Aku Louhimiehen Jäniksen vuoden tuotantotukipäätös purettiin jo syksyllä

janiksenvuosi2still
Antti Litja näytteli Jäniksen vuoden päääosan vuoden 1977 filmatisoinnissa. Kuva: Filminor

Aku Louhimiehen ohjaama Jäniksen vuoden uusi filmatisointi sai maaliskuussa 2022 Suomen elokuvasäätiöltä 500 000 euron 50/50-tuotantotuen, mutta tukipäätös purettiin tuotantoyhtiö Sapson elokuva Oy:n pyynnöstä jo saman vuoden lokakuussa. Tuotantoyhtiön takana on Mikko Tenhunen, joka tuotti Louhimiehen ohjaaman Tuntemattoman sotilaan (2017).

50/50-tuotantotukea voidaan myöntää hankkeelle, jonka rahoituksesta vähintään puolet on vahvistunut rahoituspäätöksin tai sitovin aiekirjein. Tuki voi olla 25–50 prosenttia elokuvan tuotantokustannuksista.

Aku Louhimies oli kirjoittanut Arto Paasilinnan vuonna 1975 ilmestyneen romaanin filmatisoinnin yhdessä Peter Franzénin ja Andrei Alénin kanssa.

Risto Jarvan ohjaama alkuperäinen Jäniksen vuoden filmatisointi valmistui vuonna 1977 ja sai yli 360 000 katsojaa. Paasilinnan romaanista on tehty myös kanadalais-ranskalainen filmatisointi vuonna 2006.

Louhimies aloittaa ensi viikolla Franzénin tähdittämän Konflikti-televisiosarjan kuvaukset. Sarjan tuottaa Louhimiehen ja Alénin Backmann & Hoderoff Oy.