sutkikuvakaappaus324
Esimerkki Sutkin uudesta rajauksesta.

Monet ehtivät jo innostua, kun Kari Väänäsen ohjaama ja Heikki Vuennon käsikirjoittama tv-elokuvaklassikko Sutki (1993) ilmestyi syyskuussa DVD:lle. Tuotteen ostajia odottaa kuitenkin ikävä yllätys: elokuvan omistava Yleisradio on omatoimisesti rajannut kuvan uudelleen ohjaajalta tai kuvaaja Juhani Heikkoselta kysymättä.

Sutki kuvattiin aikanaan Super 16 mm -filmille ja televisiotuotannolle poikkeuksellisesti sen kuva rajattiin 1,66:1-kuvasuhteeseen jo kuvausvaiheessa. Televisiossa se esitettiin sitten letterboxattuna versiona, jolloin koko kuva mahtui silti vanhaan täyskuvaruutuun. Nyt tehty uusi rajaus jättää huomattavan osan kuvasta kuvaruudun ulkopuolelle näkymättömiin, josta sitä ei enää näkyville saa. Pahin esimerkki tästä on kohtauksessa, jossa Vesa Vierikon näyttelemä nimikkohenkilö on torilla myymässä raanujaan. Auton konepellille asetetusta kyltistä on elokuvassa lähikuva, joka uudella rajauksella jää valtaosin näkymättömiin.

Sutkin kameranegatiivit digitoitiin Generator Postissa jo kesällä 2012. Sen jälkeen kuvan jälkityöt on tehty Ylellä, jossa on viime vuosina tehty muitakin uusia kuvarajauksia ilman tekijöiden lupaa. Esimerkiksi  Rauni Mollbergin ohjaamasta Tuntemattomasta sotilaasta (1985) tehtiin "restauroitaessa" uusi rajaus. Teoksensa moraaliset oikeudet omistava Mollberg oli jo kuollut, joten lupaa muutoksiin häneltä ei myöskään voinut saada. 

Tekijänoikeuslain 3 §:n mukaan teosta ei saa muuttaa "tekijän kirjallista tai taiteellista arvoa tahi omalaatuisuutta loukkaavalla tavalla", eikä sitä myöskään saa tuoda "yleisön saataviin tekijää sanotuin tavoin loukkaavassa muodossa tai yhteydessä".

Suomalaisten elokuvaajien yhdistykselle FSC:lle eilen jätettyyn kommenttipyyntöön ei ole tähän mennessä vastattu.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 31.7.

theoutpostjul theboy2juliste

thehighnotejul pekkatopohantajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

viimeisetjuliste neitiaikajuliste seurapelijuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja