MTV:n nauha- ja filmiarkisto on hyvin säilynyt ja osin digitoitu mutta heikosti nähtävillä

mtv1976jkop
Kuva: Juha Koponen / Helsingin kaupunginmuseo

MTV on tallettanut vanhat nauhansa ja filmiarkistonsa Kansalliseen audiovisuaaliseen instituuttiin, jossa Radio- ja tv-arkisto on ryhtynyt pelastustoimiin materiaalin säilymisen varmistamiseksi. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi KAVI:lle vuosille 2020–2022 yhteensä 150 000 euron erillisrahoituksen MTV:n kahden tuuman nauhojen digitointiin.

– Olimme iloisia, että myös ministeriö näki tärkeäksi saada näiden nauhojen sisältö talteen ja katsottavaksi. Hankinta kilpailutettiin, ja nauhat digitoitiin lopulta Belgiassa. Euroopassa ei ole enää kovin monta paikkaa, joka pystyisi digitoimaan kahden tuuman nauhoja, KAVI:n apulaisjohtaja Mervi Leino-Niemelä kertoo.

Kolmen vuoden aikana digitoituja kahden tuuman nauhoja oli noin 1 100 – lisäksi oli parikymmentä nauhaa, jotka olivat jo lakanneet toimimasta. Sitä ennen KAVI:ssa on omilla laitteilla digitoitu liki parituhatta eri formaattien nauhoja. Tuuman nauhoista MTV on itse digitoinut arviolta 60–70 prosenttia. Lisäksi KAVI:lla on digitoimattomia MTV:n filmejä noin 5 000:sta eri tuotannosta yhteensä 8 000 eri filmiä.

Kaiken kaikkiaan MTV:n ohjelmistoa on digitoitu 1960-luvulta aina 2000-luvun alkuun tuhansien tuntien edestä, mutta julkaisusuunnitelmia ei ole.

– Näillä näkymin ohjelmat eivät ole tulossa Elonetiin, sillä meillä ei ole niihin julkaisu- eikä tekijänoikeuksia. Ne ovat kuitenkin katsottavissa täällä meillä arkistossa Sörnäisten rantatiellä asiakaspisteillä Tenho-tietokannassa, Leino-Niemelä sanoo.

– MTV:n kanssa meillä on hyvä yhteys ja keskustelu monesta asiasta – juuri näiden ohjelmien mahdollisesta julkisesta esityksestä ei ole vielä puhuttu. Koska kyse on vanhoista ohjelmista, tekijänoikeudet eivät kaikkien ohjelmien osalta ole selvillä. Eli tämä ei ole aivan yksinkertainen asia MTV:llekään.

Digitoitujen nauhojen joukossa on draamatuotantojen lisäksi viihde-, ajankohtais- ja dokumenttituotantoja. Esimerkiksi Aitiopaikka- ja Teatterituokio-ohjelmapaikoilla esitettyjä MTV-teatterin näytelmiä on säilynyt kymmenittäin. Osa sarjoista on säilynyt vain osittain – esimerkiksi Me Tammeloista on olemassa vain filmille kuvattuja jaksoja ja Simo "Aapeli" Puupposen teksteihin pohjautuvasta Hulukkoset-sarjasta vain kahdeksan kokonaista osaa.