nuorenanukkunut
Regina Linnanheimo elokuvassa Nuorena nukkunut (1937). Kuva: KAVI

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin uusi elokuvateatteri Helsingin keskustakirjasto Oodissa saa nimekseen Kino Reginan. Regina Linnanheimon (1915–1995) mukaan nimetyn lippulaivan lisäksi KAVI:lla on omissa toimitiloissaan Sörnäisten rantatiellä pienteatteri Kino Tulio, joka on nimetty Linnanheimon pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Teuvo Tulion (1912–2000) mukaan. 

KAVI:n oma varsinainen esitystoiminta siirtyy Kino Reginaan tammikuussa 2019. Muutos on herättänyt runsaasti keskustelua johtuen uuden elokuvateatterin vuokrasuhteesta ja tilojen käytöstä. KAVI on myös nykyisessä Orion-teatterissaan vain vuokralainen, mutta myöskin ainoa vuokralainen. Keskustakirjaston tiloissa KAVI on elokuvateatterin pääkäyttäjä, mutta sali on myös muiden käytössä. Tästä syystä elokuvaesitystoiminnan jatkaminen nykyisessä laajuudessaan on vaarantunut, vaikka toisaalta uusi teatteri sijaitseekin keskeisemmällä paikalla ja se on varustettu myös 70 mm:n filmiprojektorilla. 

KAVI julkaisi huhtikuussa muutosta koskevan tiedotteen, jossa kerrotaan opetus- ja kulttuuriministeriön – jonka alaisuuteen KAVI kuuluu – luvanneen KAVI:lle lisärahoitusta keskustakirjaston teatterin vuokraan. Tätä samaa lisärahoitusta KAVI ei saisi, mikäli se jatkaisi toimintaansa Orionissa, yhdessä maan vanhimmista elokuvateattereista. Opetus- ja kulttuuriministeriö on leikannut KAVI:n budjettia vuosina 2014–2018 kaikkiaan 22:n prosentin edestä. 

Myös Helsingin Lasipalatsin Bio Rexin on tarkoitus ryhtyä esittämään KAVI:n arkistoista löytyviä klassikkoelokuvia. 

Ensi-illat

Keskiviikko 11.12.

ilmestyskirjanytjuliste

Perjantai 13.12.

westernstarsjuliste jouluiloaukrainaanjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

jouluiloaukrainaanjuliste terasleiditjuliste helenejuliste2 heinahattuvilttitossujaarhakkakoululainenjuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja