porttiikuisuuteen1still
Christopher Walken elokuvassa Portti ikuisuuteen (1980). Kuva: UA

Yle Teema esittää tuttuun tapaansa kesälauantaisin lännenelokuvia Teeman länkkärikesä -sarjassaan, joka alkaa 8. kesäkuuta ja päättyy elokuun viimeisenä päivänä. Kaikki elokuvat tulevat myös katsottavaksi Yle Areenaan, mutta valtaosa vain seitsemän päivän ajaksi.

Tällä kertaa länkkärikesän ohjelmistossa ei ole ensimmäistäkään Clint Eastwoodin elokuvaa, mutta muita tuttuja länkkärikasvoja sitäkin enemmän. John Wayne aloittaa esityssarjan läpimurtoroolillaan John Fordin Hyökkäys erämaassa -filmissä (1939) ja lopettaa viimeisellä valkokangasosallaan Don Siegelin Revolverimiehessä (1976). Näiden kahden filmin väliin mahtuu myös Lännen hurjapäät (1963), parituntinen värikäs lännenkomedia toisena tähtenään Maureen O'Hara. Punapäinen O'Hara, yksi elokuvahistorian vaikuttavimmista ilmestyksistä, näytteli Waynen kanssa myös Rio Grandessa (1950), Hurjassa Jakessa (1971) ja ennen kaikkea Vaiteliaassa miehessä (1952). 

Waynen ja Fordin yhteistyön lännenelokuvien parissa kruunanneen Etsijöitten (1956) sijaan Teema esittää nyt sen uudelleenfilmatisoinnin, nykypäivään sijoittuvan Les Cowboysin (2015). Thomas Bidegainin ohjaama ranskalaiselokuva ei siis ole varsinainen lännenelokuva.

7rohkeatamiesta1still
7 rohkeata miestä. Kuva: UA

Jos eivät Waynenkaan elokuvat, niin myöskään 7 rohkeata miestä (1960) ei esittelyitä kaipaa. John Sturgesin ohjaama uudelleenfilmatisointi Akira Kurosawan Seitsemästä samuraista (1954) on yksi harvoista tapauksista, jossa mestariteoksesta tehty uudelleenfilmatisointi ei ole yksinkertaisesti katastrofi. Sturgesin elokuvan pääosissa nähdään muiden muassa Steve McQueen, Charles Bronson, Yul Brynner ja Eli Wallach.

Villin lännen elokuvien suurimpiin tähtiin lukeutuivat myös Gary Cooper ja Burt Lancaster, joiden ainoa yhteinen elokuva, Robert Aldrichin ohjaama Vera Cruz (1954), kuuluu myös Teeman länkkärikesään. Parituntisessa lännenfilmissä valkoista hattua pitävä Cooper ja mustaan hattua käyttävä Lancaster aloittavat molempia hyödyttävän yhteistyön Meksikon–Ranskan sodan aikaan, mutta ehkä mustahattuiseen ei silti ole luottaminen. Vera Cruz oli ensimmäinen SuperScope-tekniikalla kuvattu elokuva, ja sen esityskopioissa käytettiin ensimmäistä kertaa 2,00:1-kuvasuhdetta.

Sergio Leonelta nähdään tällä kertaa hänen viidestä lännenelokuvastaan se vähiten tunnettu, joka on silti lajityyppinsä merkkiteoksia: Maahan, senkin hölmö! (1971). Kyseessä on 1910-luvulle sijoittuva kertomus veijarimaisesta dynamiittimiehestä (James Coburn) ja aina ärtyisästä rosvosta (Rod Steiger), jotka päätyvät yhdessä Meksikon vallankumouksen pyörteisiin.

