Blu-ray-arvostelu: Kopps (2003) eli ruotsalaisten Hot Fuzz

a

KOPPS
Ruotsi 2003

Ohjaus: Josef Fares
Käsikirjoitus: Josef Fares, Mikael Håfström
Tuotanto: Anna Anthony
Pääosissa: Fares Fares, Torkel Petersson, Sissela Kyle

1 tunti 30 minuuttia

Pienessä ruotsalaiskunnassa on joka päivä töissä puoli tusinaa poliisimiestä, vaikka kuolevassa kylässä ei ole minkäänlaista rikollisuutta. Kukaan ei kidnappaa ketään, kyläkaupassa ei käy varkaita eikä nakkikioskiakaan tuhopolteta. Tilanne muuttuu, kun virkamies Jessica (Eva Röse) saapuu pitäjään tehtävänään arvioida poliisiaseman tarpeellisuutta ja tehdä tarvittaessa päätös sen lakkauttamisesta. Lopettamispäätöksestä kuultuaan nämä paikalliset konstaapelit, jotka ovat tuudittautuneet rentoon työhönsä, ovat kuin maansa myyneitä. Viimeisenä keinona pelastaa työpaikkansa he keksivät itse tehtailla rikoksia.

Koppsin päähenkilöitä ovat poliiseista fiksuin ja hölmöin eli Jacob (Fares Fares) ja amerikkalaisia toimintaelokuvia ihaileva Benny (Torkel Petterson), joka näkee päiväunissa itsensä voittamattomana asesankarina. Jacob on yksinhuoltajaisä ja etsii uutta naisystävää sokkotreffien kautta. Baaritiskillä hän erehtyy luulemaan Jessicaa treffikumppanikseen, mutta totuuden paljastuessa tämä ei ole moksiskaan. Heillä synkkaa, kunnes sitten seuraavana päivänä kumpikin saa tietää toistensa ammatit. Pollareiden hölmöilyjen ja keskinäisten kismojen kuvaamisen ohessa Kopps kertookin Jacobin ja Jessican vispilänkaupasta, koska sellaistahan on joka elokuvassa oltava.

Kopps ei ole sen enempää omalaatuinen tai kekseliäs kuin Josef Faresin Jalla! Jalla! -esikoiselokuvakaan (2000), mutta tuon edellisen työn tapaan Kopps on harmitonta, sympaattista, paljolti jo valmiiksi naurettua huumoria. Esikoistyöstä poiketen Kopps on kuvattu filmille, mutta eipä tälläkään muilta osin ole erityisiä visuaalisia arvoja.

Kopps on hölmöydessään Jalla! Jalla! -elokuvaa hauskempi, vaikka se koko ajan muistuttaakin muutamaa vuotta myöhemmin valmistunutta Hot Fuzzia (2007), joka sentään on aivan toisen luokan teos.

1tahtea1tahtea1tahtea


Blu-ray-tallenne on taidettu tehdä vanhasta masterista, mutta se on aitoa HD-laatua ja siinä ovat läsnä niin filmirae kuin detaljitkin.
 

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios
Kuvasuhde: 1,78:1, 1080 i, 25 fps
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ikäraja: 12
Levyjä: 1


Lisämateriaali: ei


  dvd