löi itsensä läpi Delta-jengillä (1978), joka keräsi Yhdysvalloissa enemmän lipputuloja kuin Superman (1978). 

John Carpenterin ja Dan O'Bannonin kynäilemä scifi-komedia Pimeä tähti (1974) valmistui vain 60 000 dollarin budjetilla. Carpenter oli tehnyt elokuvan opiskeluaikoinaan ja saanut sen muutamille elokuvafestivaaleille, jossa Harris elokuvan näki. Harris osti elokuvan esitysoikeudet, maksoi 16 mm:n filmille kuvatun elokuvan siirron 35 mm:n filmille ja vielä rahoitti lisäkuvaukset, joiden ansiosta elokuvalle saatiin lisäpituutta.

lauramarsinsilmat1
Faye Dunaway elokuvassa Laura Marsin silmät (1978). Kuva: Columbia Pictures

Pimeän tähden jälkeen Carpenter ohjasi eri tuottajille kaksi pienen budjetin elokuvaa, Hyökkäyksen poliisiasemalle (1975) ja Halloweenin (1978). Jälkimmäisestä tuli maailmanlaajuinen suurmenestys, jota pari kuukautta myöhemmin seurasi Irvin Kershnerin ohjaama Laura Marsin silmät. Faye Dunawayn tähdittämä jännityselokuva pohjautui Carpenterin käsikirjoitukseen, jonka oikeudet Harris oli ostanut hyvissä ajoin ennen Halloweenin valmistumista. Harris toimi elokuvan vastaavana tuottajana Jon Petersin ollessa varsinainen tuottaja. Laura Marsin silmistä tuli Harrisin tuottajauran suurin yleisömenestys, joka sai Suomessakin lähes 75 000 katsojaa.

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).