poikajailves2still

1990-luvun lopun suomalaisen elokuvan uuden nousukauden ensimmäisiin teoksiin lukeutunut Poika ja ilves (1998) saa elokuussa uusintaensi-iltansa. Future Film vuokraa elokuvan uuden, restauroidun version digikopioita elokuvateattereille 2. elokuuta lähtien. Samana päivänä Future Film tuo uusintaensi-iltaan Liisa Helmisen Pelikaanimiehen (2004), myöskin digitoituna versiona.

Hannu Tuomaisen Wildcat Productions Oy:lle tuottaman Pojan ja ilveksen oikeudet ovat sittemmin siirtyneet Ville Suhoselle, jonka idea elokuva alkujaan oli. Suhonen oli myös elokuvan toinen ohjaaja, kun Raimo O. Niemi kreditoitiin varsinaisena ohjaajana. Poika ja ilves keräsi yli 375 000 katsojaa, ja se oli vuoden 1998 ensi-illoista toiseksi katsotuin erään Titanicin jälkeen.

 

Digitaalisesti restauroitu versio

Suhosen Film de Ville Oy sai maaliskuussa Elokuvasäätiöltä 10 200:n euron tuen elokuvan digitointia varten. Pelkän digitoinnin sijaan elokuva restauroitiin digitaalisesti: negatiivi skannattiin Ylessä, minkä jälkeen siitä poistettiin roskia ja tehtiin uusi värimäärittely.

Kuvan jälkityöt on tehty Whitepointin ja Kinokin yhteistyönä. Äänimiksauskin tehtiin osittain uudelleen. – Ääniraidat olivat Tanskassa vanhoilla kovalevyillä ja ne täytyi muuttaa siellä uuteen formaattiin tekniikalla, jota Suomessa ei ole. Loppumiksaus tehtiin kuitenkin Suomessa Meguru Film Soundissa, Suhonen kertoo.

 

Nostalgiaa ja uutta yleisöä

– Odotan mielenkiinnolla, herättääkö elokuva edelleen innostusta, Suhonen sanoo. –  Käyvätkö teatterissa entiset lapset, nykyiset kolmikymppiset lapsineen, ja miten lapset reagoivat elokuvaan? Suomessa on kasvanut jo sukupolvi, jolle kotimainen lastenelokuva on tarkoittanut lähinnä kirjoihin perustuvia filmatisointeja tuttuine henkilöhahmoineen, ja tällainen originaali tarina on tavallaan outo tapaus. Sen tiedän, että elokuvan loppumyytyä DVD:tä kysytään jatkuvasti.

Future Film julkaisee uuden restauroidun version DVD:llä syyskuussa. Samana päivänä DVD:lle tulevat myös Pelikaanimies ja Urpo & Turpo: Aarretta etsimässä, joka on digitoitu versio Urpo & Turposta (1996).

 

poikajailves19juliste iso

Ensi-illat

Keskiviikko 15.6.

A

Keskiviikko 29.6.

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

B B B

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat