Arvostelu: Lupaava nuori nainen (2020) on toisenlainen kostotarina | Blu-ray

a

PROMISING YOUNG WOMAN
Yhdysvallat 2020

Ohjaus: Emerald Fennell
Käsikirjoitus: Emerald Fennell
Tuotanto: Emerald Fennell, Margot Robbie, Josey McNamara, ym.
Pääosissa: Carey Mulligan, Bo Burnham, Alison Brie

1 tunti 54 minuuttia

Brittinäyttelijä Emerald Fennellin esikoisohjaus Lupaava nuori nainen on vähän toisenlainen kostotarina kuin mitä niiden kulta-aikaan 1970-luvulla nähtiin. Carey Mulligan näyttelee kolmekymppistä, yhä kotonaan asuvaa, lääkäriopinnot kesken jättänyttä Cassieta, joka käy yökerhoissa näyttelemässä sammumispisteeseen itseään juonutta naista. Aina joku mukava mies lähtee saattamaan häntä kotiin, mutta päättääkin viedä omalle asunnolleen ja käyttää tilannetta hyväkseen. Ja sitten Cassie antaa – opetuksen.

Kaikki tämä käy ilmi ensimmäisten minuuttien aikana ja pelin henki selviää heti kättelyssä, mutta matkan varrella on luvassa muutama yllätyskin, vaikkakaan Cassien menneisyys ja toiminnan motiivit eivät yllätä. Lupaava nuori nainen kertoo ikävästä aiheesta mustan huumorin kautta ja jännityselokuvan keinoin. Kerrontaan on haettu pop-rock-henkeä, mutta se on tavoitettu vain osittain. Kuvakerronnassa ja visuaalisessa annissa ei ole mitään erikoista.

Kokonaisuus on epätasainen, mutta kiinnostava ja varmaan osittain tahattomastikin provosoiva: kaikki miehet ovat sikoja, naisetkin melkoisia ämmiä, ainoastaan iäkkäämmät äidit ja isät ovat poikkeuksia. Tämän elokuvan mielestä maailma olisi muuten hyvä paikka, mutta kun siellä on niitä ihmisiä.

1tahtea1tahtea1tahtea

 

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Universal
Kuvasuhde: 2,39:1, 1080 p, 24 fps
Ääni: DTD-HD MA 7.1
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ikäraja: 12
Levyjä: 1


Lisämateriaali: ohjaajan kommenttiraita, kolme dokumenttia elokuvan teosta.


  dvd