Star Wars: The Force Awakens päihitti Avatarin Yhdysvaltain lipputuloissa

starwarstheforceawakens2
Harrison Ford elokuvassa Star Wars: The Force Awakens. Disney.

J. J. Abramsin ohjaama Star Wars: The Force Awakens kiilaa tänään Yhdysvaltain kaikkien aikojen eniten lipputuloja keränneeksi elokuvaksi ohi James Cameronin Avatarin (2009). Tiistai-iltaan mennessä Abramsin elokuvalla oli kasassa 758,2 miljoonan dollarin lipputulot, kun Cameronin elokuva keräsi alkuperäisellä teatterikierroksellaan ja uusintakierroksellaan yhteensä 760 507 625 dollarin lipputulot.

Sen enempää Abramsin kuin Cameronin elokuvatkaan eivät pärjää tilastossa, jossa on otettu huomioon inflaatio. Niin sanotussa inflaatiotilastossa ylivoimainen ykkönen on Victor Flemingin Tuulen viemää (1939), jonka keräämät lipputulot vastaisivat nykyrahassa 1,74 miljardia dollaria. Inflaatiotilastossa yli miljardin dollarin ovat päässeet myös George Lucasin Tähtien sota (1977), Robert Wisen The Sound of Music (1965), Steven Spielbergin E.T. the Extra-Terrestrial (1982), Cameronin Titanic (1997), Cecil B. DeMillen Kymmenen käskyä (1956), Spielbergin Tappajahai (1975) ja David Leanin Tohtori Zivago (1965).

Inflaatioon suhteutettuna Avatarin lipputulot vastaisivat nykyisillä hinnoilla 837 miljoonan dollarin lipputuloja. Avatar on inflaatiotilaston sijalla 14, Star Wars: The Force Awakens sijalla 21.

Maailmanlaajuisissa lipputuloissa Star Wars: The Force Awakens on vielä kaukana Avatarin 2,78 miljardin dollarin tuloksesta. Star Wars: The Force Awakens on tähän mennessä kerännyt 1,50 miljardin dollarin lipputulot maailmanlaajuisesta teatterilevityksestä, mutta elokuvaa ei ole vielä nähty esimerkiksi Kiinassa, jossa sillä on hyvät mahdollisuudet kerätä satojen miljoonien dollarin lipputulot. Esimerkiksi James Wanin Fast & Furious 7 (2015) sai Kiinasta 390 miljoonan dollarin lipputulot, noin 40 miljoonaa enemmän kuin Yhdysvalloista.