tuulenviemaaomamaa2
Tuulen viemää -elokuvan uusintaensi-illan juliste ja Oman maan juliste.

Kuvaa toisiaan syleilevästä tai suutelevasta pariskunnasta on käytetty elokuvajulisteissa siitä lähtien, kun piirrettyjä ja maalattuja elokuvajulisteita on ylipäätään ollut. Tällaisista julisteista epäilemättä tunnetuin on Victor Flemingin Tuulen viemän (1939) vuoden 1967 uusintaensi-iltaa varten tehty uusi juliste, joka on suorastaan ikoninen osa elokuvahistoriaa. Julisteessa Rhett Butler (Clark Gable) ja Scarlett O'Hara (Vivien Leigh) hyvästelevät toisensa ennen Rhettin lähtöä sisällissodan taisteluihin. Taustalla näkyy palavan Atlantan punaiseksi värjäämä taivas.

Uuden julisteen toteutuksesta vastasivat Tom Jung (s. 1942) ja Howard Terpning (s. 1927), joiden luomusta on sittemmin jäljitelty lukuisia kertoja, myös Suomessa. Viimeisin tällainen tapaus on Markku Pölösen Oma maa, jonka julisteessa Oona Airola ja Konsta Laakso suutelevat palavan maan keskellä. Pölösen "comeback"-elokuvan tapahtumat sijoittuvat jatkosodan ja jälleenrakennusaikakauden aikaan.

astarisborn2juliste
Tähti on syttynyt (1976) ja A Star Is Born (2017)

Pölösen elokuvan kanssa samana päivänä, 26. lokakuuta, Suomen valkokankaille saapuu myös Bradley Cooperin esikoisohjaus A Star Is Born, jonka juliste on sekin tutunlainen. Kyseessä on kuitenkin William A. Wellmanin ohjaaman Tapahtuipa Hollywoodissa -elokuvan (1937) kolmas uudelleenfilmatisointi, ja vastaavanlainen kuva toisiaan syleilevistä rakastavaisista oli jo Wellmanin elokuvan julisteessa, tosin asettelu oli päinvastainen. Cooperin elokuvan tapahtumat on sijoitettu Hollywoodin sijaan musiikkimaailmaan, aivan kuten aiheen edellisessä filmatisoinnissa, jonka julistetta Cooperin versio myös mukailee. Vuonna 1976 valmistuneen edellisen filmatisoinnin pääparina nähtiin Kris Kristofersson ja Barbra Streisand, uudessa versiossa Cooper ja Lady Gaga.

Oma maa ei toki ole ensimmäinen suomalainen elokuva, jonka juliste tuo mieleen Tuulen viemän. Viimeisimmät tapaukset ovat Klaus Härön Miekkailija (2015) ja Peter Lindholmin sisällissotaelokuva Missä kuljimme kerran (2012), jonka julisteen vielä suurempi esikuva lienee ollut Baz Luhrmannin Australian (2008) juliste. 

missakuljimmekerranaustralia
Australia (2008) ja MIssä kuljimme kerran (2012).

miekkailijamenestyksenmaku
Miekkailija (2015) ja Menestyksen maku (1983)

Vuosikymmenten varrella asetelmasta on nähty monia erilaisia variaatioita: vaihtamalla roolit päinvastaisiksi on ollut helppo antaa osuva kuva vahvoista naisista tai heikoista miehistä, kuten Risto Jarvan Mies, joka ei osannut sanoa EI -filmin (1975) ja Edvin Laineen Akattoman miehen (1983) tapauksissa.

miesjokaeiakatonmies
Mies, joka ei osannut sanoa EI (1975) ja Akaton mies (1983)

Mikäli tällainen johtopäätös voidaan tehdä, aivan ensimmäisenä Suomessa Tuulen viemän uutta julistetta jäljitteli Erkko Kivikosken Kuuma kissa? (1968). Kivikosken elokuvan kahdesta julisteesta huomattavasti tunnetumpi on punamusta juliste, jossa naispäähenkilön Maarita Mäkelän, Irma Seikkulan ja Toivo Mäkelän tyttären, kasvot on liimattu mustan kissan kasvojen päälle. Juliste ei ollut lainkaan ohjaajalle mieleinen, mutta itsenäisenä taideteoksena se on yhä vaikuttava. Vähemmän tunnetuksi jäänyt toinen juliste ei ole yhtään sen kehnompi.

kuumakissajulisteet
Kuuma kissa? -elokuvan molemmat julisteet

Vanhojen kotimaisten elokuvien julistekuvat: KAVI

Ensi-illat

Keskiviikko 17.7.

leijonakuningasjuliste

Perjantai 19.7.

childsplayjul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

poikajailves19juliste pelikaanimies19juliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja