vaarallinensuhde1still
Glenn Close ja Michael Douglas Vaarallisessa suhteessa. Kuva: Paramount Pictures

Yhdeksän Paramountin klassikkoelokuvaa julkaistaan Suomessa syksyllä ensimmäisen kerran Blu-ray-tallenteina. Michael Curtizin ohjaama Valkea joulu (1954), Adrian Lynen Vaarallinen suhde (1987) ja Vain yksi yö (1993), Walter Hillin 48 tuntia (1982), David Zuckerin, Jim Abrahamsin ja Jerry Zuckerin Hei, me lennetään! (1980), Richard Donnerin Haamujen kosto (1988), Penelope Spheerisin Wayne's World (1992), Barry Sonnenfeldin Addams Family 2 (1993) sekä Dean Parisotin Galaxy Quest (1999) tulevat kaikki loka- ja marraskuun aikana.

Bing Crosbyn, Danny Kayen ja Rosemary Clooneyn tähdittämä Valkea joulu oli ensimmäinen VistaVision-elokuva. Ohjauksesta vastannut maestro Curtiz (Casablanca, Mildred Pierce, Robin Hoodin seikkailut) teki samana vuonna myös Mika Waltarin Sinuhe, egyptiläisen CinemaScope-filmatisoinnin.

Valkea joulu oli ensi-iltavuotensa toiseksi katsotuin elokuva Yhdysvalloissa. Samalle sijalle ylsi runsaat kolmekymmentä vuotta myöhemmin Lynen Vaarallinen suhde (1987), joka yhdessä samanvuotisen Wall Streetin kanssa merkitsi Michael Douglasin lopullista läpimurtoa. Merkittävä työ se oli myös naispääosaa ikimuistoisesti näytelleelle Glenn Closelle.

48tuntia1still
Nick Nolte ja Eddie Murphy, 48 tuntia -elokuvan tähdet. Kuva: Paramount Pictures

Hei, me lennetään! nosti parodiaelokuvan aivan uudelle tasolle, jossa samat tekijät pysyivät myös sellaisilla elokuvilla kuin Mies ja alaston ase (1988) ja Top Secret – huippusalaista (1984). Saman aikakauden komediailmiö oli myös Eddie Murphy, joka teki valkokangasdebyyttinsä 48 tunnissa.

Bill Murrayn tähdittämä Haamujen kosto mainittakoon yhtenä lukuisista Charles Dickensin Saiturin joulun filmatisoinneista, eikä taatusti heikoimpana. Wayne's World puolestaan on ainoa Saturday Night Livessa nähtyjen hahmojen pohjalta tehdyistä elokuvista, joka on saanut Suomessa suuren yleisön suosion. Mike Meyersin ja Dana Carveyn sekoilut keräsivät elokuvateattereihin lähes 160 000 katsojaa.

 

Sonnenfeldin ensimmäistä Addams Family -elokuvaa (1991) ei ole julkaistu suomeksi tekstitettynä DVD:nä eikä siitä ilmesty nyt Blu-ray-tallennettakaan.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja