Blu-ray-arvostelu: Murha Teksasin taivaan alla – Coenin veljesten esikoiselokuva Blood Simple (1984)

a

BLOOD SIMPLE
Yhdysvallat 1984

Ohjaus: Joel Coen
Käsikirjoitus: Joel Coen, Ethan Coen
Tuotanto: Ethan Coen
Pääosissa: John Getz, Frances McDormand, M. Emmet Walsh

1 tunti 36 minuuttia

Coenin veljesten ura elokuvaohjaajina alkoi Blood Simplella (1984), komealla elokuvalla pienestä teksasilaisesta kaupungista, jonka aavassa maisemassa saattaa tapahtua murha jos toinenkin kenenkään huomaamatta.

Kapakan omistava viisikymppinen Marty (Dan Hedaya) on palkannut yksityisetsivä Lorrenin (M. Emmet Walsh) seuraamaan nuorta, kaunista ja herttaista vaimoaan Abbya (Frances McDormand), jota hän epäilee uskottomuudesta – ja syystäkin, on Marty vastenmielinen luonne. Lorren palaa mukanaan valokuvia sänkyhommiin ryhtyneistä Abbysta ja Raysta (John Getz),  Martyn kapakan baarimikosta. Martyn miehuus kokee kolauksen ja hän palkkaa Lorrenin tappamaan niin Abbyn kuin Raynkin. Siitä alkaa hauska ja pirullinen tapahtumien sarja, johon liittyy huijauksia, väärinkäsityksiä ja murhia Teksasin taivaan alla.

Blood Simplessä on läsnä kaikki Coenin veljesten tuotannon ominaispiirteet: se on heti ensimmäisestä kohtauksesta lähtien omintakeinen, maltilla kerrottu, vahvojen tyyppien ja vinksahtaneiden tilanteiden ympärille rakennettu kuivan humoristinen rikostarina, joissa kaikenlaisia kauheuksia tapahtuu laajalla alueella, mutta omassa pienessä piirissään. Yhtä luonteenomaista näiden elokuville ovat naisroolit, jotka on aina luotu samalla terävyydellä ja huolella kuin miesroolitkin. Kaikessa näkyy ja tuntuu ohjaaja-käsikirjoittajaveljesten älykkyys ja lukeneisuus, mutta tyystin ilman omahyväisyyttä.

Budjetin pienuus muistuttaa itsestään vain muutamissa suuremmissa – ja näyttävimmissä – kohtauksissa, jotka ovat tällaisenaankin mieleenpainuvan upeita. Coenin veljekset ja elokuvan kuvannut, myöhemmin itsekin ohjaajaksi ryhtynyt Barry Sonnenfeld ovat saumattomasti siirtäneet 1940-luvun film noir -elokuvien maailman 1980-luvun Teksasiin ja väreihin. Coenin veljesten yhteistyö Sam Raimin kanssa näkyy hauskasti samanlaisessa nopeassa, köyhän miehen Steadicam-kamera-ajossa, joita Raimi käytti The Evil Deadissa kuvatessaan pahan hengen kulkua.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea


Future Filmin tuore Blu-ray-tallenne sisältää elokuvan ohjaajan version, jonka Studio Canal on 4K-restauroinut. Alkutekstijakson ajan kuva on melko rujoa katseltavaa, mutta välittömästi tämän jälkeen kuvanlaatu muuttuu mainioksi.

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: Future Film
Kuvasuhde: 1,85:1, 1080 p, 24 fps
Ääni: DTD-HD MA 2.0, Dolby Digital 2.0
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ikäraja: 16
Levyjä: 1


Lisämateriaali: elokuvan rahoituksen hankkimista varten tehty "traileri", joka on kuvattu ennen itse elokuvaa, Coenin veljesten haastattelu, M. Emmet Walshin haastattelu, traileri


  dvd