wonderwoman1984still1
Wonder Woman 1984. Valokuva: Warner Bros.

Kokoontumisrajoituksista johtuen Suomen elokuvateattereihin ei tullut yhtäkään ensi-iltaelokuvaa tammikuussa, mutta tilanne paranee hieman vielä helmikuun aikana. SF Studios on aikeissa laskea helmikuun lopulla teattereihin kolme uutuutta, Robert Zemeckiksen fantasiaelokuvan Kuka pelkää noitia, Liam Neesonin tähdittämän rikoselokuvan The Marksman ja Patty Jenkinsin pitkään odotetun Wonder Woman 1984:n.

Kuka pelkää noitia- ja Wonder Woman 1984 -elokuvien ensi-iltoja on lykätty Suomessa jo useita kertoja, mutta Yhdysvalloissa molemmat on jo nähty valkokankailla ja sikäläisessä HBO Max -suoratoistopalvelussa. Robert Lorenzin ohjaama The Marksman sen sijaan on vain muutaman päivän vanha lisäys ensi-iltakalenteriin.

SF Studiosilta kerrotaan, että Wonder Woman 1984:n ensi-ilta saattaa kokoontumisrajoitusten johdosta edelleen siirtyä, mutta Kuka pelkää noitia- ja The Marksman -elokuvien ensi-iltapäivät pitävät. Kuka pelkää noitia saa ensi-iltansa 19. helmikuuta ja The Marksman viikkoa myöhemmin. Myös Wonder Woman 1984:n ensi-iltapäivä on tällä hetkellä 26. helmikuuta.

 

Ensimmäinen tammikuu ilman kotimaista ensi-iltaa liki 30 vuoteen

Tammikuu 2021 lienee ollut ensimmäinen ensi-illaton kuukausi Suomen elokuvateattereiden historiassa. Kotimaistenkin elokuvien kannalta tilanne oli poikkeuksellinen; vuodesta 1993 lähtien joka tammikuu elokuvateattereihin on tullut ainakin yksi uusi koko illan kotimainen elokuva. Myös tammikuussa 1992 oli yksi kotimainen ensi-ilta, Claes Olssonin Varpusen suudelma, mutta se oli alle tunnin mittainen elokuva.

Vuodesta 1999 lähtien tammikuu on ollut erityisen tärkeä kotimaisille elokuville. Tuolloin valkokankaille tuli viikon sisällä kaksi kotimaista jättihittiä, Olli Saarelan Rukajärven tie ja Aleksi Mäkelän Häjyt, jotka keräsivät yhteensä 755 000 katsojaa koko levityksensä aikana. Häjyt tuottanut Solar Films Oy on siitä lähtien lähes poikkeuksetta julkaissut tammikuun aikana vähintään yhden elokuvan.

Vuosien 2000, 2001, 2003, 2006, 2009, 2011 ja 2020 katsotuimmat kotimaiset elokuvat saivat ensi-iltansa tammikuun aikana. Yhtä merkityksellinen julkaisuaika on ollut helmikuu, joka sekin on vuoden 2021 osalta käytännössä menetetty mahdollisuus, kun elokuvateattereihin saa laskea vain kymmenen katsojaa per näytös.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 5.3.

kukapelkaanoitiajuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

supercooljuliste supercooljuliste karalahtijuliste pertsajakilujuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

EFA-yleisöäänestys

Finland 220x150

European Film Awards -yleisöäänestys

Viikon luetuimmat uutiset