Virolaiset saivat oman Luokkakokouksensa – rikkoi katsojaennätyksiä

luokkakokousviro
Luokkakokous virolaisittain. Kuva: Taska Film

Tanskassa ja Suomessa filmatun Luokkakokous-elokuvan virolainen versio sai ensi-iltansa helmikuun 16. päivänä. Ensimmäisen reilun kuukauden aikana Klassikokkutulek on kerännyt hieman yli 900 000 euron lipputulot ja saanut 179 483 katsojaa, enemmän kuin yksikään toinen elokuva itsenäisen Viron historiassa. Elokuvan budjetti on IMDb:n mukaan ollut vain 120 000 euroa.

Klassikokkutulek on Taska Filmin tuotantoa. Yhtenä elokuvan osatuottajista on kreditoitu suomalainen Ilkka Y. L. Matila, joka kertoo virolaisen Luokkakokouksen olleen alun perin hänen hankkeensa, mutta hän luovutti sen virolaisten kollegoiden toteutettavaksi. Virolaistuotantoa konsultoinut Matila on MRP Matila Röhr Productions Oy:n kautta ollut osatuottamassa Kristian Taskan kanssa Elmo Nügasen Nimet marmoritaulussa- ja 1944-sotaelokuvia. Sen sijaan Klassikokkutulek-elokuvan kanssa MRP-yhtiöllä ei ole mitään tekemistä.

Klassikokkutulekin ohjaaja René Vilbre tunnetaan parhaiten I Was Here -draamafilmistään (2008), joka sekin oli osittain suomalaistuotantoa. Klassikokkutulekin pääosissa nähdään Mait Malmsten, Genka ja Ago Anderson.

Klassikokkutulekin trailerin perusteella virolaisfilmi pohjautuu enemmän Luokkakokouksen suomalaiseen kuin alkuperäiseen tanskalaiseen versioon. Taneli Mustosen ohjaama ja Solar Filmsin tuottama viimevuotinen Luokkakokous sai hieman yli 500 000 katsojaa. Mustonen on pian aloittamassa elokuvan jatko-osan kuvaukset, ja Luokkakokous 2 – Polttarit saapuu Suomen valkokankaille vielä tämän vuoden aikana. Niels Nørløv Hansenin ohjaama alkuperäinen Klassefesten (2011) sai kotimaassaan Tanskassa 505 588 katsojaa ja Mikkel Serupin ohjaamalle jatko-osalle Klassefesten 2: Begravelsenille (2014) kertyi 604 561 katsojaa. Klassefesten 3 on parhaillaan kuvausvaiheessa Birger Larsenin ohjauksessa.


Klassikokkutulekin traileri