clinteastwoodsully1
Clint Eastwood elokuvansa Sully – uroteko Hudson-joella kuvauksissa. Kuva: Warner Bros.

88-vuotiaan Clint Eastwoodin tuorein elokuva The Mule saapuu Suomen valkokankaille tammikuun 11. päivänä. Tositapahtumiin pohjautuva elokuva kertoo yli 80-vuotiaasta sotaveteraanista, joka salakuljetti huumeita Meksikosta Yhdysvaltoihin. Rooli on Eastwoodin ensimmäinen sitten baseball-draaman Takaisin pelissä (2012), jonka hänen tuottajakumppaninsa Robert Lorenz ohjasi.

Takaisin pelissä sai Suomessa alle 3 000 katsojaa. Vähäinen katsojamäärä on ollut liki kaikkien baseball-aiheisten elokuvien kohtalo tässä maassa, tähtinäyttelijöiden suuruudesta riippumatta. Kevin Costnerin tähdittämistä baseball-rainoista Unelmien kenttä (1988) sai 3 300 ja Rakkaudesta peliin (1999, Suomeen 2000) vain tuhat katsojaa, Robert Redfordin baseball-filmi Voittajan paluu (1984) alle 15 000 katsojaa ja niin edelleen.

Eastwoodin edellinen rooli oli hänen itsensä ohjaamassa Gran Torinossa (2008), jossa naapurustoonsa muuttaneisiin pikkunilkkeihin kyllästynyt vanhus otti kiusatun nuorukaisen suojatikseen ja antoi samalla opetuksen gangsterin urasta haaveileville luusereille. Gran Torino oli suurmenestys Yhdysvalloissa ja Euroopassa, josta katsojia kertyi yli kymmenen miljoonaa. Suomen osuus tästä potista oli noin 55 000.

Eastwoodin viimeisen parinkymmenen vuoden ohjaustöistä parhaiten tässä maassa on menestynyt American Sniper (2014, Suomeen 2015), jonka näki 70 540 katsojaa. Sotaveteraanin paluusta kotiin ja arkeen kertovan filmin pääosassa nähdyllä Bradley Cooperilla on toinen pääosa The Mulessa.

 

Eastwoodin 37. pitkä elokuva ja toinen tälle vuotta

The Mule on Eastwoodin uran 37. pitkän elokuvan ohjaustyö ja kuudes peräkkäinen tositarina. Kahta lukuun ottamatta kaikki Eastwoodin ohjaustyöt on nähty myös Suomen valkokankailla, ohjaajan itsensä näyttelemästä keuhkotautisesta kantrilaulajasta kertova Honkytonk Man (1982) ja The Four Seasons -yhtyeestä kertova Jersey Boys (2014) jäivät välistä.

Joulukuun 14. päivänä Yhdysvaltain-ensi-iltansa saava The Mule on Eastwoodin toinen elokuva tälle vuotta. Alkuvuodesta valkokankaille saapunut Klo 15.17 Pariisiin sai täystyrmäyksen kriitikoilta ja maksavilta katsojilta, joita Suomenkin teattereista kertyi vain muutama tuhat. Elokuva kertoo tositarinan kolmesta yhdysvaltalaisesta ex-sotilaasta, jotka pelastivat Euroopan-matkallaan junalastillisen ihmisiä aseistautuneen terroristin kynsistä. Eastwood valitsi nämä todelliset sankarit näyttelemään itseään elokuvan pääosiin.

Eastwoodin ohjaustöistä parhaiten Suomessa on menestynyt Hiljaiset sillat (1995), Eastwoodin ja Meryl Streepin tähdittämä romanttinen draama, joka keräsi 230 000 katsojaa ja oli vuoden neljänneksi katsotuin elokuva. Yli sadantuhannen katsojan ovat päässeet myös Ruoska (1973), Lainsuojaton (1976) ja Täydellinen maailma (1993).

 

Ensi-illat

Perjantai 16.8.

onceuponatimeinhollywoodjuliste pakomuurintakaajul

innadeyardjul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

veeranmaaginenelamajuliste olensuomalainenjuliste tottumiskysymysjuliste marianparatiisijuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja