tanaanolettaalla1still
Kyllikki Forssell elokuvassa Tänään olet täällä (1966). KAVI.

Kansallisteatterin ja Helsingin kaupunginteatterin näyttelijänä elämäntyönsä tehnyt Kyllikki Forssell kuoli tänään kotonaan Helsingissä. Forssell oli syntynyt Helsingissä toukokuun 2. päivänä vuonna 1925 ja hän oli kuollessaan 94-vuotias.

Forssell valittiin 17-vuotiaana Suomen Filmiteollisuuden omaan näyttelijäkouluun vuonna 1943. Valinta poiki heti kolme elokuvaroolia, joista ensimmäinen oli nuoren lotan osa Ansa Ikosen vastanäyttelijänä Orvo Saarikiven lottatarinassa Tyttö astuu elämään (1943). Elokuvan ääniraita on säilynyt vain osittain, mistä syystä sitä ei ole koskaan esitetty televisiossa. Saman kohtalon koki Ossi Elstelän ohjaama Hevoshuijari (1943), jossa Forssell teki ensimmäisen naispääosaroolinsa Leif Wagerin vastanäyttelijänä. Vuoden kolmas rooli Elstelän ja tuottaja T. J. Särkän ohjaamassa komediassa Nuoria ihmisiä (1943).

sinutminatahdon2still
Kyllikki Forssell (toinen oikealta) elokuvassa Sinut minä tahdon (1949). KAVI.

Vuoden 1943 jälkeen Forssellin elokuvaroolit harvenivat ja koot vaihtelivat radikaalistikin. Suurimmat roolit hä näytteli Hannu Lemisen Syndissä (1946) ja Roland af Hällströmin Ylijäämänaisessa (1951). Edellinen on Lemisen Synnin jälkien ruotsinkielinen versio. Ylijäämänaisessa Forssell näytteli miehensä (Tauno Palo) pettämää ja kostonhimoista vaimoa.

Kun Ylijäämänaisen tuottaneessa Fennada-Filmissä päätettiin tehdä suomalaisittain harvinainen episodielokuva, Forssell kutsuttiin yhdeksi ohjaajaksi. Kolmiapilan (1953) kaksi muuta episodia ovat af Hällströmin ja kuvaaja Esko Töyrin ohjaamia. Forssellin itsensä myös kirjoittamassa episodissa Matti Ranin ja Sirkka-Liisa Wilén näyttelevät nuorta pariskuntaa, jonka onni ja elämä katkeaa autokolariin.

Forssellin ohjaama episodi ei yksistään täytä pitkän elokuvan mittaa, mutta hänet on silti usein laskettu Suomen elokuvahistorian kolmanneksi naispuoliseksi ohjaajaksi Glory Leppäsen ja Ansa Ikosen jälkeen.

1960-luvulla Forssell näytteli vielä kerran Suomen Filmiteollisuuden tuotannossa, Särkän itsensä ohjaamassa Iris rukan filmatisoinnissa, joka sai nimen Pikku Suorasuu (1962). Sen jälkeen Forssell näytteli valkokankaalla enää vain kolmessa Maunu Kurkvaaran 1960-luvun filmissä, Jaakko Pakkasvirran Runoilijassa ja muusassa (1978), John Goldschmidtin Mashenkassa (1986) ja Kaisa Rastimon Säädyllisessä murhenäytelmässä (1998).

ylijaamanainen1still
Tauno Palo ja Kyllikki Forssell elokuvassa Ylijäämänainen (1951). Kuva: Fennada-Filmi

tyttoastuuelamaan1still
Laila Rihte, Ansa Ikonen ja Kyllikki Forssell elokuvassa Tyttö astuu elämään (1943). KAVI.

hevoshuijari1still
Forssell ja Leif Wager Hevoshuijarissa (1943). KAVI.

pikkusuorasuu1still
Forssell ja Helge Herala elokuvassa Pikku Suorasuu (1962). KAVI.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 31.7.

theoutpostjul theboy2juliste

thehighnotejul pekkatopohantajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

viimeisetjuliste neitiaikajuliste seurapelijuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja