4K UHD -arvostelu: Robert Eggersin The Northman viihdyttää, mutta ei täytä odotuksia

a

THE NORTHMAN
Yhdysvallat 2022

Ohjaus: Robert Eggers
Käsikirjoitus: Robert Eggers, Sjón
Tuotanto: Robert Eggers, Mark Huffam, Lars Knudsen, ym.
Pääosissa: Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Anya Taylor-Joy

2 tuntia 16 minuuttia

Kahden mestarillisen, voimakastunnelmallisen kauhuelokuvan jälkeen yhdysvaltalainen Robert Eggers on ohjannut ensimmäisen suuren budjetin Hollywood-elokuvansa. 900-luvulla elävästä viikinkiprinssin kostoretkestä kertova The Northman on kokenut suuria muutoksia koenäytösten jälkeen ja lopputulos onkin puolivillainen – oliko Eggersin alkuperäinen versio parempi, sitä tuskin koskaan saadaan tietää.

The Northmanissa on juoni, mutta ei paljon muuta. Alexander Skarsgård näyttelee aikuiseksi varttunutta Amlethia, jonka isä, viikinkikuningas (Ethan Hawke) kuoli shakespearelaisittain hänen ollessaan vain poikanen. Myös Amlethin kuolema oli osa salaliittoa, mutta kukaan ei tiedä, että poika säilyikin hengissä ja pakeni. Aikuiseksi kasvettuaan Amleth on täynnä vihaa ja kostonhimoa. Hän etsii ja lopulta löytää tiensä synnyinheimonsa pariin. Sitä johtaa isän kuolemaan syyllinen setä, jonka uusi puoliso on Amlethin äiti (Nicole Kidman).

Mukana on myös rakkaussuhde – tosin ei kovin syvällinen, mutta sitäkin lihallisempi – Amlethin ja piikatytön (Anya Taylor-Joy) välillä. Vihasta ja rakkaudesta puhutaan shakespearemaisilla repliikeillä, jotka tavallaan sopivat asiaan, sillä elokuvan pohjana on sama tanskalainen kansantarina, joka aikanaan oli Shakespearen esikuvana hänen kirjoittaessaan Hamletiaan.

Robert Eggers yhdistelee hyvin suoraviivaista toimintaa gameofthronemaiseen visuaaliseen maailmaan – jossa on myös muutamia suuria fantasiakohtauksia – mutta tuntuu siltä, että väkivaltaa ja verisyyttä on karsittu ensimmäisen leikkausversion valmistumisen jälkeen. The Northman on saattanut olla väkevä elokuva, mutta nyt se on laimea. Ohjaaja on kuitenkin – vähäisestä kokemuksestaan huolimattakin – niin lahjakas, että hän saa sinänsä vähäisistä aineksista aikaiseksi vetävän ja viihdyttävän elokuvan, jonka parissa kaksi tuntia vierähtää ongelmitta.

1tahtea1tahtea1tahtea

35 mm:n filmille kuvatun elokuvan jälkituotanto on tehty 4K-tasoisena. 4K UHD -tallenne onkin moitteeton.


Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Universal Studios
Kuvasuhde: 2,00:1, 2160 p, 24 fps, HDR10
Ääni: Dolby Atmos
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ikäraja: 16
Levyjä: 2 (UHD + BD)


Lisämateriaali: UHD-levyllä 4K-laadulla mm. poistettuja ja pidennettyjä kohtauksia sekä dokumentteja elokuvan teosta.


  dvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).