kahdeksansurmanluotia1still
Tarja-Tuulikki Tarsala ja Mikko Niskanen tv-sarjassa Kahdeksan surmanluotia. Kuva: Käpy-Filmi / Yle

Martin Scorsesen perustama The Film Foundation restauroi parhaillaan kahdeksaa elokuvaa, joista yksi on Mikko Niskasen Kahdeksan surmanluotia (1972), säätiön World Cinema Projectin ensimmäinen suomalaiselokuva. Tarkemmin sanottuna kyseessä on Niskasen alkuperäinen, viisituntinen tv-sarjaversio, eikä sen kaksi- ja puolituntinen elokuvateatteriversio, jota ei sen lyhyeksi jääneen ensi-iltakierroksen jälkeen ole juuri missään esitetty.

Tällä hetkellä säätiöllä on restauroitavana myös esimerkiksi Federico Fellinin Huijarit (1955), William Wylerin Miksi miehet vaihtavat vaimoa? (1936) ja Michael Curtizin Mystery of the Wax Museum (1933).

Säätiön mukaan mustavalkoisten elokuvien restaurointi maksaa keskimäärin 50 000 – 250 000 dollaria. The Film Foundation ei vastannut kysymykseen Surmanluotien restauroinnin kustannuksista. 16-milliselle mustavalkofilmille kuvatun Surmanluotien pituus on ruhtinaallinen, mutta toisaalta se on jo Yleisradiolla kertaalleen digitoitu ja digitaalisesti restauroitu; restauroitu versio on myös julkaistu DVD:llä ja se on nähtävillä teräväpiirtolaadulla Yle Areenassa.

The Film Foundationin tekemän uuden restauroinnin kustannuksista kolmasosa tulee Suomesta Yleisradiolta, Opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä yksityisiltä rahoittajilta. Kaksi kolmasosaa jää Scorsesen säätiön osuudeksi, ja nyt The Film Foundation tarjoaa ihmisille mahdollisuutta lahjoittaa rahaa jollekin restaurointihankkeista.

Niskasen itsensä pääosittama Kahdeksan surmanluotia pohjautuu vuonna 1969 Pihtiputaalla neljä poliisia ampuneen Tauno Pasasen (s. 1934) tarinaan.

kahdeksansurmanluotia2still
Kahdeksan surmanluodin alkutekstiplanssi.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 31.7.

theoutpostjul theboy2juliste

thehighnotejul pekkatopohantajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

viimeisetjuliste neitiaikajuliste seurapelijuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja