Vartioitu kylä 1944. Kuva: Reppufilmi

Myös Aikalainen (1984) ja Eros ja Psykhe (1998) tulevat DVD:lle.

VLMedia Oy julkaisee loka–marraskuussa DVD:llä Timo Linnasalon ohjaaman ja Unto E. Heikuran näytelmään pohjautuvan Vartioitu kylä 1944 -sotaelokuvan, joka sai ensi-iltansa vuonna 1978.  Elokuvateattereissa yli 100 000 katsojaa saanut elokuva toi Linnasalolle parhaan ohjaajan Jussi-palkinnon, mutta hyvästä menestyksestä huolimatta se on ollut viimeisten neljänkymmenen vuoden aikana esillä vain harvakseltaan. Televisiossa filmi on nähty vuosina 1993, 2004 ja 2012.

Vartioitu kylä 1944 seuraa kaukopartiomies Jaakko Tulivaaraa (Timo Torikka), joka palaa hermolomalle kotiseudulleen Neuvostoliiton rajan tuntumaan. Siellä on myös Jaakon lapsuudenystävä Janne (Raimo Grönberg), josta on tullut desantti.

Neljä vuotta aiemmin kantaesityksensä saaneeseen näytelmään pohjautuva Vartioitu kylä 1944 oli 32-vuotiaan Linnasalon esikoisohjaus. Elokuvan tuotannosta vastasi Anssi Mänttärin Reppufilmi Oy, jonka ainoa hitti se on yhdessä Ralf Långbackan ohjaaman Herra Puntila ja hänen renkinsä Matin (1979) filmatisoinnin kanssa.

aikalainen1still
Markku Lehmuskallio elokuvassa Aikalainen (1984). Kuva: Reppufilmi

Linnasalon ohjaajaura jatkui tuottaja Kullervo Kukkasjärven omaan romaaniin pohjautuneella Aurinkotuulella (1980), joka on harvinainen suomalaisen scifi-elokuvan edustaja. Aurinkotuulen yleisömenestys jäi vähäiseksi ja televisiossakin se on nähty vain kahdesti. Seuraavat elokuvansa, kansanopiston näytelmäkerhoon sijoittuvan Päivää, herra Kiven ja F. M. Dostojevskin Kellariloukkoon pohjautuvan Aikalaisen, Linnasalo ohjasi vuonna 1984. Myös näiden yleisömenestys jäi vähäiseksi ja tv-esitykset harvalukuisiksi: Päivää, herra Kivi on nähty televisiossa kerran, vuonna 1988, mutta Finnkino Oy julkaisi sen aikanaan DVD:llä. Reppufilmin tuottama Aikalainen sen sijaan saapuu DVD:lle nyt loppuvuodesta.

Sittemmin Linnasalo on ohjannut vain kaksi pitkää elokuvaa, Ilpo Tuomarilan monologinäytelmästä ammentavan Viiva Vinita – tavallisen ihmisen museon (1990) ja Eeva-Liisa Mannerin näytelmään pohjautuvan Eros ja Psykheen (1998). Jälkimmäinen on nähty televisiossa vain kahdesti, mutta sekin julkaistaan DVD:llä samaan aikaan Vartioidun kylän ja Aikalaisen kanssa.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 31.7.

theoutpostjul theboy2juliste

thehighnotejul pekkatopohantajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

viimeisetjuliste neitiaikajuliste seurapelijuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja