threebillboards2still
Frances McDormand Oscar-palkitussa roolissaan Three Billboards Outside Ebbing, Missourissa. Kuva: Fox

1700-luvun Suomen lumisiin metsiin sijoittuvan, 11-vuotiaasta Nikolaksesta kertovan A Boy Called Christmas -brittielokuvan kuvaukset alkavat Prahassa huhtikuun ensimmäisenä päivänä. Brittiläisen Matt Haigin samannimiseen lastenkirjaan pohjautuvan elokuvan kuvaukset kestävät kolme kuukautta, minkä aikana suomalaismaisemat lavastetaan Tšekkiin. Myös päähenkilö, jonka näyttelijää ei ole julkistettu, pysyy suomalaisena, vaikka elokuvaa ei kuvata Suomessa lainkaan.

Tuotantoyhtiö Blueprint Picturesin mukaan kuvauspaikkoja etsittiin useista eri maista, myös Suomesta, mutta Praha oli paras ratkaisu studiotilojensa ansiosta. Tšekistä löytyy muun muassa neljän tuhannen neliömetrin suuruinen kuvausstudio. Sen sijaan Suomessa ei ole vieläkään kansainvälisiä vaatimuksia täyttävää elokuvastudiota, jollaisen puutetta myös kotimaiset elokuvantekijät ovat aika ajoin valitelleet. Toisinaan suomalaistuottajat ovat käyttäneet pitkän elokuvan kuvaamiseen purkamista odottavia suuria kiinteistöjä Helsingin seudulta. Esimerkiksi Aleksi Mäkelän 95-elokuvaa kuvattiin Munkkivuoressa niin kutsutussa Pohjola-talossa, joka on sittemmin purettu uusien asuinrakennusten tieltä.

 

Myös Tšekissä on tuotantokannustinjärjestelmänsä

Suomen tapaan myös Tšekissä on käytössä tuotantokannustinjärjestelmä, jonka ansiosta Tšekkiin sijoittuvat tuotannot voivat saada valtiolta takaisin jopa 20 prosenttia maassa käytetyistä rahoista.

A Boy Called Christmasin tapausta kommentoinut tuottajien assistentti ei ollut tietoinen siitä, ehtivätkö he hakea tukea Suomen tuotantokannustinjärjestelmästä. Tuotantokannustinjärjestelmästä vastaava Business Finland puolestaan ei anna mitään tietoa tukea hakeneista projekteista. Tähän mennessä Suomen kannustinjärjestelmästä rahaa saaneet tuotantoyhtiöt ovat lähes kaikki olleet suomalaisia.

kirjallinenpiirililyjames2still
Lily James elokuvassa Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville. Kuva: Studio Canal

Huippuluokan brittituottajat ja ohjaajana Oscar-ehdokas

A Boy Called Christmasin tuottavat Graham Broadbent, Pete Czernin ja Celia Duvall. Broadbent ja Czernin saivat viime vuonna parhaan elokuvan Oscar-ehdokkuuden Martin McDonaghin Three Billboards Outside Ebbing, Missourista (2017).

Blueprint Picturesin viimeisimpiä tuotantoja ovat Mike Newellin Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville ja Stephen Frearsin ohjaama Perienglantilainen skandaali -minisarja, jonka Yle esitti alkuvuodesta. Yhtiö on aiemmin tuottanut muun muassa The Best Exotic Marigold Hotelin (2011).

Yli 20:lle kielelle käännetyn Poika nimeltä Joulu -kirjan filmatisointioikeuksista syntyi kirjailijan nettisivujen mukaan tarjouskilpailu, jonka Blueprint Pictures ja Studio Canal voittivat. Ainakin tuotannon alkuvaiheessa käsikirjoitusta on laatinut Ol Parker, joka on sittemmin ohjannut Mamma Mia! Here We Go Againin (2018).

A Boy Called Christmas -elokuvan ohjaa brittiläinen Gil Kenan, joka sai Oscar-ehdokkuuden Monsteritalo-animaatioelokuvastaan (2006). Kenan on sittemmin ohjannut Hehkuvan kaupungin (2008), koko perheen fantasiaseikkailun, sekä Poltergeist-kauhuelokuvan uudelleenfilmatisoinnin.

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja