Blu-ray-arvostelu: Guillermo del Toron Nightmare Alley (2021) on harvinaislaatuinen kuvaus ahneudesta

a

 (C) 20h Century Studios

NIGHTMARE ALLEY
Yhdysvallat 2021

Ohjaus: Guillermo del Toro
Käsikirjoitus: Guillermo del Toro, Kim Morgan
Tuotanto: Guillermo del Toro, J. Miles Dale, Bradley Cooper
Pääosissa: Bradley Cooper, Cate Blanchett, Toni Collette

2 tuntia 30 minuuttia

Guillermo del Toron uusi filmatisointi William Lindsay Grahamin 1940-luvulla ilmestyneestä romaanista on harvinainen tämän päivän elokuvaksi: suuren budjetin epookkielokuva, jossa päähenkilön luonnekuvaa rakennetaan hitaasti ja hartaasti.

Bradley Cooper näyttelee Stantonia, joka kadotakseen maan alle värväytyy sirkuksen palvelukseen. Stantonilla on kunnianhimoa ja ajatuksia, sen muut sirkuksessa työskentelevät (Willem Dafoe, Toni Collette, David Strathairn) huomaavat. Päästäkseen elämässään eteenpäin Stanton on valmis tekemään mitä tahansa – moraalia tai omaatuntoa hänellä ei ole, ainoastaan käsitys siitä, että sellaisiakin on olemassa. Hän rakastuu Mollyyn (Rooney Mara), yhteen sirkuksen monista esiintyjistä, ja alkaa kehitellä heille yhteistä ohjelmanumeroa, jota he voisivat esittää suurkaupunkien hienoissa ravintoloissa. Vilpillä hankittu menestys nousee päähän ja Stanton on entistäkin valmiimpi tekemään mitä tahansa saavuttaakseen enemmän.

Nightmare Alleyn juoni on varsin yksinkertainen, mutta del Toro onkin keskittynyt ensisijaisesti roolihahmoihin ja kertoo väsymättä näiden välisistä suhteista. Stanton kohtaa elokuvan aikana useita mielenkiintoisia tyyppejä, joista Cate Blanchettin näyttelemä psykiatri ja Richard Jenkinsin näyttelemä miljonääri ovat Stantonin jälkeen hahmoista tärkeimpiä. Etenkin näiden rinnalla tyttöystävä Molly jää harmittavan yksiulotteiseksi sivustakatsojaksi – harmi etenkin, kun roolissa on aina salaperäiseltä vaikuttava Rooney Mara.
Kaikkein tärkein hahmo on kuitenkin Stanton, jota näyttelevä Cooper on välillä suorastaan loistava – ja kasvoiltaan hän sopii mainiosti 1940-luvun epookkiin. Koko elokuva on kertomus siitä, miten elämässä voi päästä eteenpäin, kun ei tuhlaa aikaansa moraalin miettimiseen tai empatiaan – ja kuinka ahneella ja itsestään liikoja luulevalla on paskainen loppu.

Nightmare Alleyssa on, mitä katsella. Puitteet ovat näyttävät eikä kaikkea ole tehty CGI-tekniikkaan turvautuen. Erityisesti elokuvan loppupuolella on upeita ulkokuvia, ja muutenkin lopussa elokuvan painajaisunimainen tunnelma on vahvimmillaan. Suurista resursseistaan huolimatta del Toro on pitänyt elokuvansa melko intiiminä: tapahtumapaikkoja on loppujen lopuksi vähän, mutta siirtymiä näiden välillä runsaasti.


1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: Disney
Kuvasuhde: 1,85:1, 1080 p, 24 fps
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ikäraja: 16
Levyjä: 1


Lisämateriaali: kolme dokumenttia elokuvan teosta


  dvd