Sisulle kelvollinen avaustulos Pohjois-Amerikassa

sisu1still anttirastivo
Jorma Tommila näyttelee Sisun pääroolia. Kuva: Antti Rastivo / Freezing Point Oy

Jalmari Helanderin ohjaama Sisu sai perjantaina ensi-iltansa Yhdysvalloissa ja Kanadassa, jossa se oli viikonlopun 10. katsotuin elokuva arviolta 3,25 miljoonan dollarin eli noin kolmen miljoonan euron lipputuloillaan. Lionsgaten levittämää elokuvaa esitettiin 1 006 salissa ja keskimäärin se tuotti yhdestä salista 3 230 dollaria, selvästi enemmän kuin useat kymmenen kärjen elokuvista.

Sisun avaustulos oli erityisen hyvä verrattuna viikonlopun toiseen ensi-iltaelokuvaan, George Tillman Jr:n ohjaamaan nyrkkeilijäelämäkertaan Big George Foreman, joka sai 3 054 teatterista vain arviolta kolmen miljoonan dollarin lipputulot – 982 dollaria per sali.

Sisu on vasta toinen Yhdysvalloissa laajan teatterilevityksen saanut suomalaiselokuva. Edellinen oli Renny Harlinin ohjaama ja Markus Selinin kanssa tuottama Jäätävä polte (1986), joka sai sikäläisen ensi-iltansa elokuun lopulla 1986 peräti 1 071 esityskopion voimin. Ensi-iltaviikonloppunaan se oli yhdeksänneksi katsotuin 2,2 miljoonan dollarin lipputuloillaan, ja koko levityksensä aikana Jäätävä polte keräsi 3,4 miljoonan dollarin lipputulot – inflaatioon suhteutettuna liki 8,5 miljoonaa dollaria.

Myös Jalmari Helanderin kaksi ensimmäistä elokuvaa saivat teatterilevityksen Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Rare Exports (2010) pyöri laajimmillaan vain 21 teatterissa, mutta keräsi siitä huolimatta yli 235 000 dollarin lipputulot. Big Game (2014) sen sijaan keräsi 11 teatterista vain vajaat 25 000 dollaria.