turhapuroilmio19
Spede ja Loiri Turhapuroilmiössä.

Toistakymmentä Spede-tuotantoa äänittänyt Heikki T. Partanen ohjasi vuonna 1984 Uuno Turhapuro armeijan leivissä -elokuvan kuvausten aikaan dokumentin nimeltä Turhapuroilmiö, joka käsittelee siihen mennessä kymmenosaiseksi kasvaneen elokuvasarjan suosion ja tekemisen salaisuuksia ensisijaisesti tekijöiden kertomana.

Kuvauspaikoilla ja niiden ulkopuolella Partanen haastatteli Turhapuron kannalta oleellisia henkilöitä. Vesa-Matti Loiri on äänessä maskeerauspöydän ääressä, tehden samalla itselleen Suomen tunnetuimman törkyturvan naamiota. Turhapuron ensimmäisen tv-esiintymisen ohjannut Inkeri Pilkama on nauravainen, Spede Pasanen ja Ere Kokkonen varautuneempia.

Tekijöiden lisäksi Turhapuro-ilmiötä pohtivat myös Veijo Meri ja Kalle Holmberg sekä mustapartainen elokuvakriitikko Sakari Salko, joka on asian ytimessä: Turhapuro-elokuvat ovat tavaraa, jota katsellessa ei tarvitse rasittaa aivokoppaansa. Ne eivät ole älykästä huumoria eivätkä erityisen hyvin tehtyä hölmöä huumoria, mutta niin vain Uuno Turhapuro armeijan leivissä keräsi elokuvateattereihin 750 000 katsojaa.

Filmikonsti Oy:n tuottaman, TV1:llä 24.3.1985 ensiesitetyn Turhapuroilmiön ovat kuvanneet Pekka Aine ja Sakari Rimminen.

Turhapuroilmiö on katsottavissa Elonetissä

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat