4K UHD -arvostelu: John Fordin viimeinen mestariteos Mies joka ampui Liberty Valancen (1962) on hyvästijättö Villille lännelle

a

THE MAN WHO SHOT LIBERTY VALANCE
Yhdysvallat 1962

Ohjaus: John Ford
Käsikirjoitus: James Warner Bellah, Willis Goldbeck
Tuotanto: Willis Goldbeck
Pääosissa: James Stewart, John Wayne, Vera MIles, Lee Marvin

2 tuntia 3 minuuttia

Yhdysvaltalaisen lännenelokuvan kultakausi loppui 1960-luvulla suurin piirtein samaan aikaan kuin italialaisen Sergio Leonen ohjaamat spagettiwesternit uudistivat ja suorastaan mullistivat koko lajityypin. Italolänkkäreissä oli mystisiä sankareita, jotka liikkuivat hyvän ja pahan välimaastossa, harmaalla alueella. Yhdysvaltalaisissa lännenfilmeissä taasen hyvän ja pahan raja oli hyvin tarkka, sama kuin mustan ja valkoisen. Näin oli myös John Fordin viimeisessä mestariteoksessa Mies joka ampui Liberty Valancen (1962), joka tuntuu tietoiselta hyvästijätöltä kokonaiselle lajityypille, aikakaudelle ja ajattelutavalle.

Dorothy M. Johnsonin novelliin pohjautuva elokuva alkaa kehyskertomuksella. Iäkäs senaattori Ranse (James Stewart) palaa vaimonsa Hallien (Vera Miles) kanssa junalla pieneen kaupunkiin, jossa hänen poliittinen uransa on alkanut. Pariskunta on tullut jättämään viimeisen tervehdyksensä manan majoille siirtyneelle Tomille (John Wayne). Ransen ja Hallien istuessa Tomin arkun äärellä huoneeseen änkee paikallislehden toimittaja, joka vaatii saada tietää syyn senaattorin vierailulle. Senaattori alkaa kertoa vuosikymmenten takaista tarinaa tästä samasta kaupungista, johon hän saapui ryöstettynä ja mukiloituna tyhjätaskuna, juuri valmistuneena lakimiehenä, joka uskoi viimeiseen saakka lain kirjaimeen ja asioiden selvittämiseen laillisin menetelmin. Länteen ja tähän kaupunkiin tultuaan hän sai huomata, että kaikkiin tilanteisiin ja ihmisiin eivät lainmukaiset menetelmät tehoa.

Ranse jynssää astioita majatalon keittiössä vastineeksi ylöspidostaan, kertoo ajatuksiaan lain pykälien mukaan elämisestä ja alkaa pikkuhiljaa rakastua kuumien patojen äärellä työskentelevään Hallieen, joka tosin on paljon häntä edellä ja ehtinyt pitkäänkin olla rakastunut Ranseen, ennen kuin tämä tajuaa tilanteen. Ranse nimittäin kuvittelee Hallien olevan rakastunut Tomiin, suoraselkäiseen, rentoon ja reiluun lännenmieheen, joka ei pelkää rosvojoukkoaan johtavaa Liberty Valancea (Lee Marvin), miestä, joka on Ransen putsannut ja jättänyt kuolemaan. Tom on ihailtava mies, sankari, joten Ransen harhakäsitys ei ole ihme. Ranse itsekin vaikuttuu ja vakuuttuu Tomista ja tämän toimintatavoista siinä määrin, että saattaa ennen pitkää turvautua raastupien sijaan oman käden oikeuteen taistelussaan Liberty Valancea vastaan.

Mies, joka ampui Liberty Valancen oli John Fordin viimeinen mustavalkoelokuva. Hän oli jo pitkään kuvannut elokuvansa liki yksinomaan väreissä, ja mustavalkoisena kuvaaminen oli aina vain tehokeino ja tyylillinen ratkaisu. Tälläkin kertaa se sopii elokuvan koko kerrontatyyliin ja teemaan: kyseessä on tarina mustavalkoisilta ajoilta, jolloin hyvän ja pahan rajat olivat selvästi erotettavissa. Mustavalkokuvaus sopii myös siihen kertomusmaiseen muotoon ja tunnelmaan, joka on tässä elokuvassa yhtä voimakkaasti läsnä kuin vaikka Clint Eastwoodin kolme vuosikymmentä myöhemmin ohjaamassa Armottomassa (1992).

Vaikka Lee Marvinin näyttelemä roisto käyttääkin mustaa ja John Waynen näyttelemä sankari valkoista hattua, ei Fordin elokuva ole millään muotoa typerä, lapsellinen tai katsojaa aliarvioiva. Se on teemoiltaan ja tunteiltaan rikas, elokuvataiteen suuren mestarin hienotunteisesti ja harkiten kertoma suuri lännentarina, oikea eepos, vaikka siinä viihdytäänkin pääasiassa sisätiloissa ja toimintakohtauksia on hyvin vähän.


1tahtea1tahtea
1tahtea1tahtea1tahtea

Paramountin tuore 4K-restaurointi on erittäin korkeatasoinen. Muutamat eri filmimateriaalista lainatut katkelmat tosin erottuvat muusta elokuvasta selvästi heikommalla kuvanlaadullaan, mutta näissäkin kohdissa eron huomaa siksi, koska muilta osin jälki on esimerkillistä.

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Paramount Pictures
Kuvasuhde: 1,85:1, 2160 p, 24 fps, HDR
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ikäraja: 12
Levyjä: 2 (UHD + BD)

Blu-ray-levy on sama kuin aikaisemmin julkaistu.

Lisämateriaali: ei lisämateriaalia


  dvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).