safetylast1still
Harold Lloyd, Safety Last! ja trikkikuva, joka toimii yli 95 vuotta myöhemminkin.

Forssan mykkäelokuvafestivaali käynnistyy maanantaina 26. elokuuta ja jatkuu aina syyskuun 1. päivän iltaan asti. Nyt 20. kerran järjestettävän festivaalin ohjelmisto sisältää toistakymmentä mykkäelokuvaa 1910- ja 1920-luvuilta. Pääpaino on yhdysvaltalaisilla filmeillä, mutta mukana on myös kotimainen harvinaisuus.

Ohjelmsiton elokuvista eittämättä tunnetuin on Harold Lloydin tähdittämä Tuhannen dollarin nousukas eli Safety Last! (1923), jonka ikimuistoinen trikkikuva kellotaulusta roikkuvasta Lloydista on mykkäelokuvan tunnetuinta kuvastoa. Sam Taylorin ja Fred C. Newmeyerin ohjaama klassikko on festivaalin päätöselokuva. Säestyksestä vastaa Helsingin poliisisoittokunta Heikki Elon johtamana.

Vastaavasti festivaalin avajaiselokuvana nähdään Malcolm St. Clairin The Show-Off (1926), jota Janne Kuusinen säestää ainoastaan avajaisnäytöksessä. Muissa elokuvan näytöksissä on käytössä elokuvan ääniraidalle lisätty musiikki. Sama pätee Frank Ursonin ohjaamaan jazzaava rikossatiiri Intohimojen syleilyssä (Chicago, 1927), jota ensimmäisessä näytöksessä säestää Sanna Pietiläinen orkestereineen.

 

Von Sternberg, Griffith ja Fleming

Tunnetummista ohjaajista esille pääsevät mykkäelokuvan ja koko näytelmäelokuvan kehityksen kannalta keskeinen D. W. Griffith (1875–1948) sekä mykkä- ja äänielokuvien aikaan kukoistaneet Josef von Sternberg (1894–1961) ja Victor Fleming (1889–1949).

Griffithin lyhytelokuva The Musketeers of Pig Alley (1912) on alkupalana näytöksessä, jonka pääohjelmana on Lon Chaneyn tähdittämä Yhteiskunnan vihollinen (The Penalty, 1920). Janne Storm ja Tero Holopainen säestävät.

Von Sternbergiltä esitetään gangsterielokuva Alamaailma (Underworld, 1927), Kari Mäkirannan orkesterin säestämänä. Tuulen viemän (1939) ohjanneen Flemingin Synti joka houkuttelee (Mantrap, 1926) pääosassa on yksi mykkäelokuvan suurimmista tähdistä, Clara Bow. Säestyksestä vastaavat Jonathan Hutchings, Jack Hutchings ja Claude Bouillin.

Suomalaisista mykkäelokuvista mukana on Erkki Karun ohjaama Suvinen satu (1925), Kari Glödstafin ja KAVI:n rekonstruoituna versiona ja Jarmo Saaren ja Olavi Louhivuoren säestämänä.

 

Koko ohjelma, tarkemmat tiedot ja liput täällä

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Viikon luetuimmat uutiset