harjunpaajakylmakuolemastill1
Johan Simberg Harjunpäänä tv-sarjassa Harjunpää ja kylmä kuolema (1983). Kuva: Yle

Åke Lindmanin ohjaamat televisiosarjat Harjunpää ja ahdistelija (1985) ja Harjunpää ja heimolaiset (1995) sekä Harjunpää ja kiusantekijät -elokuva (1993) julkaistaan ensimmäistä kertaa DVD-tallenteina syyskuun 28. päivänä. Teosten DVD-levityksestä vastaavat VLMedia ja Yle ovat aiemmin julkaisseet DVD:llä Lindmanin Harjunpää ja kylmän kuoleman (1985) ja Juha Lehtolan Harjunpää ja rakkauden nälän (2007), jotka palaavat samalla myyntiin.

Rikostutkijana elämäntyönsä tehnyt Matti Yrjänä Joensuu (1948–2011) kirjoitti vuosina 1976–2010 kaksitoista romaania, joista vain yhdessä rikostutkija Timo Harjunpää ei ole mukana. Jo mainittujen tv-sarjasovitusten ja yhden elokuvan lisäksi Joensuun teoksista on tehty Olli Saarelan ohjaama Harjunpää & pahan pappi -elokuva (2010), jonka jatkoksi kaavailtiin Harjunpää-romaanisarjan viimeisen osan filmatisointia, joka kuitenkin peruuntui.

Lindmanin kahdessa ensimmäisessä Harjunpää-sovituksessa pääroolin näytteli suomenruotsalainen Johan Simberg ja sarjojen kielenä oli ruotsi. Harjunpää ja kiusantekijät -elokuvaa tehtäessä päänäyttelijä vaihtui tunnetumpaan Kari Heiskaseen ja elokuvan kieli suomeksi, mutta lama-aikaan valmistuneelle elokuvalle kertyi silti vain reilut 20 000 katsojaa. Myös Harjunpää ja heimolaiset -sarja toteutettiin suomeksi Heiskasen näytellessä pääroolia.

Ensi-illat

Perjantai 20.9.

adastrajuliste rambolastbloodjul

missaoletbernadettejuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

tottumiskysymysjuliste mestarichengjuliste marianparatiisijuliste divaoffinlandjuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Finland 220x150