Sisu 2, Häjyt 2, Risto Räppääjä 10 ja viisi muuta saivat säätiön tuotantotuen

hajyt1still
Samuli Edelmann ja Juha Veijonen näyttelivät pääosia Häjyissä (1999). Kuva: Solar Films

Suomen elokuvasäätiö myönsi maaliskuussa tuotantotuen kahdeksalle pitkälle näytelmäelokuvalle. Suurimman potin, 950 000 euroa, sai Jalmari Helanderin ohjaama Sisu 2, joka on jatkoa hänen viimevuotiselle menestyselokuvalleen. Ensimmäisen Sisun tapaan jatko-osan tuottaa Petri Jokiranta, mutta nyt tuotantoyhtiönä on Subzero Film Entertainment Oy:n sijasta Cosmic Snowball Oy.

Helanderin ja Jokirannan aiemmin suunnittelema suurelokuva Jerry and Mrs. Universe on ainakin toistaiseksi peruttu. 11,6 miljoonan euron suuruiseksi budjetoitu hanke sai Elokuvasäätiöltä tuotantotuen, mutta tuottajan pyynnöstä päätös purettiin jo viime vuonna.

Maaliskuun jaossa toiseksi suurimman tuotantotuen sai Hanna Bergholmin ohjaama Yön lapsi, jonka tuottavalle Elokuvayhtiö Komeetta Oy:lle myönnettiin 865 000 euron tuotantotuki. Kauhufantasia äitiyden painajaisesta ja kasvattamisen mahdottomuudesta on Bergholmin toinen pitkä elokuva. Esikoisohjaus Pahanhautojan (2022) tapaan uuden elokuvan käsikirjoitus on Bergholmin ja Ilja Rautsin yhteistyötä.

Oktober Oy sai 674 000 euroa Tonttu-nimiseen koko perheen seikkailuelokuvaan, jonka tuottaja Joonas Berghäll ohjaa yhdessä Hannes Vartiaisen kanssa. Kaksikko on laatinut käsikirjoituksen yhdessä Veera Tyhtilän kanssa. Kyseessä on ensimmäinen pitkän näytelmäelokuvan ohjaustyö niin Berghällille kuin Vartiaisellekin.

Paula Norosen lastenkirjoista tuttu Supermarsu seikkailee kolmannen kerran valkokankaalla Supermarsun totuudessa ja tehtävässä, jonka tuotantoa Elokuvasäätiö tukee 600 000 eurolla. Supermarsun (2018) ja Supermarsu 2:n (2022) tapaan ohjauksesta vastaa Joona Tena, joka laatii myös käsikirjoituksen Norosen kanssa. Tuotantoyhtiö on tälläkin kertaa Yellow Film & TV Oy.

Ihode Management Oy sai 130 000 euroa Anna Erikssonin kolmanteen pitkään elokuvaan, joka kantaa nimeä E.

Häjyt 2 sai tuotantotuen

50/50-tuotantotukea myönnettiin kolmelle elokuvalle. Aleksi Mäkelä ohjaa Häjyt 2:n, jonka Petja Lähde käsikirjoittaa ja Solar Films Oy tuottaa. Säätiön tuki kattaa budjetista 500 000 euroa.

25 vuotta sitten ensi-iltansa saanut Häjyt (1999) oli yhtä lailla Mäkelän kuin Solar Filmsinkin läpimurtoelokuva. Katsojia kertyi liki 330 000.

Solar Films sai 500 000 euron 50/50-tuen myös Risto Räppääjä ja kaksoisolento -elokuvaan, joka on jo kymmenes Sinikka ja Tiina Nopolan kyseisen kirjasarjan pohjalta tehty elokuva. Solar Films on tuottanut niistä elokuvista kolme viimeistä, joista Markus Lehmusruusu ohjasi ensimmäisen ja Maria Sid ohjasi kaksi seuraavaa. Tällä kertaa ohjaajana on debytantti Samuel Harjanne. Käsikirjoituksen laativat Tiina ja Emma Nopola.

Kolmas 50/50-tuen saaja on Rike Jokelan ohjaama Tuntemattomat – Perfect Strangers, jonka Lucy Loves Drama Oy tuottaa. Säätiö myönsi tukea 550 000 euroa. Tiina Lymin käsikirjoittamassa elokuvassa iltaa istuvat vanhat ystävät aloittavat totuus vai tehtävä -leikin.

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).