akikaurismaki1lehavre mlhukkanen
Aki Kaurismäki Le Havren (2011) aikaan. Kuva: Malla Hukkanen / Sputnik

Aki Kaurismäki ilmoitti helmikuussa haluavansa luopua akateemikon arvonimestään vastalauseena Suomen hallituksen metsä- ja kaivospolitiikalle. Poikkeuksellinen arvonimestä luopuminen on nyt mennyt läpi, eikä Kaurismäellä ole enää akateemikon arvonimeä. Asian vahvisti Elokuvauutiset.fi:lle Taiteen edistämiskeskus, jonka asiantuntijaelin taideneuvosto esittää tasavallan presidentille taiteen akateemikoiden nimittämiset.

Taiteen akateemikkoja voi olla samanaikaisesti enintään yksitoista. Kaurismäen luopumisen jälkeen jäljelle jää kymmenen akateemikkoa, jotka ovat mediataiteilija Eija-Liisa Ahtila, valokuvaaja Caj Bremer, taidegraafikko Outi Heiskanen, kirjailija Kirsi Kunnas, tanssitaiteilija Marjo Kuusela, arkkitehti Juha Leiviskä, teatteriohjaaja Ralf Långbacka, kirjailija Hannu Mäkelä, tekstiili- ja muotitaiteilija Vuokko Nurmesniemi sekä kapellimestari Jorma Panula.

Kaurismäki nimitettiin taiteen akateemikoksi vain 51-vuotiaana vuonna 2008. Häntä aiemmin elokuvataiteen edustaja akateemikoiden joukossa oli Rauni Mollberg, joka kuoli vuonna 2008. Vuonna 1989 akateemikon arvonimen saanut Mollberg oli sitä ennen kymmenen vuoden ajan taiteilijaprofessorina. Tällä hetkellä elokuvataiteen taiteilijaprofessoreita ovat käsikirjoittaja Pekko Pesonen ja ohjaaja Aleksi Salmenperä.

Ensi-illat

Perjantai 26.11.

A A

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

omerta612juliste omerta612juliste 70onvainnumerojul supercooljuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat