mollbergaapeli
Rauni Mollberg esittelemässä kirjailijaa sarjan alussa. Kuva: Yle

VLMedia ja Yleisradio julkaisevat Rauni Mollbergin ohjaaman Meidän Herramme muurahaisia -televisiosarjan DVD:llä lokakuun 27. päivänä. Vuonna 1964 ensiesityksensä saanut kolmiosainen ja kaksituntinen sarja on nähty televisiossa viimeksi vuonna 2009.

Simo "Aapeli" Puupposen samannimiseen klassikkoromaaniin pohjautuva Meidän Herramme muurahaisia oli Mollbergin seitsemäs televisio-ohjaus. Televisiotekniikalla mustavalkoisena videolle kuvatun sarjan pääosissa nähdään Lasse Pöysti, Pehr-Olof Sirén, Anja Pohjola ja Toivo Mäkelä, seuranaan muun muassa Emma VäänänenMatti Oravisto, Asta Backman, Åke Lindman ja Irma Seikkula.

 

Elokuvien aiheet kirjallisuudesta

Teatterista televisioon ja televisiosta pitkien elokuvien pariin siirtynyt Mollberg oli aiheittensa alkuperän puolesta perinteinen elokuvantekijä: filmiensä aiheet hän sai lähes aina kirjallisuudesta. Mollbergin elokuvista vain tv-filmi Sotaerakko (1972) ja valkokangaselokuva Ystävät, toverit (1990) pohjautuivat alkuperäiskäsikirjoituksiin.

Meidän Herramme muurahaisia -sarjan lisäksi Mollberg filmasi Aapelia vielä kahteen otteeseen. Vuonna 1975 valmistui Siunatun hulluuden kaksiosainen tv-elokuvasovitus, jonka Mollberg saattoi nyt kuvata väreissä ja filmille. Sen jälkeen hän ohjasi valkokangaslevitykseen Aika hyvä ihmiseksi -nimisen epookkikomedian (1977), joka pohjautuu kolmen eri kirjailijan teoksiin: Aapelin Meidän Herramme muurahaisia-, Pikku Pietarin piha- ja Pekko, runoilijan poika -romaaneihin sekä Toivo Pekkasen ja Olavi Siippaisen novelleihin.

Aapelin lisäksi Mollberg filmasi Toivo Pekkasen romaanista Tehtaan varjossa -nimisen tv-elokuvan (1969) ja Erno Paasilinnan teoksista useita lyhyitä tv-filmejä vuosina 1999–2004. Valkokankaalle hän teki Timo K. Mukan romaaneista elokuvat Maa on syntinen laulu (1973) ja Milka (1980), Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan toisen filmatisoinnin (1985) ja Jouni Lompolon novelliin pohjautuvan Paratiisin lapset (1994).

Kaikki Mollbergin valkokangaselokuvat on julkaistu DVD:llä. TV-töistä DVD-julkaisunsa ovat saaneet Sotaerakko ja Siunattu hulluus. Vielä DVD-julkaisua vailla on muun muassa Tehtaan varjossa.

Ensi-illat

Perjantai 20.9.

adastrajuliste rambolastbloodjul

missaoletbernadettejuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

tottumiskysymysjuliste mestarichengjuliste marianparatiisijuliste divaoffinlandjuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Finland 220x150