4K UHD -arvostelu: Michael Bayn Ambulance (2022) on vanhan koulukunnan toimintaa ilman CGI:tä

a

AMBULANCE
Yhdysvallat 2022

Ohjaus: Michael Bay
Käsikirjoitus: Chris Fedak
Tuotanto: Michael Bay, Bradley J. Fischer, ym.
Pääosissa: Jake Gyllenhaal, Yahua Abdul-Mateen II, Eiza González

2 tuntia 16 minuuttia

Michael Bay ei ole kuuttakymmentä ikävuotta lähestyessäänkään tinkinyt työtavoistaan. Hän on heikoimpienkin töidensä kohdalla nähnyt selvästikin huomattavasti vaivaa, kuvannut monikameratekniikalla tolkuttoman määrän materiaalia lukuisissa eri lokaatioissa ja leikellyt materiaalista kasaan toisinaan ärsyttävänkin nopeatempoisen teoksen. Järki ja logiikka eivät hänen teoksissaan kukoista, niiden läsnäolo on tarpeetonta, kun tavoitteena on hauskuus ja viihde. Yllättävänkin monta kertaa Bay on onnistunut töissään – tosin monta vuotta meni hukkaan toinen toistaan kehnompien Transformers-elokuvien parissa, joista eroon päästyään Bay ei ole enää tavoittanut suurta yleisöä elokuvillaan.

Bayn viidestoista elokuva Ambulance pohjautuu Laurits Munch-Petersenin ohjaamaan samannimiseen tanskalaiselokuvaan vuodelta 2005. Hollywoodin kiinnostus toistakymmentä vuotta vanhaa pohjoismaista elokuvaa kohtaan tuskin johtuu filmin laadusta – ilmeisesti se on korkeintaan keskinkertainen tekele – vaan sen ideasta. Mitään omaperäistä tai erikoista siinä ei tosin ole: veljekset ryöstävät pankin ja pakomatkan aikana joutuvat ottamaan menopelikseen ambulanssin, jonka kyydissä on heidän ampumalla haavoittamansa poliisi ja ensihoitaja. Ambulanssin perässä on koko poliisivoimat. Jos kyydissä oleva poliisi kuolee ja virkaveljet saavat sen tietoonsa, ovat he valmiita laskemaan läpi sekä auton etupenkeillä istuvista roistoista että kyydissä olevasta ensihoitajasta, joka on täysin syytön tapahtumiin.

Vaikka paljon on vettä virrannut Imatrankoskessa Michael Bayn kultavuosien jälkeen, eivät hänen elokuvansa ole sen järkevimmiksi tulleet. Ambulancessa ensihoitaja, jolla ei ole minkäänlaista pätevyyttä suorittaa pienintäkään leikkausta, joutuu videopuhelun välityksellä operoimaan poliisia poistaakseen tähän ammutun luodin. Hollywood-elokuvien kliseitä käsiteltäessä on usein kerrottu, ettei luodin poistaminen useinkaan ole välttämätöntä tai edes tarpeellista – pikemminkin se on suuri riski. Ambulancessa huippukirurgit suosittelevat toimenpidettä pikaisesti tehtäväksi verenvuodon tyrehdyttämiseksi.

Ensihoitajaa näyttelevä Eiza González on jatkuvasti viimeisen päälle tälläytynyt – kuten Bayn elokuvien naiset yleensäkin – mutta eipä toista roistoista näyttelevä Jake Gyllenhaalkaan ole parhaimmillaan näin yksiulotteisessa roolissa. Vaikka kilpailu ei olekaan kovaa, niin pääosakolmikosta vakuuttavin ja uskottavin on Yahua Abdul-Mateen II, jonka näyttelemä entinen sotilas lähtee ottovelipuolensa avuksi ryöstökeikalle saadakseen kasaan rahat vaimonsa tarvitsemaan leikkaukseen. Mikä klisee se onkaan… ja kunpa tämä epätoivoinen mies olisi tiennyt ensihoitajien suorittavan vaativia leikkauksia ambulanssissa, olisi hän säästänyt pitkän pennin viemällä vaimonsa sinne.

Parasta yli kaksituntisessa Ambulancessa on toiminta ja tapa, jolla se on toteutettu. CGI-kuvia on jonkun verran ja osan niistä erottaa turhankin helposti, mutta valtaosa kaikesta kuvassa näkyvästä on tehty oikeasti, vanhan koulukunnan menetelmillä. Autot katolleen kääntävä ramppi on ollut kovassa käytössä, tehostepommeja on rakennettu ja räjäytelty kuin vanhoina hyvinä aikoina konsanaan. Aitous näkyy kuvassa ja tuntuu katsomossa. On suorastaan riemastuttavaa katsoa 2020-luvun elokuvaa, jonka toimintakohtauksia ei ole tehty greenscreenin ja tietokonetehosteiden avulla. Michael Bayllekin Ambulance on siinä mielessä eräänlainen paluu juurille, ja vaikka elokuvan sisällön hävettävä köykäisyys haittaakin, niin visuaalisen toteutuksen takia Ambulancen katsoo ilolla.

 

1tahtea1tahtea1tahtea

6K- ja 8K-laadulla kuvatun elokuvan jälkityöt on tehty 4K-tasoisena, joten 4K UHD -tallenteen korkeatasoisuus ei yllätä.

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Universal Pictures
Kuvasuhde: 2,35:1, 2160 p, 24 fps, HDR10, Dolby Vision
Ääni: Dolby Atmos
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ikäraja: 16
Levyjä: 2 (UHD + BD)


Lisämateriaali: useita dokumentteja elokuvan teosta


  dvd