Leonen Vain muutaman dollarin tähden -elokuvan (1965) ja varsinkin Hyvien, pahojen ja rumien (1966) myötä Lee Van Cleefistä leivottiin spagettiwesternien tähti. Yksi hänen arvostetuimmista elokuvistaan on Giulio Petronin ohjaama Kosto odottaa (1967), jossa nuori mies (John Phillip Law) lähtee kostamaan perheensä murhaajille, apunaan juuri vankilasta vapautunut revolverimies (Van Cleef).

porttiikuisuuteen2still
Isabelle Huppert ja Kris Kristofersson Portti ikuisuuteen -elokuvan pääparina. Kuva: UA

Michael Ciminon kolossaalinen Portti ikuisuuteen (1980) tulee kesäkuussa yli kymmenen vuoden tauon jälkeen Suomen televisiosta. Kauriinmetsästäjän (1978) jälkeen vapaat kädet ja periaatteessa rajattoman budjetin seuraavaan elokuvaansa saanut Cimino rakensi länneneepostaan kuin Iisakin kirkkoa. Seurauksena oli massiiviset tuotantokustannukset, runsaasti huonoa julkisuutta ja sen seurauksena täystyrmäys niin kriitikoilta kuin maksavilta katsojiltakin. Johnson County Warista kertovan, Kris Kristoferssonin, Isabelle Huppertin ja Christopher Walkenin tähdittämän elokuvan arvostus on sittemmin alkanut nousta.

Nyt, liki 40 vuotta valmistumisensa jälkeen, Portti ikuisuuteen palaa Suomen televisioon 216-minuuttisena ohjaajan versiona, joka on itse asiassa kolme minuuttia alkuperäisversiota lyhyempi.

hyokkayseramaassa1stillJohn Wayne läpimurtoroolissaan Hyökkäys erämaassa -elokuvassa (1939).

Waynen ja Cooperin tavoin myös Joel McCrea oli lännenelokuvien vakiokalustoa. André De Tothin Lännen villikissassa (1947) McCrea näyttelee karjatilallista, joka aikoo ottaa vaikka väkisin haltuunsa nuoren leskirouvan tilan. Naispääosaa näyttelee Veronica Lake, jonka kanssa McCrea nähtiin Preston Sturgesin klassikkokomediassa Nauru kahleitten talossa (1941). De Toth ohjasi myös Aseen ja lain (1959), lumiseen talvisaikaan sijoittuvan tarinan kovaotteisesta karjatilallisesta (Robert Ryan), josta tulee odottamaton sankari.

Marlon Brando nähtiin pitkän uransa aikana vain kolmessa lännenelokuvassa, joista Arthur Pennin ohjaama Missouri (1976) oli viimeinen. Sen varsinaista pääosaa näyttelee Jack Nicholson, joka teki uransa alkupuolella muutamia lännenfilmejä, mutta läpimurtonsa jälkeen vain kaksi: tämän ja itsensä ohjaaman Mitäs täällä roikut, Henry Moonin? (1978).

Teeman länkkärikesän ainoa uusi lännenelokuva (ellei Les Cowboysia laske länkkäriksi) on John Macleanin mainio Slow West (2015). Kodi Smit-McPheen näyttelemä nuorukainen matkaa halki Ameriikan etsiessään morsiantaan, saaden avukseen ja suojelijakseen kokeneen revolverimiehen (Michael Fassbender). 

Slow West, Lännen hurjapäät ja Maahan, senkin hölmö!  ovat yhä myynnissä Suomessa DVD-tallenteina ja 7 rohkeata miestä Blu-ray-tallenteena.

 

Teeman länkkärikesä -sarjan elokuvat:

8.6. Hyökkäys erämaassa (edellinen tv-esitys v. 2015)

15.6. Portti ikuisuuteen (edellinen tv-esitys v. 2008)

22.6. Lännen hurjapäät (edellinen tv-esitys v. 2018)

29.6. Les Cowboys (edellinen tv-esitys v. 2017)

6.7. Lännen villikissa (edellinen tv-esitys v. 2018)

13.7. Ase ja laki (edellinen tv-esitys v. 2007)

20.7. 7 rohkeata miestä (edellinen tv-esitys v. 2018)

27.7. Kosto odottaa (edellinen tv-esitys 2007)

3.8. Maahan, senkin hölmö! (edellinen tv-esitys 24.1.2019)

10.8. Missouri (edellinen tv-esitys v. 2002)

17.8. Slow West (tv-ensi-ilta)

24.8. Vera Cruz (edellinen tv-esitys v. 2008)

31.8. Revolverimies (edellinen tv-esitys v. 1991)

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Elokuvateatterit avoinna jälleen 1.6. alkaen

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja