Blu-ray-arvostelu: George C. Scott tehokkaassa kauhuelokuvassa The Changeling – vaihdokas (1980)

thechangeling1still

a

THE CHANGELING
Yhdysvallat 1980

Ohjaus: Peter Medak
Käsikirjoitus: William Gray, Diana Maddox
Tuotanto: Joel B. Michaels, Garth H. Drabinsky
Pääosissa: George C. Scott, Trish Van Devere, Melvyn Douglas

1 tunti 31 minuuttia

Peter Medakin ohjaama The Changeling – vaihdokas ei pelkän juonikuvauksen perusteella paljon lupaa. George C. Scottin näyttelemä säveltäjä menettää vaimonsa ja tyttärensä hölmössä auto-onnettomuudessa ja muuttaa surutyön keskellä uusiin maisemiin valtavaan vanhaan kartanoon, jossa tuntuu, näkyy ja kuuluu kummittelevan. Mies alkaa selvittää mysteeriä, joka kartanoon ja sen entisiin asukkaisiin liittyy ja sitä kautta hän pääsee kummituksenkin jäljille.

Suomen elokuvateattereihin Keskiyön painajainen -nimellä tuotu elokuva ei kuitenkaan ole vain kummitustarina, vaan se kasvaa edetessään jännittävästä ja välillä karmivastakin kauhutarinasta murhamysteeriksi ja laajaksi, monia ihmisiä ja säätyjä koskevaksi surun kuvaukseksi. Paljon tuntuu olevan nimenomaan ohjaajan, unkarilaisen Peter Medakin taitojen varassa. Peter O’Toolen tähdittämän omalaatuisen draamakomedian The Ruling Class (1972) ja runsaasti televisiotöitä tehnyt Medak onnistuu pitämään elokuvan raiteillaan silloinkin, kun se uhkaa sortua ajoittaisessa hölmöydessään suoranaiseen naurettavuuteen. Voimakkaimmin kauhuelokuvan tehokeinoja ja kuvastoa käyttäessään Medak – ja Sam Peckinpahin vakiokuvaaja John Coquillon – ovat parhaimmillaan, kohtauksissa on vimmaa. Paljon auttavat George C. Scott ja tunnelmallinen kartanolavaste, mutta elokuvassa liikutaan paljon kartanon ulkopuolellakin ja tapahtumia on myös valoisaan päiväsaikaan. Kauhuelokuva on onnistuneesti erotettu murhamysteeristä, vaikka nämä ajoittain risteävätkin.


1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: Future Film
Kuvasuhde: 1,85:1, 1080 p, 24 fps
Ääni: DTS-HD MA 2.0, DD 2.0
Tekstitys: suomi, ruotsi
Ikäraja: 16
Levyjä: 1

Raetta ja kohinaa on enemmän kuin tarpeeksi, mutta kuvanlaatu on joka tapauksessa aikaisempaa brittiläistä DVD-julkaisua parempi.

Lisämateriaali: ohjaajan ja tuottajan kommenttiraita, useita dokumentteja elokuvan teosta ja traileri ja tv-spotti.


  dvd